Zborurile lungi sunt obositoare, nu credeți? Nu și dacă ești pregătit! Indiferent că ești la primul zbor intercontinental sau ai deja câteva la activ, există niște trucuri care îți pot face călătoria mai ușoară. Pentru că nu ai vrea sub nicio formă să renunți la vacanțe îndepărtate, nu-i așa?
Zborurile lungi, de peste 8 ore, pot deveni chiar plăcute dacă ții cont de câteva sfaturi.
Iată, așadar, cum te poți relaxa și profita la maxim de avantajele unei călătorii lungi.
Alege un loc bun
Înainte de a cumpăra biletul de avion verifică locurile valabile și alege-l pe cel mai bun! Spre exemplu, dacă ești mai înalt, atunci caută un loc cu spațiu mai generos pentru picioare. Cele mai spatioase locuri sunt cele aflate lângă ieșirea de salvare.
Dacă alegi locul de lângă geam, poți dormi mai bine, dar o să fie mai dificil când și colegii tăi de scaun vor dormi și va trebui să-i trezești dacă ai nevoie sa ajungi la toaletă. Toată lumea evită locurile din mijloc, nu-i așa?
Nici locurile din față nu sunt tocmai ideale, fiind în general rezervate persoanelor care călătoresc însoțite de copii. Cel mai bine ar fi să te îmbarci mai spre final și să observi dacă au rămas locuri libere. În felul acesta îți poți alege locul dorit.
Ți-e frică să zbori? Documentează-te!
Faci parte din grupul celor care resimt o puternică stare de anxietate atunci când se urcă în avion? Este omenesc, dar există și câteva soluții prin care poți învinge această teamă.
Începe prin a citi câteva principii ale aerodinamicii și află exact ce sunt turbulențele și cum se manifestă acestea. Odată ce vei avea câteva puncte de reper științifice, mintea ta va procesa mai bine informațiile, iar tu vei zbura mult mai liniștit.
Nu face parada modei
Îmbracă-te cât mai comod! Poți opta pentru niște pantaloni de trening sau unii lejeri de bumbac sau chiar niște colanți. Plus un tricou din bumbac și un hanorac pe care să-l ții prin apropriere. Nu uita de o pereche de șosete de schimb sau o pereche de ciorapi de compresie. Multe companii oferă un kit ce conține o mască de pus pe ochii, dopuri de urechi și niște șosete, iar majoritatea îți vor oferi și o pătură sau chiar și o pernă.
Mai e nevoie s-o spunem? Fără pantofi cu toc, fără haine incomode, strâmte și fără bijuterii supradimensionate. Nu exagera nici cu parfumul!
Nu lua prea mult bagaj de mână
Îți sugerăm să ai cu tine o geantă în care să ai la îndemână actele, banii și poate un rucsac în care se află laptopul, ghidul de călătorie, un rând de haine de schimb (în cazul în care ți se pierde bagajul de cală). Nu de alta, dar orice bagaj care nu încape în spaţiul destinat acestora înseamnă mai puţin spaţiu pentru picioare. Poți lua cu ține și o gustare mică, niște alune, un baton energizant sau niște fructe uscate.
Hidratează-te!
Zborul deshidratează, prin urmare – bea cât mai multe lichide, de preferință apă. Și sucul de roșii se pare că este indicat. Limitează consumul de alcool la maxim 2 pahare, la fel și cafeaua sau ceaiul.
Pielea este prima care are de suferit de pe urmă deshidratării așadar ar fi bine să ai la tine și o cremă hidratantă și un balsam de buze. De asemenea, dacă ți se usucă ochii, poți folosi niște picături de ochi.
Alege divertismentul care îți place
Multe companii de zbor au un sistem de divertisment foarte bine pus la punct cu muzică, filme și seriale, documentare, jocuri sau chiar și câteva lecții de limbi străine. Este indicat să ai totuși cu tine muzica ta preferată sau un roman pe care chiar vrei să-l citești din scoarță în scoarță.
Poți răsfoi și revistele companiilor de zbor de unde te poți inspira pentru noi călătorii. O altă idee ar fi să ai cu tine un carnețel și un pix cu care poți începe un jurnal de călătorie.
Mișcare
Încearcă pe cât posibil să nu stai în aceeași poziție pe tot parcursul zborului, deoarece acest lucru favorizează formarea de cheaguri sangvine.
Nu sta înțepenit pe scaun, ridică-te de vreo 3-4 ori pe de scaun și fă niște exerciții simple și eficiente. Majoritatea broșurilor din avion sunt însoțite de ilustrații cu exerciții care te ajută să te dezmorțești.
Odihnește-te
Există oameni care nu pot să doarmă în avion. Sunt cazuri rare și chiar și acestea pot fi educate, atâta vreme cât există voință. Prin urmare, dacă nu vrei să ajungi deja obosit în vacanță, încearcă să prinzi măcar câteva ore de odihnă.
Vei ajunge la alt fus orar și îți va lua ceva timp să intri în ritm. Fă-te comod, lasă-ți scaunul pe spate și începi să numeri oile. Dacă ești genul care adoarme mai greu poți încerca și un somnifer ușor.
Un zbor lung cât mai plăcut!