Pamukkale, o minune a naturii

Pamukkale, o minune a naturii - travelandbeauty.ro

Travel&Beauty continuă seria articolelor privind o serie de destinații turistice, considerate adevărate minuni ale lumii.

Azi luăm în vizor Pamukkale, un obiectiv turistic fabulos, ce trebuie văzut neapărat măcar o dată în viață.

Pamukkale este un motiv serios să pui Turcia pe harta destinațiilor tale viitoare.

Despre ce e vorba? Pamukalle este un sit natural format din terase de calcar și izvoare termale, frumusețea sa aducându-i statutul de monument UNESCO.

Cuvântul Pamukkale se traduce prin „castel din bumbac”, zona fiind renumită pentru câmpiile de bumbac și produsele realizate din acesta.

Pamukkale, o minune a naturii - travelandbeauty.ro
Image via Pinterest

Terasele de calcar au prins contur în urma numeroaselor cutremure ce au avut loc în regiune de-a lungul timpului. Încet, dar sigur, apa a desăvârșit peisajul, săpând cratere în terase.

Izvoarele termale de la Pamukkale au fost folosite pentru proprietățile lor binefăcătoare încă din secolul al II-lea i.e.n. Acestea produc aproximativ 250 de litri de apă pe secundă; fiecare litru aducând teraselor cam 2 grame de cretă. Prin urmare, lungimea teraselor crește cu fiecare secundă.

În perioada romană, în apropierea acestui sit se înălța orașul greco-roman Hierapolis.

Ruinele sale pot fi admirate și astăzi.

Situl arheologic al acestui Oraș Sfânt abundă în sarcofage. Atracția principala este însă amfiteatrul roman ce se află chiar deasupra teraselor calcaroase. Pe vremuri, amfiteatrul avea o capacitate de 12.000 de locuri.

De asemenea, pe sit se află și Templul lui Apollo, ce datează din secolul III. Apollo era considerat în trecut fondatorul divin al orașului.

În apropierea sitului se află piscina Cleopatra. O piscină cu ape ale izvoarelor termale, parte a unui complex SPA.

Pamukkale, o minune a naturii - travelandbeauty.ro
Image via Pinterest/Nourredine 94

Piscina este înconjurată de plante luxoase, iar în interiorul ei se află coloane și ruine. Se presupune că acestea s-au prăbușit din Templul lui Apollo, în urma unui cutremur, transformând astfel piscina într-un loc sfânt.

Apa din piscina Cleopatra este benefică pentru vindecarea unor boli precum arterioscleroza, reumatism, boli ale ochilor, pielii sau boli nervoase.

Temperatura apei este de 36 C°- 57 C°, iar valoarea PH-ului este de 5.8.

Vestea bună e că piscina este deschisă tot timpul anului.

Pamukkale, o minune a naturii - travelandbeauty.ro
Image via Pinterest

Cum ajungi în Pamukkale

Pe calea aerului – aeroportul Denizli este la o distanță de 60 de minute de Pamukkali, iar din Istanbul ai zilnic două curse directe.

Cu trenul – cea mai apropiată gara este situată în Denizli, la o distanță de aproximativ 20 km de Pamakkule. Din Denizli poți ajunge la destinație cu un taxi comunal, cu o capacitate de 10 locuri, sau cu microbuze locale.

Cu autocarul – cam peste tot în Turcia ai să găsești autobuze ce circulă în Pamukkale. Acestea merg până la Denizli, de unde vei lua un microbuz gratuit pentru a ajunge în Pamukkale.

Tu ce mai aștepți?

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.