Descoperă județul Iași

Descoperî județul Iași - revista travelandbeauty.ro

Județul Iași este unul dintre cele mai vechi şi mai dezvoltate regiuni din nord-estul ţării. Iași se mândrește cu un prestigios patrimoniu cultural, istoric şi artistic, dar şi cu un tezaur etnografic şi folcloric.

Iași, Pașcani sau Târgu Frumos sunt câteva dintre orașele din județ care vin în întâmpinarea vizitatorilor cu o serie de atracții.

Iată o listă cu câteva dintre cele mai importante obiective ale județului Iași.

Palatul Culturii, Iași

– Iași, reședința de județ reprezintă pentru cultura României un loc de excepție, atât prin tradiție, cât şi prin existenta instituțiilor de cultură şi de artă de valoare națională şi internațională. Fiecare pas pe care îl faci în Iași îţi vorbește despre trecut. Ridicat pe ruinele Curții Domnești, construit în stil neoclasic, cu detalii heraldice în exterior, Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică a orașului. De mare interes turistic sunt: Sala Gotică, Sala Voievozilor sau Sala Henri Coandă. Astăzi, Palatul găzduiește mai multe muzee: Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei sau Muzeul de Artă. Un alt vestigiu arhitectural al Iașului este Palatul Roznovanu, actualul sediu al primăriei. Clădirea impresionează şi încântă prin somptuozitate şi fastul interioarelor.

Obeliscul cu lei din Parcul Copou

– În Parcul Copou din Iași, amenajat pe dealul cu același nume, te vor surprinde „Obeliscul cu lei” şi Teiul lui Eminescu. O serie de busturi dedicate marilor personalităţi ale culturii române străjuiesc aleea principală a parcului. Tot pe Dealul Copou se află şi cea mai veche grădină botanică din România, Gradina Botanică „Anastasie Fătu”, formată dintr-un complex de 12 sectoare, printre care se numără: rozariul, sectorul de recreere şi odihnă, cel ornamental sau sectorul de floră a Globului.

– În Muzeul Unirii din Iași, amenajat în Casa Catargiu ai ocazia să vezi piese de istorie ce evocă Unirea Moldovei cu Ţara Românească, documente, piese de mobilier şi obiecte de decorație interioară ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri.

Tot în Iași, la Muzeul Memorial Ion Creangă vei descoperi obiecte şi documente ale marelui scriitor.

Teatrul Vasile Alecsandri

– Teatrul Naţional, construit în stil baroc este considerat a fi cel mai vechi şi cel mai frumos lăcaș de acest gen din ţară. Clădirea este o veritabilă bijuterie arhitectonică, ce adăpostește adevărate monumente de artă.

– Dacă te afli în Iași, intră şi în faimoasa Sală a Pașilor Pierduți din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Picturile realizate de celebrul Sabin Bălașa te vor plimba printre miturile universale, dar şi printre legendele românești.

-O altă bijuterie arhitecturală din peisajul ieșean, care se impune prin măreţie este Catedrala Mitropolitană.

Iași rămâne un veritabil muzeu național prin comorile de istorie şi de artă pe care le are.

– Ținuturile județului Iași te întâmpină cu diverse palate a căror arhitectură este impresionantă şi pe care nu ar trebui să le ocoleşti în periplul tău prin Moldova.

Palatul Sturdza din Miclăușeni

Astfel, aproape de orașul Roman, vei găsi Castelul Sturdza (în comuna Miclăușeni), construit în stil neogotic. În jurul castelului se află un parc în stil englezesc cu specii de arbori ornamentali şi numeroase alei cu flori. Palatul Sturdza din Cozmești este o altă construcție neogotică. Cel de-al treilea edificiu impunător care a aparținut familiei Sturdza, una dintre cele mai bogate familii de boieri moldoveni este Palatul Sturdza din Miroslava, care astăzi găzduiește Muzeul Etnografic al agriculturii Moldovei.

– Palatul Cuza din Ruginoasa te impresionează prin măreția stilurilor arhitecturale.  Clădirea păstrează şi astăzi caracteristicile stilului neogotic, cu balcoane sprijinite pe lespezi de piatră.

– Dacă treci pe la Podgoriile Cotnari, poți degusta un vin de calitate superioara şi poți afla istoria şi tradițiile locului precum şi modul în care se prepara vinul în timpuri străvechi. Te va încânta peisajul superb pe care este întinsă podgoria de viţă de vie.

– Orașul Paşcani şi împrejurimile îşi așteaptă vizitatorii cu o serie de obiective: Casa Memorială Vasile Alecsandri din Mircești, Rezervația Naturală Lunca Mircești sau situl arheologic de la Blăgești ce cuprinde urmele unei așezări neolitice (cultura Cucuteni) şi al uneia medievale.

Rezervă-ţi câteva zile şi descoperă obiectivele județului Iași pentru că merită din plin toata atenția.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.