Situat în regiunea Crișana, județul Bihor se mândrește cu o serie de atracții turistice inedite. Oradea, Beiuș, Salonta sau Aleşd sunt câteva dintre orașele județului bogate în vestigii istorice, culturale sau naturale.
Uite ce poți vedea dacă îţi planifici o călătorie în județul Bihor
– Reședința de județ, Oradea, te impresionează cu arhitectura diversificată a clădirilor, unele mai noi, altele trecute prin sita secolelor. Palatul Vulturul Negru cu basoreliefuri bogate în motive florale şi figurative, cu un pasaj interior acoperit cu sticlă, reprezintă unul dintre cele mai apreciate şi mai faimoase monumente istorice ale județului.
– Palatul Baroc, cea mai mare construcție istorică din România, deține un număr impresionant de ferestre, 365. Alte clădiri monumente istorice şi de arhitectură construite în diverse stiluri (baroc, romantic sau eclectic), pe care le poți admira în Oradea sunt: Palatul Episcopal, Ansamblul Ursulinelor, Casa Poynar, Palatul Ulman sau Complexul Capucinilor. Tot în Oradea ai ocazia să vizitezi Muzeul Ţării Crișului, Casa memorială Lucian Blaga sau Muzeul Militar Naţional. În interiorul Cetății Oradea funcționează Facultatea de Arte Vizuale.
Județul deține o serie de monumente carstice care merită din plin să fie explorate.
– Peștera Urșilor, din apropierea comunei Pietroasa se prezintă cu o serie de minunății arhitecturale, realizate de natura însăși: Lacul cu Nuferi, Căsuţa Piticilor, Sfatul Bătrânilor sau Mastodontul.
– Peștera Unguru Mare aflata la poalele Munților Pădurea Craiului impresionează prin dimensiunea subterană şi prin bogăția istorică a descoperirilor arheologice.
– Tot în Munții Pădurea Craiului găsești Peștera Vântului, cel mai lung labirint subteran din România, străbătut de un curs de apă, cu bogate fenomene de coroziune.
– Peștera Ghețarul de la Focul Viu din Munții Bihor, de pe Valea Galbenă oferă un decor feeric. În interior poate fi observat un ghețar care atunci când razele soarelui pătrund prin spărtura din boltă capătă aspectul unui „foc viu”.
– Dacă ajungi în Bihor, nu rata Cetățile Ponorului situate pe platoul carstic Padiș şi împărțite în trei zone mari de stâncă (Dolina I, II şi III). Acest complex carstic reprezintă un obiectiv turistic uimitor din ţară.
– Lacul Vida oferă un decor desprins parcă din basme, fiind înconjurat de o pădure deasă şi de sute de peșteri neexplorate.
– Stațiunea Stâna de Vale din inima Munților Apuseni este un loc apreciat pentru apele feruginoase şi oligominerale. De asemenea, stațiunile balneare Băile 1 Mai si Băile Felix sunt renumite pentru efectele terapeutice ale izvoarelor termale.
Descoperă minunățiile județului Bihor si vei avea parte de experiențe de neuitat.