6 jurnale de călătorii captivante, scrise de autori români

6 jurnale de călătorii captivante, scrise de autori români - travelandbeauty.ro

Travel&Beauty a ales pentru tine 6 jurnale de călătorii ale unor români temerari care îți vor face mai mult ca sigur chef de luat lumea-n cap.

Șase călătorii îndepărtate care te vor face să visezi ziua în amiază mare și îți vor deschide poftă pentru literatura de călătorie.

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Libris

Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa, editura Humanitas

Să facem cunoștință cu Ana şi Ionuţ, un cuplu de arhitecţi, care au făcut turul Africii cu motocicleta, în 14 luni.

În cei 55.000 de kilometri parcurși au făcut cât nu fac alții într-o viață. Au lucrat ca voluntari în pădurea ecuatorială în Nigeria, au traversat Sahara în călduri de peste 54 de grade, au urcat muntele Camerun, au explorat Delta Okavango şi bazinul Congo, au locuit într-un cătun camerunez fără bani şi fără telefon, au tractat motorul defect 350 de kilometri, au făcut malarie, au trecut de sute de controale armate şi hăţişuri birocratice şi au cumpărat un pahar de ceai în Egipt.

Toate acestea și multe alte povești de rămâi cu gură căscată le vei afla din jurnalul călătoriilor lor.

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Cărturești

Vând kilometri, editura Art

Povestea lui Mihai Barbu e inspirațională, cartea lui fiind un jurnal de drum și totodată un album de fotografii.

Un om, o motocicletă, 26.000 km, 4 luni, 13 ţări. Peste 500 de imagini incredibile şi multe pagini de poveste în 43 de scrisori.

Mihai este vânzător de kilometri. În 2009, a plecat singur timp de patru luni spre Mongolia, călare pe motocicletă lui, Doyle.

Deşi îşi planificase călătoria cu doi ani înainte, Mihai şi-a dat seama înainte să plece că dacă ar mai avea vreo 2.000 de euro în plus, ar avea benzina asigurata pentru cei 26.000 de kilometri pe care si-a propus să-i parcurgă.

Și ce credeți că a făcut? Mihai şi-a împărţit drumul în parcele de câte 500 de kilometri şi, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare parcelă vândută, le-a oferit cumpărătorilor: povestea şi fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecărui cumpărător era scris pe un abţibild şi lipit pe parbrizul lui Doyle. Bonus: o pietricică de pe fiecare parcelă.

În mai puţin de două săptămâni, toţi kilometrii au fost vânduţi şi, odată demarată călătoria, scrisorile personalizate pentru cei 43 de cumpărători au început să apară pe blogul său: Mongolia.ro.

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Librărie.co

Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal

Sega, sau Octavian Segărceanu, este un personaj cunoscut printre iubitorii de călătorii din România.

În 2008, Sega porneşte spre India unde călătorește timp de de un an. Aici ajunge de la ashramul lui Osho din Pune până în locul naşterii lui Buddha, în Nepal, din nordul tibetan al Indiei şi până în sudul ei.

Și uite așa ia naștere primul sau jurnal de călătorii: Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India.

În al doilea roman, Namaste, un roman de aventuri spirituale în Nepal, Sega își continuă aventurile spirituale, oferind totodată o mâna de ajutor celor nevoiasi; beneficiile obținute din vânzarea acestei cărți fiind donate supraviețuitorilor cutremurului devastator care a avut loc în Nepal, pe 25 aprilie 2015 și s-a soldat cu 8.000 de morți, peste 19 000 de răniți, milioane de oameni rămași pe drumuri.

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Libris

Trei săptămâni în Himalaya, Humanistas

Și Marius Chivu a abordat acest gen literar, cu un jurnal de călătorii despre un loc fantastică – Himalaya sau Streaşina lumii.

„Să călătoreşti încontinuu, fără intenţia de a ajunge undeva. Ca stil de viaţă. Să nu te opreşți nicăieri mai mult de o zi, să saluţi lumea din mers în timp ce-ţi iei rămas-bun, niciodată la revedere… Să fii curios şi să te miri neîncetat ştiind că, dacă nu te miri, te rătăceşți! Să cauţi, să afli o poveste, să spui una, să mănânci aici, să dormi dincolo, mereu dinspre ceva înspre altceva, şi drumul să fie însăşi destinaţia în schimbare.
La sfârşit, relativa glorie de a urcă pe Himalaya rămâne doar o chestiune neînsemnată. Pentru că încercarea de a străbate acei munţi foarte înalţi înseamnă să cobori la fel de mult în tine. Orice călătorie are destinaţii ascunse de care la început nu eşți pe deplin conştient. Trei săptămâni în Himalaya este şi despre aceste mici revelaţii.“ (Marius Chivu)

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Librăria Eminescu

Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, Humanitas

Autorii, Cosmin Bumbuț, fotograf independent, și Elena Stancu, jurnalistă, au lucrat împreună la mai multe reportaje sociale.

În noiembrie 2013 cei doi s-au mutat într-o mașină de tip rulotă ca să înțeleagă România de azi.

Au intrat în penitenciare din întreaga țară, au stat în frig printre oamenii străzii, au văzut abuzurile poliției, au fost în comunitățile în care părinții își pedepsesc copiii cu lovituri de bici și femeile sunt omorâte în bătaie de bărbații lor. Au trăit printre romii căldărari din Corcova, unde fetele sunt măritate la 12 ani, și au făcut un documentar despre o tânără familie care caută bunăstarea în Franța, la groapa de gunoi.

Cei doi au mai lucrat împreună si la Cuba continuă, un jurnal atipic de călătorie: în care fotografiile lui Cosmin Bumbuţ şi textele Elenei Stancu spun povestea subiectivă a unui popor izolat şi suspendat în timp.

6 jurnale de călătorii captivante scrise de autori români - travelandbeauty.ro
Image via Curtea Veche

Ay, Cuba, Curtea Veche Publishing

Cuba e exotică, pulsează energie și creativitate dar nu doar despre asta ne povestește Andrei Codrescu.

Pentru că Ay, Cuba nu este un simplu jurnal de călătorii.

Autorul și-a propus prin intermediul interviurilor cu arhitecţi, scriitori, şmenari, prostituate şi muncitori de rând, să scoată la iveală o societate plină de pasiune, minată de un conflict intern profund.

Nu avem în faţă un studiu rece, o secţiune transversală a societăţii cubaneze, ci un portret extrem de personal, de uman al unui popor mândru, muzical, inteligent şi… seducător.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.