Travel & Beauty

Airbnb și economia de sharing

Airbnb - revista travelandbeauty.ro

Airbnb este o platformă care pune în legătură proprietarii de locuințe din întreaga lumea cu doritori de închiriere pe termen scurt. Mișcarea a luat naștere în 2008 în California, iar de atunci a ajuns la peste 3 milioane de listări în lume, în peste 190 de țări și 65000 de orașe, găzduind mai mult de 200 de milioane de călători, semn că economia de sharing este mai mult decât o tendință.

Cum funcționează?

Proprietarii își listează locuința, indiferent că e vorba de un întreg apartament, o cameră privată sau una la comun, iar doritorii o pot găsi afișată, în funcție de criteriile de căutare introduse.

Gazda scrie o descriere a locuinței, urcă niște poze pe site și alege un tarif pe noapte, la care poate adăuga unul suplimentar pentru curățenie. Rămâne la latitudinea proprietarului să decidă când și în ce condiții poate fi ocupată locuința. La fel și metoda de rezervare. Există varianta rezervării instant sau se poate opta pentru cunoașterea turiștilor înainte. Crearea contului este gratuită, iar Airbnb câștigă 3% din valoarea fiecărei rezervări. Plata se poate face prin Paypal, depozit direct sau transfer internațional. Airbnb pune la dispoziție și „Garanția Gazdei”, adică o asigurare în caz de daune accidentale. Utilizatorii au la dispoziție 24/7 o secțiune de sprijin pentru a pune la punct toate aceste detalii.

În ce fel este acest sistem mai bun decât închirierea în regim hotelier? În primul rând, turistul are la dispoziție o varietate de locuințe mai mare, având astfel acces și la zone în care poate hotelurile nu există. În al doilea rând, poate căuta o locuință cât mai apropiată de obiectivul vizat, economisind în acest fel timp și bani cu transportul. În plus, are ocazia de a cunoște zona respectivă precum un localnic, nu doar un simplu turist. Pe lângă apartamente, vile, cabane, călătorul poate opta și pentru cazări mai puțin obișnuite, precum castele, iglu-uri, locuințe plutitoare sau chiar o insulă privată!

Sistemul de evaluare

Atât turiștii, cât și proprietarii locuințelor pot lăsa recenzii despre cum a decurs experiența. Este în interesul celui ce pune la dispoziție locuința să ofere servicii de o calitate ireproșabilă, deoarece un scor bun îi face contul mai vizibil, atrăgând implicit mai mulți clienți.

Pentru cine?

Airbnb pare să fie alegerea turistului care caută nu doar mobilitate, ci și un strop de inedit și o experiență autentică. De multe ori poate fi mai puțin costisitor decât varianta cazării la hotel sau mai ușor de găsit în cazul în care ești într-o zonă de tranzit, să spunem.

Găzduirea în sistem Airbnb este o metodă de a câștiga niște bani suplimentari cu care îți poți finanța pasiunile sau chiar pofta de călătorit. Poți alege să pui la dispoziție întreaga locuință cât timp ești plecat în vacanță sau în delegație cu locul de muncă, de exemplu.

Este rentabil?

Depinde. Pentru turiști poate fi mai rentabil decât cazarea în regim hotelier din mai multe motive. Cazarea poate fi mai ieftină, în primul rând. Localizarea poate fi mai apropiată de obiectivele vizate decât ar fi un hotel, în al doilea rând.

Pentru gazdă, este rentabil, dacă are o bună vizibilitate. Însă se poate dovedi  a nu fi o sursă de venit constant, mai ales în afara sezonului. Prin urmare, prin Airbnb ar putea ieși în pierdere față de închirierea pe termen lung. Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, este nevoie de investiții constante, iar asta cumulat cu faptul că e nevoie de ceva timp pentru a te ocupa de partea administrativă (fotografii, răspuns la mail-uri, disponibilitatea de a-i îndruma pe cei găzduiți) o pot transforma într-o experiență accesibilă mai mult celor cu un loc de muncă flexibil.

Este legal?

Ca și Uber, fiind un sistem de sharing, Airbnb este subiect de dispută. Conform site-ului Airbnbromania.ro: „În toate țările din Uniunea Europeana, Airbnb nu oferă informații autorităților din țările respective despre veniturile pe care gazdele le înregistrează. Cu alte cuvinte, dacă nu există o metodă prin care Fiscul încearcă să ia fiecare locuință înregistrată prin Airbnb în parte, să le trimită notificări că trebuie să înregistreze locuința lor și toate veniturile pe care cel care închiriaza locuința le înregistrează, va fi imposibil pentru autoritățile române să taxeze aceste venituri. […]Toate veniturile înregistrate de Airbnb sunt fiscalizate în Irlanda și apoi banii vi se transferă în contul personal. Cu toate acestea, faptul că este greu pentru stat (imposibil aș spune) să ceară taxe pentru acești bani, nu înseamnă că voi trebuie să profitați de asta.

Pentru a înregistra veniturile, trebuie să completați același formular ca și cel pe care l-ați completa atunci cand înregistrați venituri din străinătate.”

În prezent, în România sunt listate peste 300 de locuințe în sistem Airbnb.

Dacă te hotărăști să folosești Airbnb, internetul îți pune la dispoziție o sumedenie de site-uri, bloguri și canale de Youtube cu sfaturi, atât pentru a deveni o gazdă cât mai bună, cât și pentru a avea o experiență inedită ca turist.

Călătorie plăcută!