Descoperă județul Maramureș

Lacul Firiza, județul Maramureș - revista travelandbeauty.ro

Județul Maramureș, situat în nordul Transilvaniei, este renumit atât pentru valenţele sale tradiționale (păstrarea portului popular, a tradiției cioplirii în lemn), cât şi pentru numeroasele obiective naturale. Maramureș invită turiștii de pretutindeni la o experiență autentică, aproape de oamenii locului şi de stilul lor de viață.

Iată câte locuri minunate ai ocazia să descoperi dacă te hotărăști să ajungi în Maramureș

– Baia Mare, reședința județului Maramureș îşi întâmpină vizitatorii cu o paletă largă de obiective turistice. Principala caracteristică a orașului este îmbinarea armonioasă a stilului arhitectural modern cu cel medieval. Printre atracțiile turistice cu aer medieval din Baia Mare se numără Muzeul Etnografic, Casa Iancu de Hunedoara, Turnul lui Ştefan sau Bastionul Măcelarilor. Tot aici, Sinagoga te uimește prin stilul arhitectural (construcție cu elemente maure  şi fațadă tripartită).

Sat vechi din Sighetu Marmației

– Sighetu Marmației, capitala istorică a Maramureșului este o destinație care merită din plin toată atenția datorita bogățiilor sale culturale şi istorice. Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației este locul care aduce în centrul atenției tradițiile şi viața rurală de odinioară. Vei vedea aici gospodării complet mobilate cu piese originale, ce au aparținut în trecut proprietarilor.

– Dacă te afli în Maramureș, trebuie neapărat să vizitezi bisericile din lemn din Desești, Bârsana, Poienile Izei, Șurdești, Plopiș sau Rogoz. Toate sunt înguste, înalte, construite din bușteni, având turnuri caracteristice cu unul sau două acoperișuri din șindrilă.

Cimitirul Vesel

– În satul Săpânța, renumita atracție vizitată de numeroși turiști este Cimitirul Vesel. Fiecare cruce de aici are în partea de sus un basorelief pictat manual cu o scenă din viața celui decedat, iar în partea de jos un scurt epitaf extrem de amuzant. Nu rata ocazia să vezi şi Mănăstirea Săpânța Peri, cea mai înaltă construcție din lemn din Europa.

– Parcul Naţional Munții Maramureșului e locul ideal pentru iubitorii de drumeții. Vârful Farcău, Cornu Nedeii, Poiana cu narcise Tomnatec sunt câteva dintre locurile care trebuie descoperite aici. Pentru a admira frumusețile de pe Valea Vaserului este obligatoriu să faci o plimbare inedită cu mocănița din Vișeu de Sus. Mocănița este un tren locomotivă cu aburi, ultimul din România, care încă circulă pe o cale ferata forestieră şi este folosit atât la transportarea lemnului, cât şi a turiștilor. Valea Vaserului este un defileu spectaculos ce cuprinde mai multe cadre naturale inedite, presărate cu numeroase izvoare minerale.

Plimbare cu mocănița în Vișeu de Sus

-O altă atracție a Maramureșului este şi Valea Izei, renumită pentru porțile de lemn maramureșene, păstrarea tradițiilor şi a portului, peisajele deosebite şi ospitalitatea localnicilor.

– Parcul National Munții Rodnei, un obiectiv foarte căutat în Transilvania îţi oferă ocazia să faci drumeții, plimbări călare sau cure cu ape minerale. Priveliști extraordinare îţi oferă aici Izvoarele Mihăiesei, Lacul Lala Mare sau Valea Lalei. Rezervația Pietrosu Rodeni impresionează cu cele mai frumoase trasee în orice anotimp. Te vor încânta căderile de apă de pe pragurile de stâncă lustruite de ghețari. În această rezervație nu trebuie să ratezi Cascada Cailor, repartizată în mai multe trepte, la care poți ajunge atât pe jos, cât şi cu telescaunul. Ea se formează din apa care se adună pe Muntele Cailor după ce se topește zăpada sau plouă.

Lacul Lala

– Descoperă în Maramureș şi Lacul Albastru, din apropierea orașului Baia Sprie, lac care îşi schimbă culoarea în funcție de anotimp, de lumină şi de temperatură.

– Stațiunile balneare Ocna Șugatag şi Coștiui beneficiază de baze de tratament moderne. Pârtiile de la Borșa, Cavnic, Izvoare şi Mogoşa îi așteaptă în fiecare an pe iubitorii sporturilor de iarnă.

Zona Maramureșului pare a fi desprinsă din poveşti. Orice împătimit al călătoriilor ar trebui să o exploreze pentru că va găsi aici o mulțime de muzee interesante, biserici vechi de secole, dar şi adevărate capodopere naturale.

 

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.