Dacă intenționezi să vizitezi Grecia, pe lângă insule, plajă, mare și soare mai pune pe listă un obiectiv de neratat – gastronomia.
Soarele și marea îți fac poftă de mâncare iar grecii știu asta, așa că porțiile pe care le vei primi aici, sunt generoase dar totodată sănătoase.
Travel&Beauty a ales pentru tine câteva delicatese care trebuie neapărat degustate.
Souvlaki
Souvla înseamnă „rumenit la frigare”, iar Souvlaki sunt bucăți mari de carne de pui, porc sau miel preparate la frigare ore întregi, condimentate și introduse cu ceapă și roșii într-un aluat de pâine fierbinte, scos din cuptor și prăjit în ulei.
Se servește alături de tzatziki.
Tzatziki
Dacă tot am pomenit mai devreme de tzatziki, să vedem despre ce e vorba.
Tzatziki este un sos consistent care merge la fripturi dar îl poți mânca și ca atare, cu pită.
Sosul este preparat din iaurt, castraveți și usturoi și este delicios și răcoritor.
Pita
Sau Pittes, cum se mai zice pe la ei, provine de fapt din Orientul Mijlociu.
Secretul unei pite perfecte este foaia subțire și crocantă.
Se pun zeci de straturi de aluat subțire și transparent ca o foaie, unse cu unt sau ulei de măsline și coapte până când se desfac în straturi.
Se servește umplută cu diverse ingrediente (dulce sau sărate) sau pur și simplu ca și garnitură.
Musaca
Un alt fel de mâncare ce trebuie neapărat savurată într-o vacanță greceasca este renumita musaca.
Ingredientele de bază sunt vinete, carne tocată de miel în straturi cu cartofi și roșii, vin, scortisoară și sos Bechamel deasupra.
Salata grecească
Pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Singurul secret ar fi să se folosească numai ingrediente proaspete.
Salata conține roșii coapte, castraveți, cepe de apă, ardei grași verzi, măsline Kalamata, brânză feta, oregano și ulei de măsline proaspăt.
Stifado
Această rețetă de friptură din iepure sălbatic, împănată, provine din nordul Greciei.
Iepurele se condimentează cu chimen, cuișoare, scorțisoarã, și se prăjește împreună cu multe cepe mici, până se caramelizează.
Fasolada
Fasolada, fasolia sau simplu ciorbă de fasole, este felul princial de mâncare al grecilor pe timpul iernii.
Se prepară din fasole albă boabe, morcovi, ceapă, roșii, oregano și ulei de măsline proaspăt.
Caracatiță la grătar
Dacă se poate, prinsă și servită în aceeași zi, friptă pe grătar cu cărbuni încinsi.
Se unge cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.
Rezultatul?
Carnea este fragedă, iar gustul ușor dulce-sărat.
Gemista
Gemista înseamnă „a umple”.
Mai exact, este vorba de legume umplute cu orez, verdeață, mentă, stafide, nuci și multe condimente.
Legumele pot fi roșii, vinete, dovlecei sau ardei.
Kokkinisto
Un fel de mâncare mai consistentă, în care carnea este atât de fragedă încât se desprinde de pe os la simpla atingere cu furculița.
Se poate folosi carne de miel, pui sau porc, gătită cu roșii și verdeață într-un vas de lut care reține tot sucul și aroma.