Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena

Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena, sursa foto: Pinterest - travelandbeauty.ro

În zilele noastre, mai exact chiar în momentul în care citești aceste rânduri, Viena găzduiește peste 20 de Târguri de Crăciun oficiale, câteva dintre ele remarcându-se prin frumusețe si autenticității produselor comercializate. Puțini știu însă că tradiția acestor târguri datează de mai mult de șapte secole și, cu toate acestea, farmecul lor este nepieritor.

Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena, sursa foto: Pinterest - travelandbeauty.ro
sursa foto: Pinterest

Luați loc în jurul bradului, să vedem cum a început povestea. În anul 1296, Împăratul Albrecht I le-a acordat negustorilor vienezi dreptul de a organiza, în fiecare decembrie, o piață cu produse specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Negustorii vindeau diferite produse tradiționale, alimente și articole vestimentare, la mare căutare fiind însă turtă dulce și prăjiturelele.

Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena, sursa foto: Pinterest - travelandbeauty.ro
Decorațiuni cu îngerași pentru bradul de Crăciun, sursa foto: Pinterest

Cam la 200 de ani de la organizarea primelor Târguri de Crăciun, acestea au primit denumirea de „Nikolo und Weihnachtsmarkt” (Nicolae și Piața de Crăciun) sau „Krippenmarkt”.

Primul Crăciun celebrat asemenea celor din prezent a avut loc la începutul secolului XIX, inițiatorii fiind aristocrații vienezi. A lor a fost ideea de a pune brazi în vilele lor din oraș, fiind inspirați de nobilimea germană. Obiceiul dăruirii cadourilor cu ocazia Crăciunului a fost adoptat abia în anul 1814. Piața de Crăciun a orașului s-a mutat în primul district, și avea spre vânzare, pe lângă produsele tradiționale, și decorațiuni de Crăciun sub formă de îngeri și alte simboluri.

Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena, sursa foto: Pinterest - travelandbeauty.ro
Piața de Crăciun din Rathausplatz, sursa foto: Pinterest

Piața de Crăciun din Rathausplatz, cea mai spectaculosă din Viena, a început să fie organizată abia în anul 1975. Aici poți găsi tot feluri de jucării și decorațiuni sofisticate, însă nimic nu se compară cu soldățeii din lemn sau alte decorațiuni tradiționale pe care le poti cumpăra de aici.

Preparate tradiționale din Târgurile de Crăciun vieneze

Nu-ți va fi greu să identifici standurile unde sunt comercializate aceste produse pentru că mireasma dulce îți va călăuzi pasii. De cum ajungi în proximitatea Târgului de Crăciun, aroma produselor proaspete, fie că este a cârnaciorilor sau deserturilor, băuturilor fierbinți sau decorațiunilor din scorțișoară și felii de portocale, te vor purta direct în lumea lui Moș Crăciun.

Încearcă gebrannte Mandeln (alune coapte, caramelizate și date prin scorțișoară) sau maroni (castane dulci) preparate în același dulce stil.

De asemenea, Bratwurst (cârnații făcuți la grătar sau prăjiți) și Bratkartoffel (cartofii copți) îți vor potoli foamea instant.

 

Tradiția Târgurilor de Crăciun din Viena, sursa foto: Pinterest - travelandbeauty.ro
Turtă dulce în formă de inimioară, sursa foto: Pinterest

Pentru desert poți alege Lebkuchen (turtă dulce), clătitele cu diferitele umpluturi sau Waffeln (waffle), delicioase și fără a pune vreun topping pe ele. Încălzește-te savurând o cană cu Glühwein (vin fiert) sau Punsch (punci). Punciul este o băutură ce are la baza vinul fiert căruia i se adaugă o varietate de condimente.

Copiii au și ei la dispoziție propriul punci, fără alcool. În momentul în care cumperi o cană de vin sau punci vei plăti o garanție de €1 sau €2. Poți păstra cana ca amintire, fiind practic un suvenir perfect.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.