Județul Neamț este unul dintre cele mai frumoase județe din România datorită faptului că deține un important tezaur natural şi istoric. Peisagistica deosebită a Masivului Ceahlău face ca județul să aibă un potențial turistic ridicat.
Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț sau Bicaz sunt câteva dintre orașele de seamă din regiunea Moldova.
Iată câte locuri minunate vei descoperi dacă te hotărăști să străbați ținuturile județului Neamț.
orașul Târgul Neamț în timpul nopții
– Reședința de județ, Piatra Neamț îşi întâmpină vizitatorii cu o serie de vestigii istorice şi culturale. Printre acestea se numără: Muzeul de Artă, Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul de Istorie şi Arheologie, Casa Memorială „Calistrat Hogaș” sau Complexul Monumental din epoca lui Ştefan cel Mare. Dacă ajungi la Ansamblul Arhitectural „Curtea Domnească”, vei avea ocazia să arunci o privire asupra orașului din Turnul domnitorului Ştefan cel Mare. De asemenea, poți admira orașul şi împrejurimile acestuia dacă urci cu telegondola pe dealul Cozla.
– Târgu Neamț situat în depresiunea Neamțului, pe valea Ozanei, este un alt oraș din județul Neamț care impresionează prin farmecul aparte. Cetatea Neamțului aflată pe platoul dealului Pleșu, la 480 de metri altitudine este un important simbol al orașului. Zidurile uriașe ale cetăţii încă păstrează ecourile trecutului istoric. Tot în Târgu Neamț, Casa Memorială Veronica Micle, declarată monument istoric datorită vechimii îți prezintă o serie de exponate ce reflectă viața artistei.
– În apropiere de Târgu Neamț găsești Mănăstirea Agapia, un loc special în care te bucuri de liniște sufletească. Tablourile de aici alcătuiesc galeria de seamă a Moldovei care atrage admirația turiștilor de pretutindeni.
– „Codrii de aramă” şi „Pădurea de argint” – rezervații forestiere de goruni şi mesteceni seculari din comuna Agapia te îndeamnă la meditația versului eminescian, iar Casa Memorială Ion Creangă din Humulești, de la câțiva kilometri de Târgu Neamț, te introduce în atmosfera descrisă în poveștile scriitorului cu „prichiciul vetrei cel humuit” şi „cuptiorul cu stâlpul hornului la care se jucau mâţele”.
– Tot în apropiere de Târgu Neamț poți trece pe la Depozitul de armăsari Dumbrava cunoscut şi sub denumirea de „Herghelia Măriei sale”.
– Pădurea Vânătorii Neamțului este o altă rezervație forestieră, codru de stejari seculari cu mare valoare peisagistică pentru județul Neamț. Rezervația de Zimbri „Dragoș Vodă” o găsești în comuna Vânători Neamț.
– Parcul Naţional Ceahlău este cea mai importantă atracție turistică a județului, renumită pentru traseele montane. Ai ocazia să asculți sunetul asurzitor al căderii apei la Cascada Duruitoarea, iar de la popasul amenajat în apropierea cascadei să admiri frumosul ținut al Neamțului.
– Cheile Bicazului, aflate la 20 de kilometri de Bicaz, unul dintre cele mai însemnate monumente ale naturii de pe cuprinsul României, te așteaptă cu peșteri, stânci impunătoare şi serpentine.
Peștera Munticelu de la intrarea pe Chei te surprinde atât din punct de vedere peisagistic, cât şi științific. Vei vedea aici stalagmite înalte de 3 metri şi stalactite fistulare.
– O zona atractivă de agrement (plimbări cu barca, vaporașul sau hidrobicicleta) este Lacul Izvorul Muntelui, aflat la câțiva kilometri de orașul Bicaz. Nu trebuie să ratezi nici priveliștea Lacului Roșu, cel mai mare baraj natural, al cărui nume provine de la culoarea roșiatică a apei.
De o frumusețe izbitoare este şi Lacul Cujdel (situat de-a lungul comunei Gârcina) la care poți ajunge atât cu mașina, cât şi mergând la pas prin pădure, unde te vor încânta peisajele şi vei respira aer curat de munte.
– Şi la capitolul stațiuni, județul Neamț îşi impresionează vizitatorii. Stațiunea Oglinzi, cunoscută graţie băilor sale cu apă minerală este destinația potrivită pentru cei care doresc liniște şi relaxare. Durău, stațiunea climaterică de la poalele Masivului Ceahlău îi așteaptă pe iubitorii sporturilor de iarnă, dar şi pe cei care vor să se bucure de prospeţimea aerului şi de o atmosferă bogată în ozon. Bicaz este un alt centru turistic, situat într-o zonă pitorească, pe malul lacului Izvorul Muntelui.
Rezervă-ţi câteva zile în care să explorezi locurile minunate cu care se prezintă județul Neamț şi cu siguranţă nu vei regreta.