Timiș, cel mai vestic județ al ţării are multe de oferit vizitatorilor. Reședința de județ, Timișoara, este unul dintre cele mai importante centre urbane din România. Buziaș, Jimbolia, Lugoj sau Sânnicolau sunt alte câteva orașe din județ cu potențial turistic ridicat.
Iată care sunt obiectivele pe care le poți explora dacă te hotărăști să pleci într-o călătorie în vestul ţării.
– Zona centrală şi cea mai veche a orașului Timișoara poartă denumirea sugestivă de Cetate. Piețe şi străzi cu clădiri frumos aliniate, străjuite de biserici, monumente şi palate constituie podoaba arhitectonică a Cetății. Piața Unirii, Piața Victoriei şi Piața Libertății dezvăluie această bogăție arhitecturală la tot pasul.
În Piața Unirii, Catedrala episcopală romano-catolică (Domul Catolic), Biserica sârbo-
croată (construită în stil baroc), Palatul Baroc (în care, în prezent se află Muzeul de Artă), Casa Bruck (în stil Art Nouveau cu elemente eclectice) sau Palatul Dicasterial sunt câteva dintre obiectivele a căror arhitectură este deosebită.
Piața Libertarii găzduiește Cancelaria de război, Casa comandantului militar (cu fațada decorată stil rococo) sau Coloana Ciumei (statuie sculptată la Veneția, care amintește de încetarea epidemiei de ciumă).
Piața Victoriei, piața centrală a Timișoarei este dominată de importante instituţii precum:
Palatul Lloyd, Palatul Weiss, Palatul Loffler, Castelul Huniade sau Muzeul Banatului, Teatrul Naţional, Teatrul German de Stat, Cinematografele Timiș, Capitol şi Studio sau Galerii de artă. La polii opuși ai pieței se găsesc la nord, Opera, iar la sud, Catedrala Mitropolitană. Dinspre Operă spre Catedrală promenada de pe dreapta se numește „Corso” (în trecut, locul de plimbare al înaltei societăți), iar cea de pe stânga, „Surogat” (loc în care se plimbau tinerii sau muncitorii).
Alte obiective pe care nu ar trebui să le ratezi dacă te afli în Timișoara sunt Muzeul Satului, Bastionul Maria Theresia, Sinagoga din Cetate, Fabrica de bere sau cea de țigarete. Locuri minunate de promenadă în acest oraș din vestul ţării sunt aleile de pe malul Begăi, sau cele din Parcul Rozelor, Parcul Carmen Sylva sau Parcul Soarelui.
– La 20 de kilometri de Timișoara poți vizita Parcul dendrologic de la Bazoș, spațiu unicat în România, datorită colecțiilor valoroase de arbori şi arbuști. De asemenea, Rezervația de Sărături Diniaș este un alt loc care trebuie explorat în județul Timiș.
– Satul Charlottenburg (cunoscut şi sub numele de Șarlota sau Bariţa), o destinație de poveste este singurul sat rotund din România, cu un peisaj unic (duzi seculari, case șvăbești).
– La capitolul stațiuni Buziaş şi Călacea sunt două dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din vestul ţării.
În apropiere de orașul Lugoj, lacul Surduc, peștera Românești sau Casa memorială Traian Vuia sunt alte câteva din locurile cu care Timișul se mândrește.
– Lacul Surduc te întâmpină cu o priveliște de neuitat, iar pentru agrement se pot închiria bărci şi hidrobiciclete.
– Peștera Românești, cea mai cunoscută din Munții Poiana Ruscă, este locul în care temperatura medie e cuprinsă între 6 şi 8 grade ºC. Drumul până la peșteră e bine să îl parcurgi pe jos pentru că îți dezvăluie priveliști încântătoare. An de an, pe o scenă improvizată, în peșteră au loc concerte de muzică clasică, jazz, blues sau rock.
Așadar, rezervă-ţi câteva zile pentru a descoperi minunățiile pe care ţi le oferă regiunea vestică a României.