Secretul pentru un Baba Ganoush autentic și gustos sunt vinetele coapte la grătar – acesta fiind și modul tradițional de preparare.
Ingrediente:
• 2 vinete mari (de cca 7-800 g fiecare)
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt (recomand să folosiți o presă de usturoi)
• 4 linguri tahini (click pentru rețetă)
• 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors
• 1 linguriță de sare
• 2 linguri de iaurt grecesc (opțional, dar delicios)
Vinetele se spală, se șterg bine și se coc pe grătarul încins (sau în cuptor) până când sunt gata – dacă le apăsați coaja, aceasta trebuie fie moale.
Odată coapte, ele se curăță cu atenție și se pun la scurs într-o sită sau strecurătoare, preferabil peste noapte.
Dupa ce vinetele s-au scurs, tocați-le mărunt mărunt până se transformă totul în pastă.
La finalul acestui process, ar trebui să căpătați două cești (sau 2 1/4 cești) de vinete tocate; dacă veți avea mai puțin, consultați lista de ingrediente și ajustați-le: adăugați mai puțin tahini, usturoi, lămâie, sare și/sau iaurt.
Revenind la rețetă: puneți vinetele tocate și restul ingredientelor într-un bol, amestecați bine și asezonați cu sare sau lamâie, daca simțiți nevoia.
Pentru un sos mai bogat și mai gustos, încorporați și 2-3 linguri de iaurt. Vă asigur că nu veți regret!
Așezați sosul într-un castron, picurați puțin ulei de masline și presărați la alegere câțiva fulgi de chilli sau chiar sumac.