Argeș, județ de munte din partea central-sudică a ţării se prezintă în faţa vizitatorilor cu o serie de atracții deosebite: chei, cascade, peșteri, lacuri, renumite vestigii arheologice, culturale şi istorice.
Iată 10 locuri pe care trebuie neapărat să le vezi dacă ajungi în acest micuț județ:
1. La 9 kilometri de Pitești, în orașul Ștefănești îți atrage atenția Complexul Muzeal Golești, organizat în conacul vechii familii a Goleștilor care au jucat un rol important în istoria modernă a României. Complexul este structurat în 2 secțiuni: Muzeul de Istorie – Etnografie şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii în aer liber. Una dintre expozițiile permanente ale primei secțiuni include un ansamblu arhitectural format dintr-un conac fortificat.
2. Mănăstirea din Curtea de Argeș – adevărată bijuterie arheologică înălțată de Neagoe Basarab te uimește cu fastul şi strălucirea ei. Tot în acest oraș găsești şi ruinele Curții Domnești , prima reședință a domnitorilor Ţării Românești ce păstrează tradiția arhitecturală populară (construcție din pietre de râu).
3. La 27 de kilometri de Curtea de Argeș, pregătește-te să urci 1480 de trepte care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fag până la Cetatea Poenari, cunoscută şi sub numele de Cetatea lui Vlad Ţepeş. Este situată la o altitudine de 850 de metri, pe Dealul Cetățuia, iar peisajul oferit atrage prin sălbăticie şi unicitate.
4. Barajul Vidraru – obiectiv de seamă al județului Argeș, merită să fie explorat într-o plimbare cu hidro-bicicleta, cu barca sau cu vaporul.
5. Un vestigiu arheologic de mare însemnătate pentru istoria ţării, pe care îl poți vizita în județul Argeș este Castrul Roman Jidova, aflat în localitatea Schitu Golești, în apropiere de Câmpulung Muscel.
6. Ansamblul feudal Negru Vodă şi ansamblul arhitectural Bărăţia sunt locuri care îți vor atrage atenția în orașul Câmpulung Muscel.
7. Treci neapărat şi pe la Păstrăvăria Brătioara din comuna Albeștii de Muscel. Cadrul natural de aici îţi va oferi o stare de bună dispoziție.
8. În satul Nămăieşti, aflat la câțiva kilometri de Câmpulung descoperi săpat în stâncă Schitul Nămăieşti. Tot aici nu trebuie să ratezi Casa Memorială George Topârceanu, construcție tipic musceleană, alcătuită din parter, etaj şi pridvor la fațadă.
9. Un alt edificiu de seamă din județul Argeș este Mausoleul Mateiaș, în apropierea căruia găsești un muzeu în care sunt expuse mărturii ale luptelor desfășurate în zonă, în Primul Război Mondial. Interiorul Mausoleului te impresionează cu basoreliefuri care redau scene de luptă şi chipuri de eroi.
10. Cheile Dâmbovicioarei se întind pe o distanţă de 2 kilometri, în zona calcaroasă din Munții Piatra Craiului. Te uimește modul în care apa a creat tot felul de forme ciudate, de turnuri şi piscuri ascuțite precum şi goluri carstice sub pământ. Peștera Dâmbovicioara este formată din mai multe galerii, pereți verticali şi ușor înclinați. Te vor surprinde ghizii din peșteră, care sunt copii ai localnicilor din Dâmbovicioara sau Podu Dâmboviței, dornici să împărtășească din cunoștințele lor despre formațiunile carstice, dar şi despre zona Piatra Craiului.
Deși este un județ mic, Argeș abundă în obiective turistice deosebite. Fă-ţi un plan de călătorie şi explorează județul Argeș.