Cu toții adorăm untul de arahide, însă majoritatea produselor de acest fel care se găsesc în magazine sunt pline de conservanți, sare și zahăr.
Ca să evităm să le consumăm, putem prepara acasă, într-un mod simplu și rapid o variantă mult mai sănătoasă.
Nucile, alunele, caju, nucile pecan, migdalele, fisticul fac parte din categoria oleaginoaselor.
Acestea sunt bogate în fibre, reduc riscul apariției bolilor cardiovasculare, conțin grăsimi și uleiuri sănătoase, sunt bogate în vitamina A, vitamina B și în magneziu.
Avantajul oleaginoaselor este și faptul că sunt extrem de versatile, ele putând fi mâncate crude, coapte și în tot felul de combinații inedite.
Fie că îți place să mănânci unt de arahide cu bucățele de mere, să îl întinzi pe pâine și să pui o lingură de gem deasupra, să îl adaugi într-o tocăniță nigeriană sau peste iaurt, află că nicicând nu a fost mai simplu să îți satisfaci poftele.
Tot ceea ce trebuie să faci este să lași la înmuiat 500 de grame de alune/migdale/caju sau orice alte preferințe ai.
Le poți prăji sau folosi crude.
Scurgi apoi apa și le bagi la blender, poți adăuga 50 cl. de apă sau lapte vegetal pentru o textură mai cremoasă.
La final poți adăuga un vârf de sare sau o linguriță de miere, poate chiar ambele, după gust.
Păstrează untul la borcan la frigider pentru nu mai mult de 2-3 zile. Neconținând conservanți se va altera extrem de rapid, așa că grăbește-te să îl mănânci.
Poți folosi mai departe pasta fermentată pentru crearea unor brânzeturi vegane, dar despre asta discutăm îmtr-un alt articol.
Poftă mare!