Travel & Beauty

Beneficii ale practicii Yoga

Yoga presupune o varietate de exerciții fizice și mentale, începând de la exerciții posturale și de respirație și ajungând la cele de relaxare și meditație profundă.

Terapia Yoga adaptează aceste exerciții la nevoile și sănătatea fiecăruia. Eficace în mai multe afecțiuni, practica regulată a exercițiilor yoga oferă energie și ameliorează starea generală.

În sanscrită, cuvântul yoga înseamnă „conectare” și „integrare”. Tehnicile de relaxare derivate din yoga te ajută să dobândești adesea o senzație sporită de armonie interioară și de încredere, precum și o coordonare fizică îmbunătățită.

Cum poți practica yoga la tine acasă
– Yoga o poți practica zilnic, chiar dacă ședința este de scurtă durată.
– Alege exerciții care se potrivesc atât stilului de viață, cât și stării tale generale de sănătate.
– Înainte de a-ți crea propriul program, cere sfatul unui terapeut sau profesor de yoga.
– Alege un loc liniștit din casă, o cameră aerisită și spațioasă.
– Poartă o îmbrăcăminte lejeră în timpul programului de yoga.
– Achiziționează-ți un covoraș antiderapant sau o saltea de izopren. Dacă nu dispui de niciunul dintre cele două, poți folosi o pătură pe care o vei întinde pe jos.
– Când stai întinsă, pune-ți pături subțiri sub cap și sub omoplați.
– Evită lumina intensă sau situațiile care ți-ar putea distrage atenția în timpul desfășurării programului.
– Stabilește-ți o oră fixă pentru ședința yoga (de preferat, înainte de una dintre mesele principale ale zilei).

Iată câteva combinații de exerciții posturale, de respirație și meditație profundă pe care le poți practica la tine acasă și care îți vor aduce numai beneficii pentru starea ta generală
– Întinde-te pe spate cu pături sub cap și sub omoplați. Depărtează picioarele, răsucindu-le ușor în afară. Lasă-ți mâinile întinse, cu palmele deschise în sus. Închide ochii, dar ține privirea îndreptată în jos spre piept. Relaxează-te și remarcă cum ți se încetinește respirația.

Yoga folosește aceste exerciții pentru a corecta modalitățile defectuoase de a respira, influențând astfel în bine tonusul general și ajutând la ameliorarea anumitor afecțiuni, precum astmul și anxietatea.

– Un exercițiu de tip postural este cel care implică aplecări în față, în spate și lateral, dar și rot ri (mișcări circulare) în toate direcțiile. Astfel, articulațiile corpului sunt puse în mișcare în toate sensurile și devin mai flexibile, iar respirația se îmbunătățește prin decontractarea mușchilor cutiei toracice. Datorită legăturii strânse dintre corp și minte, acest exercițiu te ajută să diminuezi efectele stresului și ale emoțiilor negative.

– De asemenea, relaxarea profundă alungă stările de stres și oboseală în câteva minute. Ea este utilă și împotriva migrenelor, dar și a sindromului de intestin iritabil, apărut adesea pe un fond anxios. Te relaxezi profund cu ochii închiși, cu trunchiul în poziție verticală, ținând spatele drept, aliniat cu capul și gâtul. Respiră regulat și adânc, concentrându-te asupra respirației, urmărind intrarea și ieșirea aerului din plămâni, precum și mișcările de coborâre și de ridicare a abdomenului în timpul respirației.

– Meditația este o tehnică înrudită cu yoga. Poți sta cu ochii închiși, cu picioarele încrucișate, fie direct pe pardoseală, fie pe o pernă tare, groasă de 7 până la 15 cm. Sau poate preferi un scaun cu speteaza dreaptă, ținând mâinile pe genunchi și tălpile lipite de pardoseală. Practicând aceste poziții, concentrează-ți mintea pe imagini pozitive, pe scene liniștite și plăcute cu scopul de a învinge emoțiile negative, de a-ți controla stresul și a te destinde. Mintea și corpul se relaxează total și s-a constatat că doar douăzeci de minute de meditație sunt la fel de reconfortante ca și câteva ore de somn.

Este foarte important să știi că există diverse afecțiuni pentru care unele posturi yoga nu sunt recomandate. Printre acestea se numără artrita, bolile cardiace, bronșita cronică sau emfizemul, hernia abdominală sau hipertensiunea.

Astfel, exercițiile yoga posturale, de respirație, de relaxare și de meditație asigură o strânsă legătură între minte, corp și spirit. Toate aceste practici îți aduc o stare de calm, dar te și vitalizează mental și fizic, acționând și asupra anumitor afecțiuni (stres, anxietate, oboseală cronică, sindromul intestinului iritabil, afecțiuni ale coloanei vertebrale, astm etc.)

 

Autor: Eliza Staicovici