Ceaunul aburind împrăștie mirosul inconfunadabil al unei delicatese tradiționale: Zacusca.
Puțini știu însă că deși etimologic, cuvântul zacuscă este unul de origine slavă, acest aperitiv provine din Armenia, cum spun unii, sau Georgia, după cum contrazic alții.
Rețetele diferă de la o zonă la alta și înclud legume precum vinetele, roșiile, ardeii sau gogoşarii, roșiile, ceapa; unele gospodine adaugă însă ciuperci, morcovi, fasole, dovlecei sau ghebe.
Vecinii noștri au rețete asemănătoare; bulgarii prepară lutenița, o pastă de ardei și usturoi, în vreme ce lipovenii au o variantă pescărească.
Iarna, când frigul acoperă ținuturile carpato-danubiano-pontice, o felie de zacuscă poate să-ți amintească de căldura razelor tomnatice.
Gospodine și gospodari din întreaga țară, vă împărtășim o rețetă de familie:
Zacusca boierească
Ingrediente necesare:
3 kilograme de vinete coapte, curăţate şi scurse
2 kilograme de ardei roșii copţi şi curăţaţi de coajă și semințe
2 kilograme de ceapă albă, tocată mărunt
3 litri de bulion de roșii
500 ml de ulei de floarea soarelui
sare și piper după gust, 2-3 foi de dafin
Pentru început, coaceți vinetețe și ardeii și curățați-le. Tocați apoi totul mărunt.
Pregătiți-vă ceaunul, puneți uleiul și după ce se încinge adăugați ceapa. Amestecați și puneți sucul de roșii după care lăsați totul la fiert 15 minute.
Într-o altă oală turnați puțin ulei, vinetele și ardeii, după 15 minute în care s-au fiert, adăugați peste acestea bulionul de roșii care deja a fost lăsat la fiert.
Condimentați după gust și lăsați fiertura pe foc vreo 2 ore.
Nu miroase ca zacusca bunicăi?