Am întâlnit-o pe Simona Muscă într-o zi călduroasă de toamnă. Lumina soarelui o făcea să strălucească, îmi zâmbea mereu, chiar și atunci când povestea despre lucrurile serioase din viața ei.
În timp ce-mi vorbea, mă gândeam că pare destul de fragilă, cum a reușit oare să răzbată atât de ușor în lumea afacerilor? Vorbește apăsat și gesticulează ușor, cu grație. Nici nu ar avea cum să fie altfel, experiența ei de fotomodel își spune cuvântul. Pare că am în fața mea un om aproape fără defecte.
Am vorbit despre cartea sa Conjugat la feminin, despre parfumul care va fi lansat în 2018, despre bucuria unei nunți și durerea unui divorț, dar mai ales, despre dorința unei femei de a fi feminină.
Pe Simona Muscă o găsiți online aici: conjugatlafeminin.ro
T&B: Cine se întreabă cine este Simona Muscă are parte de mai mai multe răspunsuri: scriitoare, antreprenor, consultant de imagine, regizor, actor, studentă şi organizator de evenimente. Când ai timp să le faci pe toate?
S.M.: Sunt un om cu mult drag pentru oameni și un veșnic căutător. Încerc să descopăr lecții în mai toate experiențele de care am parte – trebuie să recunosc că unele sunt mai ușor de reperat decat altele. Îmi place să construiesc sau să ajut la construirea unor lucruri care, în timp, aduc un dram de bine acolo unde este nevoie de el. Nu în ultimul rând, sunt un om între oameni – cu perioade bune și altele mai puțin bune, cu decizii bune sau erori.
În viața de zi cu zi, sunt într-adevăr, antreprenor, consultant de imagine, regizor, actor, studentă şi organizator de evenimente. Proiectele care îmi bucură sufletul sunt numeroase – cu toate acestea, cred că una dintre prioritățile din perioada următoare ar fi legată de echilibru. Echilibru între agenda de muncă și cea de suflet. Eu una simt că pentru a duce la bun sfârșit proiecte frumoase este poate nevoie de mai multă grijă pentru propriul univers interior. Iar aici și eu am nevoie sa lucrez cu mine, să învăț cum să gestionez mai eficient toate agendele mele fără ca ele să intre în conflict.
T&B: Ce calități și defecte are Simona Muscă?
S.M.: Cred ca aceasta este « Proba de foc » pentru orice persoană. Să poată identifica defectele și calitățile pe care le are în « portofoliu » . Pot spune că nu sunt cu nimic specială: plâng, sufăr, râd, am momente de cădere, de elogiere. Cred că nimic din ce mi s-a întâmplat până acum, chiar dacă au fost și momente mai putin plăcute, nu s-au petrecut anapoda, fără sens sau fără scop. Toate au avut un rol! Am primit o educație spartană, tot timpul trebuia sa fiu foarte disciplinată, dacă uneori nu mă exprimam corect sau nu îi respectam pe cei cu care intram în contact, părintii mă puneau să rescriu din Codul bunelor maniere într-un caiet.
T&B: Prima ta carte Conjugat la feminin, manual subiectiv de opinii și trăiri. De ce a apărut?
S.M.: Această carte este despre situațiile de viață ale unui om obișuit, despre clipe, momente, întâmplari ce i-au schimbat viața, despre destinul ce i-a fost dat unei persoane și despre cum a încercat să își schimbe traiectoria. Prin această carte îmi doresc să surprind crâmpeie din viața mea, să transmit emoțiile avute în anumite momente, să transpun propriile trăiri avute în anume situații și/sau față de anumite persoane și îmi doresc ca cititorii să se identifice, poate, cu unele momente ( poate și de cumpănă ) ce mi-au schimbat destinul, în lupta mea pentru onoare și de ce nu, pentru un destin mai bun.
Am început să scriu primele rânduri ale acestei cărți undeva în luna august 2015…am scris apoi fiecare capitol la rândul său, pe măsură ce întâmplările aveau loc. Sunt o persoană sinceră, cordială și sensibilă – se pare că acestea ar fi calitățile celor ce pot scrie…. Prefer să fiu autentică în loc „să-mi dau cu fard pe viață”. Îmi păstrez anumite candori și nu mă sustrag nostalgiilor. Am început să scriu mânată și înveselită de gândul că le pot spune și altora povești despre copilărie, adolescență, carieră, iubire, business, încercări, răspunsuri, întrebări, coincidențe.
T&B: Mi-a plăcut mult ce ai scris: „pentru a fi fericit trebuie să ai mereu puterea să o iei de la zero”. Este una dintre ideile cărții tale. Nu este tocmai un lucru ușor de făcut. Ce sugestie le-ai face celor care sunt pregătiți să o ia, din nou, de la capăt?
S.M.: Am învățat la timp lecția curajului, a perseverenței, a eșecului, a succesului, a căderii și a învingătorului, ghidată mereu în toate activitățile mele profesionale sau în viața personală de acest deziderat: „Pășește drept, iar dacă drumul pe care-l cauți nu există, Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplati îndrăzneala!”.
T&B: Este nevoie de câteva secunde ca să afli cine ești și de câteva zile ca să afli cine sunt ceilalți. Ce contează mai mult: părerea ta despre alții sau părerea lor despre tine?
S.M.: Obișnuiam să emit păreri despre alții și de asemenea să le caut și să le înțeleg și eu pe ale altora vis-a-vis de mine. Însă, de o perioadă relativ scurtă, fiind obosită de atâtea „schimburi de păreri” am renunțat să mai pun etichete, să mai judec oamenii prin prisma gesturilor sau cuvintelor exprimate și de asemenea am renunțat să mai fiu atentă la părerea altora despre activitățile mele, despre stilul meu de viață sau deciziile pe care le iau.
T&B: După carte, urmează să lansezi un parfum. Bănuiesc că va purta numele cărții. Cum l-ai descrie?
S.M.: După carte, sau mai bine spus, în timp ce colecția de cărți Conjugat la feminin se va dezvolta, vor apărea și alte produse cu care femeile se pot identifica. Și da, pe lângă multe alte produse și servicii, urmează probabil în 2018 și lansarea parfumului Conjugat la feminin, parfum pe care nu aș vrea să-l descriu, ci aș prefera să păstrez misterul până când acesta va prinde formă. Este foarte greu să produci un parfum în România, drept pentru care am ales să colaborez cu firme internaționale pentru manufacturea acestuia, cât și a ambalajelor.
T&B: Cât de greu îi este unei femei să reușească în domeniul afacerilor? Ce provocări și ce riscuri apar atunci când ea este tânără și frumoasă, așa cum este cazul tău? Cum a fost pentru tine să înființezi prima afacere, la vârsta de 16 ani?
S.M.: Au existat proiecte la care am renunțat – din fiecare dintre ele însă am avut de învățat. Am analizat de fiecare dată care au fost erorile și m-am folosit de toate informațiile cu următoarea ocazie similară. La fel și în viața personală – am întâlnit în aceeași măsură oameni-lecții și oameni-companioni. Ce pot să spun este că niciunul dintre momentele de cumpănă nu mi-a afectat fundamental pasiunea pentru oameni sau încrederea în ei.
T&b: La 12 ani, ai inceput cariera în domeniul modei. Prin prisma experienței tale, ce crezi ar trebui să facă o femeie, astfel încât să își pună tot mai mult în valoare feminitatea?
S.M.: Indiferent de gen, pentru a reuși ceea ce îți propui este nevoie de multă muncă, de onestitate și de niște obiective clar definite. În același timp, aș spune că la fel de importantă este și grija pe care ți-o acorzi pe parcursul acestui drum – din ce am mai observat, este unul dintre lucrurile pe care avem tendința să le omitem. Aici aș îndrăzni să spun și că această grijă nu se referă doar la noi înșine, ci și la acele lucruri și persoane care aduc bucurie în viața noastră – de la hobby-uri, la legături cu persoanele dragi.
Cred că feminitatea ține de fiecare femeie în parte – cu tot cu punctele sale forte și cu vulnerabilități. De curaj și asumare. Cu cât o femeie este mai asezată în ea însăși, cu atât este, cred eu, mai frumoasă și mai feminină. Adică, a fi tu însăți, fără să integrezi în personalitatea ta concepte artificiale, care nu sunt ale tale și care nu ți se potrivesc – a refuza calapodul care îți este intins . Altfel, pentru mine, feminitatea nu poate fi neapărat definită. Este spectaculoasă tocmai prin natura ei eterogenă. Altfel zis, câte femei, atâtea caractere feminine. Si ce bine că este așa, nu?
T&b: Ce trucuri de frumusețe ai? Cum îți îngrijești tenul, dar părul?
S.M.: În general, sunt adepta unui look natural, care să îmi scoată în evidență trăsăturile într-un mod discret. Pentru că sunt de cele mai multe ori pe grabă și nu am la dispoziție ore întregi de pregătiri, cel mai adesea aleg o coafură simplă, care nu necesită un timp îndelungat pentru pregătire: buclele lejere.
În ceea ce privește machiajul, aleg de obicei un machiaj natural, cu accent asupra ochilor și buzelor. Vis-a-vis de produsele pe care le aleg, la salonul la care merg de obicei (merg la același specialist de 2-3 ani, deși mai schimb uenori, pentru diversitate) îmi place și încerc produsele de îngrijire care îmi fac cu ochiul sau care îmi sunt recomandate – măști, tratamente sau fiole „minune”.
Cred de asemenea că este foarte important să acord atenție alimentației și să nu sar peste mese (încerc, pe cât posibil să păstrez aceleași ore de masă) și să nu fac excese. Din acest motiv, am de patru ani un consultant în nutriție care se ocupă de dieta mea personalizată.
T&B: Ce nu ar trebui să lipsească din geanta unei femei? Dar din garderoba ei? Mașina pe care o conduce? Din casa ei?
S.M.: Pot spune ce nu lipsește din geanta mea niciodată: cărțile de vizită, telefonul mobil, cheile de la casă, parfum, ruj roșu, șervețele uscate și umede. Din garderoba mea nu va lipsi niciodata rochia de tipul little black dress și nici o pereche de sandale negre, simple, cu toc înalt și cu o singură baretă. Din casa mea nu vor lipsi niciodată animalele de companie, o carte bună ce așteaptă să fie lecturată, un parfum de interior cu miros de eucalipt sau lavandă.
T&B: În cartea ta ai scris de asemenea despre nunți și divorțuri, întrucat „te-ai bucurat” de ambele experiențe. Ce sfaturi ai dori să oferi celor ce urmează a se căsători sau trec printr-un divorț?
S.M.: Pe lângă faptul că „m-am bucurat” de ambele experiențe personale: nunta și divorțul, am și participat la foarte multe astfel de evenimente ale persoanelor apropiate. Nu sunt deloc în măsură să dau vreun sfat legat de cum ar trebui să pornească la drum o fată, o femeie care urmează să se căsătoreasca.
Fiecare are liber arbitru și poate decide ce este mai bine și mai potrivit lui. Iar eu mă feresc să dau sfaturi, pot spune doar că daca aș fi nevoită să iau viața de la capăt, aș merge pe același drum, aș învăța aceleași lecții, aș iubi și aș renunța la aceiași oameni. Iar după episodul unui divorț, pentru mine, au fost atât de multe aspecte care au devenit importante, de la iubirea de sine, la timpul oferit mie însămi, până la interacțiunea cu foarte multe persoane pentru care până în acel moment nu aveam timp.