Olarii de la Horezu – maeștrii lutului

Olarii de la Horezu - maeștrii lutului - travelandbeauty.ro

Alături de dansul tradițional oltenesc „Călușul” și de cântecul popular „Doina”, arta românească de la Horezu duce România dincolo de granițe, fiind inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Specific localității Horezu (județul Vâlcea), acest meșteșug a înflorit și s-a dezvoltat rapid, zona devenind un adevărat bazar comercial.

Prin urmare, dacă alegi să vizitezi Horezu, înarmează-te cu bani și răbdare! Îți garantăm că te vei întoarce acasă cu buzunarele goale, dar cu obiecte ceramice autentice și de mare valoare.

Meșterii olari au nevoie doar de câteva minute ca să transforme un boț de lut într-o splendidă vază tradițională sau într-un frumos obiect de artizanat.

Și totuși nu e ușor!

În spate, olarii au ani de experiență, iar îndemânarea au căpătat-o în timp.

Atât meseria cât și pasiunea pentru olărit sunt transmise din generație în generație. Unde mai pui că și secretele sunt bine păstrate și lăsate moștenire urmașilor.

Olarii de la Horezu - maeștrii lutului - travelandbeauty.ro
Meșterii olari lucrând lutul, sursa foto: Arhiepiscopia Râmnicului

În Horezu, mai toți localnicii sunt meșteri populari. Lutul folosit la crearea vaselor este adus din zonele deluroase care înconjoară localitatea.

Amestecat cu apă, acesta capătă consistența unei paste, care ulterior va fi modelată pe „roata olarului” – bagheta fermecată a meșterului.

„Hocus Pocus” de trei ori și cât ai clipi, bila de lut se transformă în artă.

După modelare, urmează uscarea și mai apoi arderea obiectelor în cuptoare special amenajate.

Partea finală a olăritului o reprezintă pictatul. Abia aici, meșterul își pune amprenta asupra creației sale, deoarece vasele sunt decorate manual.

Am putea spune că există o listă cu simbolurile tradiționale pe care olarii le folosesc pentru a înfrumuseța obiectele. Un fel de motive tradiționale autentice. Cele mai des întâlnite dintre acestea sunt cocoșul de Horezu, pomul vieții, spirala vieții, soarele sau peștii.

Olarii de la Horezu - maeștrii lutului - travelandbeauty.ro
Cum se pictează farfuriile făcute la Horezu, sursa foto: DCR Adventurous

Cocoșul de Horezu este motivul cel mai des întâlnit și a devenit chiar emblema localității cu același nume. Acesta nu a fost ales la întâmplare, el simbolizând vestitorul zorilor, aducătorul de lumină, cel care sperie întunericul și alungă spiritele rele și strigoii. De asemenea, în mitologia greacă, cocoșul este asociat cu Apolo – zeul soarelui.

Pomul vieții – simbolizează uniunea dintre Cer și Pământ, înălțarea spirituală, dar și viața.

Motivul cel mai des întâlnit pe farfuriile din Horezu este spirala vieții. Întruchipare a microcosmosului, asemănată cu ADN-ul uman sau a macrocosmosului, fiind asemuită Căii Lactee.

Peștii au fost folosiți ca simbol al creștinătății încă din primele secole, iar soarele poate reprezenta viața, nașterea și chiar divinitatea.

Culorile utilizate de maeștrii olari sunt naturale. Obiectele autentice se deosebesc de replici prin marca „Horezu” care se regăsește pe ele.

Olarii de la Horezu - maeștrii lutului - travelandbeauty.ro
Cocoșul de Horezu, sursa foto: Pinterest

Așa cum argumenta UNESCO, confecționarea ceramicii de Horezu este „un meșteșug tradițional unic”, un exemplu autentic de artă populară pur românească, care merită să fie apreciată și promovată.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.