Portugalia se află pe lista de călătorii a tuturor. Majoritatea turiștilor se concentrează pe arhitectura plină de culoare din Lisabona, tramvaiele răcoroase sau pe plajele uimitoare.
Însă una dintre caracteristicile cele mai subevaluate ale țării este bucătăria, mai exact, produsele sale de patiserie. Deși Franța și Italia sunt țările europene care sunt asociate cel mai mult cu produsele de panificație, Portugalia este un concurent serios.
Există brutării la parterul fiecărui bloc din Portugalia, deci lăsați-vă seduși și încercați unul din următoarele șapte delicioase dulciuri pe care le puteți găsi în această minunată țară.
1. Pastel de Belém
Pastel de Belèm este o plăcintă cu cremă (cremă de ouă turnată într-o crustă din aluat copt), inițial creată în cartierul Belém din Lisabona.
Reteta secretă a desertului a fost creată de călugării catolici în 1837 și este încă folosită până în prezent la fabrica de patiserie Pastéis de Belèm din Lisabona.
Deoarece acest produs a avut un succes peste tot în Portugalia, puteți întâlni tot felul de rețete copiate ale variantei originale.
Pentru a vă bucura de Pastel de Belém ca un localnic, este indicat să aveți alături o ceșcuță de espresso.
2. Bola de Berlim
Bola de Berlim este versiunea portugheză a unui Berliner, o gogoașă germană care nu are o gaură în mijloc.
Dar ceea ce face ca Bola de Berlim să se distingă într-adevăr de obișnuitul produs de patiserie pe care îl știm este că aluatul este rulat în zahăr și umplut cu o cremă dulce făcută din ouă și lapte.
Se spune că cel mai bun loc în toată Portugalia pentru a mânca o bola de Berlim este în orașul Viana do Castelo de la Pastelaria – la Confeitaria Manuel Natário, deși veți putea găsi acest desert delicios în întreaga țară.
3. Ovos Moles
Ovos Moles sau „ouă moi” sunt un desert portughez făcut din „prescură”, umplută cu un amestec cremos de gălbenușuri de ou și zahăr care se strecoară în gură în timp ce tu muști din el.
Creat de călugărițele care locuiesc în orașul Aveiro (situat la 45 de minute la sud de Porto), Ovos Moles deține titlul de indicație geografică protejată, acordat de Uniunea Europeană, care asigură autenticitatea și calitatea ingredientelor.
Dacă doriți să învățați cum să faceți acest desert portughez, mai multe magazine de patiserie din Aveiro organizează oficinas doce (atelier de patiserie), astfel încât să puteți recrea aromele Portugaliei la voi acasă.
4. Salame de Chocolate
Deși arată ca budinca neagră, acest „buștean” lung și subțire de ciocolată este prăjitura preferată a copiilor portughezi.
Este făcută cu cacao, biscuiți, ouă și unt, amestecate într-un castron mare. Compoziția se mulează apoi sub forma unui salam.
Nuci, fistic, migdale sau alune, sunt adesea adăugate în desert.
5. Travesseiro de Sintra
Travesseiro de Sintra, care se traduce literalmente „perna din Sintra”, este un produs de patiserie cu o formă alungită, un aluat, umplut cu o cremă de ouă și migdale.
Ar mai exista și altceva acolo, dar ingredientul este păstrat secret.
Așa cum indică și numele său, acest desert provine din orașul Sintra, situat la 30 de minute vest de Lisabona.
Magazinul de produse de patiserie Casa Piriquita, din Sintra, este considerat cel mai bun loc pentru a gusta travesseiro-ul.
6. Pão de Ló
Pão de Ló este un pandișpan al cărui rețetă datează încă din secolul al XV-lea. Acesta este, de obicei, servit la sărbătorile catolice (cum ar fi Crăciunul și Paștele) în Portugalia.
Ingredientele sunt simple: ouă, făină și zahăr, dar rezultatul este destul de delicios.
7. Pampilho
Pampilho este un tort originar din Santarem, un oraș la o oră distanță de nordul Lisabonei.
Forma acestui desert se seamănă cu un pampilho, un băț folosit de campinos (cowboy portughez) pentru a-și muta turmele prin câmpurile din jurul orașului Santarem.
Acest preparat tradițional este un pandișpan subțire, într-o formă alungită și umplut cu un amestec dulce de gălbenuș de ou, zahăr și scorțișoară.
Puteți găsi Pampilhos și la Lisabona, cele mai bune se spune că provin de la Pastelaria Bijou din Santarem. Rețineți că puteți găsi de asemenea și Pampilhos din ciocolată.