Județul Mureș, situat în centrul Transilvaniei, se bucură de un potențial turistic ridicat, întrucât pe teritoriul său se găsesc obiective turistice variate şi de mare însemnătate.
Iată o listă cu cele mai importante locuri pe care le poți vedea dacă ajungi în județul Mureș
– Târgu Mureș, reședința de județ, îşi așteaptă vizitatorii cu o serie de atracții: Cetatea Medievală, Palatul Culturii sau Biblioteca Teleki.
Construcția Cetăţii Medievale din apropierea centrului vechi al acestui oraș este una impunătoare datorită zidurilor foarte groase şi a turnurilor masive de apărare. De la cetate te poți bucura de o panoramă deosebită asupra orașului Târgu Mureș.
În Biblioteca Teleki găsești una dintre cele mai bogate colecții de carte veche din Transilvania.
Palatul Culturii este o clădire impozantă a orașului. Faţada este împodobită artistic cu remarcabile statui şi basoreliefuri, iar celebra Sală a oglinzilor te uimește prin multitudinea vitraliilor, prin rafinamentul oglinzilor venețiene şi eleganta mobilierului. Clădirea găzduiește instituții culturale precum Teatrul, Filarmonica de Stat sau Muzeul de Artă.
Construcția Palatului administrativ te impresionează atât prin decorațiile florale exterioare, cât şi prin vitraliile din interior.
Dacă te afli în Târgu Mureș, este neapărat să vezi Scara Rakoczi, una dintre cele mai frumoase locuri de aici. Cele 70 de trepte sunt pictate în culorile alb, negru şi roşu şi redau motive brodate care se găsesc pe costumele populare sau pe ștergarele tradiționale din Târgu Mureș.
De asemenea, nu rata Gradina Botanică, împărțită în trei zone mari: Parcul dendrologic şi sera de producție, Grădina cu plante medicinale şi cea Botanică.
– La 70 de kilometri de Târgu Mureș, într-o zonă muntoasă deosebită, se află castelul Lăpușna, castel ce a aparținut regilor României, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I.
– Județul Mureș se mândrește cu cetatea Sighișoara, care cu parfumul ei de aer medieval atrage turiștii de pretutindeni. Este singura cetate din Europa locuită în întregime, ce deține monumente de o mare valoare istorică şi artistică. Turnul cu Ceas, cel mai important dintre turnurile medievale, este un adevărat simbol al orașului. Casa Vlad Dracul, cea mai veche construcție din Sighișoara este un monument încărcat de semnificații şi legende. Casa Venețiană, Casa cu Cerbi sau Biserica din Deal sunt alte câteva obiective pe care le poți vedea în Cetate.
– În apropiere de Sighișoara ai ocazia să vezi ruinele Castelului Bethlen din Criş, construit în stilul renașterii transilvănene. Este situat într-un frumos parc dendrologic, având 52 de camere şi 365 de ferestre.
– Orașul Reghin şi împrejurimile te așteaptă cu obiective ca: Muzeul de Științe Naturale, Muzeul Etnografic, Parcul dendrologic Apalina, Colonia de prigorii sau Lacul Fărăgău.
– Defileul Mureșului situat între Toplița şi Deda formează un culoar îngust, cu peisaje spectaculoase: stânci abrupte cu aspect de turnuri construite din aglomerate vulcanice, creste şi albii încântătoare. Zona oferă posibilități de relaxare, drumeții şi practicarea sporturilor de iarnă.
– În partea nord-estică a județului, Parcul Naţional Călimani te așteaptă cu o serie de peisaje unice.
– Parcul dendrologic Gurghiu este unul dintre parcurile istorice ale Transilvaniei foarte bine conservate, în incinta căruia se află peste 350 de specii de rare. Poiana narciselor Gurghiu, mărginită de dealuri submontane te încântă cu o priveliște minunată.
– Stațiunea Sovata este renumită pentru proprietățile curative ale apei. Este un loc de sejur şi de recreere de mare importanţă, înconjurat de-o parte şi de alta de Dealurile Crișului, Dealul Mic sau Muntele de Sare. Lacurile din stațiune – Ursu, Verde, Negru, Roșu sau Mierlei sunt cunoscute pentru fenomenul de helioterapie.
– Alte stațiuni din Mureș cu ape sărate, nămoluri, ape iodurare şi clorurate sunt Sângeorgiu de Mureș, Ideciul de Sus sau Solovăstru.
Vizitează edificiile culturale, istorice, monumentele naturale, dar şi zonele balneoclimaterice ale județului Mureș şi cu siguranță nu vei regreta.