Murături asortate

Murături asortate - revista travelandbeauty.ro

Toamna aduce cu ea o explozie de culori, fructe şi legume preţioase, dar şi dorinţa multor gospodine de a face cele mai aromate murături. Le pregătim în borcane mai mari sau mai mici, fără să ne gândim ca murăturile au şi ele o istorie bogată. Se presupune că în Antichitate, celebra Cleopatra ar fi mâncat castraveţi muraţi aduşi din India, atât în scopuri terapeutice, cât şi pentru frumusete.

Aristotel credea că murăturile (în special castraveţii muraţi) au proprietăţi miraculoase pentru sănătate, cât despre Iulius Cezar se spune că le-ar fi dat castraveţi muraţi bărbaţilor din armata lui, pentru ca aceştia să aibă mai multă forţă şi să se concentreze mai bine. Multe gospodine aleg să pregătească murături asortate. Iată cum se prepară!
 
De ce aveţi nevoie: 
 
gogonele verzi şi pârguite
castraveţi
ardei kapia
ardei roşu şi verde
ardei iute şi semi-iute
conopidă
ţelină cu rădăcină şi frunze
morcovi
sfeclă roşie
sare grunjoasă
usturoi
un bucheţel de cimbru
mere
gutui
pepenasi

Cantităţile le alegeţi în funcţie de preferinţe şi recipient.

 
 
Cum se prepară
 
 
1. Toate legumele și fructele se spală foarte bine. Gogonelele se lasă întregi, la fel si ardeii. Unele dintre ele se taie in rondele: morcovii, rădăcina de ţelină, sfecla roşie, conopida se desface în bucheţele, merele sau perele se taie în sferturi, usturoiul se lasă întreg. Apoi se aşează, în funcţie de preferinţe, în borcane.
2. Separat, se prepară saramura: Cantitatea diferă în funcţie de numărul de borcane, dar tineţi cont că într-un litru de apă, se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă. (Atenţie: nu folosiţi la murături sare iodată!).  Se pune totul la fiert. După ce se ia de pe foc, se adaugă bucheţelul de cimbru apoi, după zece minute, se pune în borcane peste murături, până când zeama le acoperă. 
3. Deasupra borcanelor se pun capacele, provizoriu, iar după 24 de ore, după ce murăturile s-au mai înmuiat puţin, se mai completează cu saramură, dacă este cazul. Apoi, borcanele se capsează. Se depozitează în cămară şi se desfac după cel puţin o lună.
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.