5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles

5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles - travelandbeauty.ro

Palatul din Versailles se mândrește cu o istorie grandioasă. Odată epicentrul regalității franceze, imobilul elegant a suferit multiple transformări de la conceperea sa în secolul al XVII-lea.

Explorăm împreună câteva date fascinante despre povestea acestei comori naționale, începând cu rădăcinile sale umile și încheind cu moștenirea sa de durată.

 

În 1631, Ludovic al XIII-lea a decis să reconstruiască loja, transformând într-un mic palat regaliile folosite ca o evadare. În 1682, însă, regele Ludovic al XIV-lea, fiul lui Ludovic al XIII-lea, a mutat aristocrația la Versailles, făcându-l reședință permanentă și stabilind fundația palatului așa cum o știm - travelandbeauty.ro
Israel Silvestre, Fațada Palatului Versailles, așa cum a fost construită de Louis al XIII-lea, 1660-1664 (Photo: Wiki Art Public Domain)

1. „O cabană de vânătoare”

Înainte de a deveni locul maiestuos cu porți de aur și grădini impresionante, Versailles a fost mai întâi un teren de vânătoare.

În anul 1607, Ludovic al XIII-lea, în vârstă de 6 ani, care urma să devină rege, a vizitat zona într-o excursie de vânătoare cu tatăl său, regele Henri al IV-lea.

Ani mai târziu, acesta se va întoarce la locul împădurit, situat „în mod ideal între reședința sa principală la Saint-Germain-en-Laye și Paris [și] înconjurat de păduri zgomotoase cu fazani, mistreți și cerbi”.

Realizând potențialul terenului, el a decis să construiască o cabană de vânătoare de cărămidă și piatră în 1623.

În 1631, Ludovic al XIII-lea a decis să transforme loja de vânătoare într-un mic palat pe care să-l folosească ca spațiu de evadare.

În 1682, însă, regele Ludovic al XIV-lea, fiul lui Ludovic al XIII-lea, a mutat întreaga aristocrație la Versailles, palatul devenind reședință permanentă și stabilind fundația palatului așa cum o știm.

 

5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles - travelandbeauty.ro
Takashi Images/Shutterstock

2. Faimoasa Sală a Oglinzilor conține 357 de oglinzi

Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Louis al XIV-lea la Palatul Versailles este Sala Oglinzilor. Finalizată în 1684, acest faimos coridor este dotat cu 357 de oglinzi, realizate de către producătorii de sticlă din Veneția.

Aceste oglinzi au fost perfect plasate pentru a reflecta și a scoate în evidență grinzile aurite ale galeriei opulente, pereții de marmură, candelabrele de cristal și ferestrele mari care dau spre grădină.

 

5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles - travelandbeauty.ro
Marșul femeilor a dus la părăsirea Palatului Versailles de către familia regală. Image via Bibliothèque nationale de France via Wiki Art Public Domain

3. Palatul a fost abandonat în timpul Revoluției Franceze

Poporul francez a început să se răzvrătească împotriva familiei regale în 1789, inițiind faimoasa revoluție franceză.

În timpul unui mars, mii de oameni au asediat palatul, cerând scăderea prețului pâinii.

Mulțimea furioasă a cerut regele Ludovic al XVI-lea, Marie Antoinette, și copiii săi să se întoarcă la Paris.

Temându-se pentru viața lor, aceștia au părăsit palatul, iar de atunci Versailles nu a mai fost locuit niciodată.

 

5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles - travelandbeauty.ro
Everett Historical/Shutterstock

4. Palatul Versailles a fost deschis ca muzeu în 1837

În 1799, Revoluția Franceză s-a încheiat, iar Napoleon Bonaparte a preluat puterea Franței.

În mod miraculos, palatul a reușit să treacă relativ nevătămat – deși o mare parte din arta și mobilierul palatului fuseseră fie vândute, fie trimise muzeelor ​​din Paris.

Cu toate acestea, în 1837, palatul a fost transformat într-un muzeu care „sărbătorea evenimente glorioase din istoria Franței încă din Evul Mediu și până la începutul Monarhiei din Iulie”.

La sfârșitul secolului al XIX-lea s-a decis ca Versailles să fie restaurat și readus la viață, efort ce este în continuare în desfășurare.

 

5 lucruri fascinante despre Palatul Versailles - travelandbeauty.ro
Cynthia Liang/Shutterstock

5. Este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Franței

Peste 3 milioane de persoane vizitează anual Palatul de la Versailles.

Aceste date îl fac al doilea cel mai vizitat monument din Franța, informează My Modern Met.

 

 

Sursa imaginii principale:  Paris City Vision
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.