Mișcările de gimnastică a mâinilor au ca scop repartizarea echilibrată a circulației energiei care stagnează, pe de o parte, și de a încărca zonele deficitare energetic, pe de altă parte. Specialiștii recomandă ca poziție favorabilă pe cea stând pe genunchi pe călcâie așezat, brațele înainte orientate în jos, palmele în sus, suprapuse, mâna stângă deasupra mâinii drepte, degetele mari la cap. Se mai pot executa procedee și din alte poziții: stând sau așezat. Manevrele se aplică identic la toate degetele.
Iată câteva manevre pentru degetul mare:
- Prinde degetul mare al mâinii stângi de deasupra unghiei și de dedesubt, între degetul mare și arătător îndoit al mâinii drepte, presându-l energic. Apoi împinge același deget spre palmă și masează întreg degetul în spirală, manevră pe care e indicat să o aplici cu grijă fiecărei falange și articulațiilor respective. În final, cu brațele îndoite la nivelul pieptului tracționează degetul mare în afară. Astfel, contribui și la mobilizarea articulară pasivă, flexând, extinzând și efectuând circumducții fiecărui deget cât mai amplu.
- Masează și ciupește ușor pielea dintre degete și de la baza acestora.
- Cu brațele oblic înainte-jos și degetele înlănțuite, întoarce palmele în afară și înăuntru, păstrând lejer înlănțuirea și punând accentul pe extensia degetelor.
- Masează fiecare palmă cu pulpa degetului mare, cât se poate de profund partea mai musculoasă și mai ușor părțile mai slabe. Execută aceste mișcări atât pe partea palmară, cât și pe cea dorsală, coborând spre degete.
- Masează în profunzime porțiunea dintre degetul mare și arătător, alunecând în lungul degetului mare sau în lungul degetului mic, din interior spre marginea externă a palmei.
- Execută mișcări și de la extremități spre palmă și încheietura mâinii, alunecând ușor între oasele metacarpiene.
- Strânge deasupra cu o mână pumnul celeilalte, comprimând ușor oasele metacarpiene.
- Efectuează un petrisaj (frământat) de voie, liber la toată mâna.
- Aplică fricțiuni pe deasupra mâinii, spre și pe articulația pumnului.
Toate aceste mișcări pe lângă faptul că armonizează buna circulație a energiei și oferă suplețe mâinilor, acționează și asupra organelor interne (de exemplu, masarea porțiunii dintre degetul mare și arătător are efect benefic asupra intestinului subțire). Încearcă să-ți stabilești un program zilnic sau de câteva ori pe săptămână în care să efectuezi unele dintre aceste mișcări.