Merită să-i dedici cel puţin două, trei săptămâni Spaniei, să o străbaţi în lung şi-n lat şi să te bucuri de diversitatea geografică şi de toate minunăţiile naturale şi culturale cu care a fost înzestrată această ţară. Fie că te hotărăşti pentru un road-trip de două săptămâni, un sejur de câteva zile sau un city break, ai să rămâi surprins de frumuseţea încântătoarele oraşe andaluze cu arhitectură islamică precum Sevilla, Córdoba, Almería, Cádiz, Málaga dar în special Granada, giuvaierul regiunii.
Granada este considerat de mulți cel mai frumos oraş din Spania, acesta fiind înţesat de obiective turistice în frunte cu unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică: palatul fortăreaţa Alhambra, vizitat anual de peste 3 milioane de turişti. În plus, oraşul îşi are reşedinţa la poalele munţilor Sierra Nevada aşa că pe lângă punctele turistice de interes general poţi face şi câteva drumeţii spectaculoase prin munţi.
Granada este aglomerată în orice sezon, fiind invadată de turişti din întreagă lumea, şi asta pe bună dreptate. Farmecul oraşului constă în special în amestecul de influenţe arabe şi andaluze pe care îl găseşti la tot pasul.
Majoritatea turiştilor vin pentru faimoasa Alhambra, un complex de palate maure, moschei şi grădini, considerat unul dintre cele mai căutate obiective turistice din lume. La concurenţă cu Alhambra se află Albaicin, faimosul cartier maur, alb cu străduţe boeme, exotice, care şerpuiesc pe deal, plin de restaurante unde se cânta flamenco, case micuţe, frumos decorate cu balcoane pline de flori şi vile cu grădini luxuriante.
Palatul Alhambra, Grădinile Generalife şi cartierul Albaicín din Granada se află încă din anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
În plus, Granada își întâmpină musafirii cu muzee de tot felul, străduţe înguste şi întortocheate, înţesate de mici magazine cu suveniruri exotice, clădiri cu arhitectură renascentistă, islamică şi modernă, spectacole de flamenco, catedrale impunătoare, mici pieţe cu terase de unde nu-ţi vine să mai pleci şi relaxantele băi arabe. Gastronomia locală merită de asemenea ridicată în slăvi. Pe lângă felurile tradiţionale precum paella, tapas de toate felurile, cu fructe de mare, jambon, pastă de roşii, tot felul de brânzeturi şi ulei de măsline, ai să găsesc şi mâncare arăbească, thailandeză, indiana, turcească, vegană și vegetariană, la preţuri pentru toate buzunarele.
Avem şi o veste mai puţin bună! Dacă intenţionezi să vizitezi Alhambra, mare bastion islamic realizat de dinastia maură, construit între secolele XIII şi XIV, trebuie neapărat să îţi faci rezervarea cu ceva timp înainte, online! Rar vei găsi bilete la faţă locului şi e păcat să ajungi până aici şi să pleci fără să vezi cu ochii tăi această minune. Alhambra este compusă din Palatul Nasrid, Alcazaba, Palatul Carlos V si Generalife, toate inconjurate de un zid fortificat. Pretul unei vizite diferă în funcție de ce ti-ai propus sa vizitezi, după cum urmează – Day Tour care îți permite vizita între orele 08:30 și 14:00 este cel mai căutat și costă 14 euro de personă. Poți opta și pentru Garden Tour sau Night Tour, între orele 14.00- 18.00 din noiembrie până în februarie sau 14.00-20.00 din martie până în octombrie.
Dacă totuşi nu reuşeşti să o vezi, o poţi admira şi fotografia de la depărtare, din mica piaţă Mirador de San Nicolas, un loc din Albaicin care îţi oferă o panorama destul de frumoasă asupra dealului pe care se află Alhambra.
Şi pentru că tot am adus vorba de Albaicin, vechiul cartier arab, unde vei avea impresia că te afli în Maroc, fă o plimbare pe străduţele romantice de pe dealul Sacromonte, un loc unde trăiau, şi încă mai trăiesc, ţiganii andaluzieni. Aici se află Museo Cuevas del Sacromonte, un loc unde poţi să vizitezi câteva case-grote şi să bei o carafă de sangria la o terasă drăguţă, departe de haosul oraşului, dar şi Museo Etnologico de la Mujer Gitană, un muzeu micuţ, cu intrare liberă.
Alte obiective ce nu trebuiesc ratate în Granda sunt Paseo de los Tristes, o străduţă pe lângă răul Darro, plină de vânzători ambulanţi, cântăreţi, terase, restaurante şi magazine dar şi Catedrala dedicată Fecioarei Maria, care datează din anul 1503.
Şi pentru că nu ajungi în fiecare zi în Granada, ar fi păcat să nu dai o fugă să vizitezi şi câteva sate din Sierra Nevada sau chiar să te încumeţi să urci spre cel mai înalt vârf din Spania, Mulhacen (3.481 m), aflat destul de aproape de Granada.
Poţi vizită Granada în orice luna a anului pentru că în această regiune domneşte climă mediteraneană, cu ierni mai calde şi veri toride. Primăvară şi toamna însă sunt perioadele ideale pentru un city break în Granada.
Cât despre avioane, există o mulţime de companii de tipul low cost care se întrec în oferte care mai de care mai atractive. La fel şi cazarea, aici ai la dispoziţie numeroase hoteluri şi hosteluri cu preţuri accesibile, pentru toate buzunarele. Timp să ai!