Gastronomia vieneză este pe gustul oricui dar am putea lesne zice că gurmanzii sunt privilegiaţi! Oraşul este înţesat cu restaurante pentru toate gusturile şi buzunarele- de la cele sofisticate până la hanurile de familie care oferă atmosfera intimă şi bucate delicioase.
Aici poţi alege între restaurante clasice, cafenele faimoase (Kaffeehauser), taverne cu vinuri (Heurigen) sau restaurante tradiţionale de familie (Beisl).
Iată câteva bucate alese, adeverate obiective turistice, pe care nu trebuie să le ratezi prin periplul tău vienez.
Şniţel vienez
Începem cu o adevărată celebritate – Şniţelul vienez, mâncarea naţională a Austriei şi cu veste bună – în Viena snitzelele sunt imense! Și cum o să-ți pară rău sa-l lași în farfurie, te sfătuiesc să nu comanzi prea multe feluri pe lângă. Indiferent că-l alegi pe cel de porc, viţel, pui sau curcan, toate sunt acoperite cu o crustă aurie de pesmet şi servite cu salată de cartofi şi o feliuţă de lămâie. Un adevărat deliciu!
Tafelspitz (Pulpă cu sos de mere şi hrean)
Eşti carnivor? Ai venit unde trebuie! Carnea este esenţială în bucătăria vieneză! Una din felurile care se bazează pe carne este Tafelspitz, pulpă fiartă, de obicei servită cu Rosti (cartofi gratinaţi) lângă un sos de mere şi hrean. Alunecă bine cu cartofi copţi sau fierţi! E atât de gustoasă încât mai că ne vine să dăm crezare zvonurilor cum să împăratul Franz Josef mânca Tafelspitz în fiecare zi!
Friptură de porc cu găluşte (Schweinsbraten mit Semmelknode)
Friptura de porc este o altă delicatesă a bucătăriei vieneze. Puternic condimentate, cu usturoi şi chimen, această fragedă carne este, în general, insoțită de găluşte, salată şi sos.
Leberknodelsuppe
Vienezii sunt mari amatori de supe iar Leberknodelsuppe este regina supelor austriece! În mod normal, un prânz conţine trei feluri de mâncare şi va începe, de obicei, cu un bol de supă limpede de vită în care plutesc perişoare mici de ficat.
Am zis trei feluri! Ştiţi ce urmează, nu-i aşa? Un capitol aparte îl ocupă şi deserturile vieneze, o adevărată provocare pentru doamnele şi domnişoarele care ţin la siluetă. Sunt sute de cafenele care te îmbie la relaxare alături de o ceaşcă fierbinte de cacao sau ciocolata caldă. Recomandarea noastră – un cappucino vienez, care îţi va lasă o mustaţă de frişcă cremoasa… mmm, v-am făcut şi vouă poftă, nu-i aşa?
Apfelstrudel
Strudelul vienez căruia nu îi poţi rezistă, indiferent că eşti sau nu la dietă, este unul dintre preparatele naţionale ale Austriei. Cea mai veche reţeta scrisă a unui ştrudel datează din 1696, fiind păstrată la Biblioteca din Viena. Această specialitate a patiseriei vieneze a depăşit însă graniţele ţării devenind populară atât în spaţiul european, cât şi pe alte continente. Şi pe bună dreptate, cum să nu te bucuri de un ştrudel moale în interior, crocant la exterior, cu umplutură delicioasă de măr şi doză perfectă de scorţişoară
Cremeschnitte
Un desert pe l-aţi gustat mai mult că sigur şi pe la noi, dar care nu se compară cu cel original. Este vorba de o prăjitură care ţi se topeste în gură, cu două straturi de foi crocante, este umplută cu un strat subţire de frişcă cu aromă de vanilie şi ornată cu glazură. Yummy!
Sachertorte
Această delicioasă prăjitură acoperită cu gem de caise şi glazurată cu ciocolată, și-a început povestea de seducție in 1832, fiind inventată de cofetarul Franz Sacher, la cererea Ministrului de Externe al Austriei, care voia să organizeze o cină importantă cu mai mulţi oameni politici.
De atunci, Sachertorte a făcut mare vâlvă cu gustul ei, cucerind instant lumea.
Linzer Torte
Celebra tarta de fructe austriacă, cu aluat în formă de romburi pe deasupra, este un preparat austriac specific perioadei Sărbătorilor de iarnă, a cărei denumire vine de la oraşul Linz. Stai liniștită, nu trebuie să aștepți până la Crăciun, ci o vei găsi însă în orice anotimp al anului, în toate orașele austriece.
Mozartkugeln
Aceste jucăușe bile de ciocolată umplute cu marzipan reprezintă cel mai des întâlnit cadou din partea celor care au dat o tură prin Viena.
Guten Appetit!