Cum să fim prietenoși cu natura? Ce ar trebui să facem pentru a proteja tot mai mult mediul înconjurător ? A păstra nealterate resursele pentru generațiile viitoare? În afară de limitarea unor acțiuni simple (un bec uitat aprins, un robinet care curge sau un gunoi aruncat la întâmplare), a apărut și îmbrăcămintea eco, creată cu resurse minime, care afectează foarte puțin mediul.
O astfel de fabrică există la Amsterdam. Locul a fost vizitat de jurnalista Faran Krentcil, care a realizat, pentru revista Elle, un reportaj despre o lume a hainelor atinse de patina timpului, create cu o foarte atentă grijă față de natură.
„E vineri, sunt în Amsterdam și inima îmi bate foarte tare. Privesc în jur fără să clipesc. Mă aflu la Arhivele RAW ale G-Star și peste tot mă împiedic de haine de epocă. Sunt mii de piese, de la costume de zbor la jachete de fotbal, și totul (inclusiv pantalonii din anii 1950) arată perfect, în stare foarte bună. Cu alte cuvinte, am în fața ochilor epoca vintage in stare pură”, descrie jurnalista locul în care se află. Mai mult, ea a avut o serie de întâlniri cu cei care conduc G-Star .
Denimul – un produs ce trebuie purtat mult timp
„Suntem obsedati de uniforme aici”, spune Benedikt Lüdke, designerul principal al G-Star RAW, „pentru că ne dorim să facem lucruri inovatoare și complet noi, bineinteles. De asemenea, am vrea să folosim denimul ca o uniformă, pe care să o purtați în fiecare zi” – adaugă Lüdke. Îi place să vorbească despre „ciclul vieții denim” . Drumul pe care îl parcurge din fabrica până când este văzut purtat pe stradă.
Stilistul este obsedat, în acelasi timp, de felul în care sunt purtate hainele și ce se întâmplă cu ele atunci când sunt scoase din uz. Mai mult, Lüdke vrea să se asigure că atunci când cumpărați un produs creat de el, acesta ar trebui păstrat și folosit cât mai mult timp.
Colega lui Lüdke este Frouke Bruinsma. Și ea are obiectiv. În calitate de director al Responsabilității Corporative a companiei RAW, urmărește să facă din denim nu doar un produs durabil, ci unul prietenos cu natura. Astfel, în procesul de producție, Frouke Bruinsma lucrează cu cât mai puțină apă și energie.
„Evident, vreau să-ți iubești blugii și să-ți respecti hainele. Dar vreau ca blugii tăi să respecte planeta. Trebuie să fie un ciclu complet „, a adăugat ea.
Totuși, acest ciclu de fabricație nu a fost așa tot timpul. De-a lungul vremii, au fost mai mulți factori perturbatori, precum poluarea ori anumite condiții impuse de fabrică. Toate aceste lucruri au făcut ca „etica” pantalonilor noștri favoriți să nu fie una cu adevărat corectă. De exemplu, pentru o pereche de jeanși se folosea, în medie, un kilogram și jumătate de bumbac, fără să mai punem la socoteală consumul de apă, impactul chimic ori amprenta de carbon.
Jeansii inovatori, fabricați cu resurse minime
În ultima perioadă, numeroase branduri – inclusiv G-Star RAW, sunt conștiente de importanța mediului si, tocmai de aceea, depun eforturi pentru protejarea naturii. S-au depus eforturi consistente de la reciclarea plasticului până la reducerea deșeurilor deversate în apă, cu aproape 95%. În prezent, astfel de acțiuni au fost intensificate și s-a reușit introducerea în fabricație a unui produs „atât de verde, încât merită propria broască Muppet” – susțin reprezentanții G-Star RAW,.
Așa a apărut perechea de blugi inovatoare, denumită Elwood RFTP jeans, care își merită din plin numele. Este prima pereche de blugi din lume, realizată fără risipă de apă.
Culoarea indigo a fost obținută printr-un proces tehnologic mult mai curat. Denimul obținut este sută la sută organic, iar faza de finisare din procesul de fabricație are un impact redus asupra mediului. De asemenea, la fabricarea acestor jeanși s-a folosit bumbac pur, cultivat fără pesticide sau îngrășăminte sintetice.
Datorită durabilității sale incredibile, materialul Ellwood este primul denim, care a obținut certificarea Gold Level. Titlu oferit de Cradle to Cradle Products Innovation Institute, un lider mondial care evaluează impactul pe care bunurile de consum îl au asupra mediului.
Elwood RFTP este un jeans care poate fi purtat zilnic, se potrivește perfect persoanelor active. Este recomandat inclusiv motocicliștilor, datorită libertății de mișcare pe care o conferă genunchilor. Sunt moi și prespălați. Totodată, jachetele de denim sunt foarte apreciate, oferind un plus de eleganță și stil.
Pentru a avea această pereche de blugi revoluționari, aveți nevoie de 180 de dolari pentru o pereche de pantaloni.
De asemenea, dacă doriți să țineți cont de angajamentul producătorului „zero deșeuri” trebuie să luați în considerare anumire aspecte.
După ce spălați jeanșii, nu îi puneți în uscător. „Consumați multă energie!”- susține Bruinsma. El recomandă ca blugii să fie uscați afară, pe culmea de rufe.
„De obicei, mai spun: nu-i spălați deloc! Puteți să-i curățați întotdeauna cu puțină apă și săpun, dar anumite lucruri, cum ar fi vopseaua, cerneala sau chiar murdăria, adaugă un plus de unicitate și uzură. Cred că asta îi face pe acești blugi să fie cu adevărat speciali”!
De altfel, pe internet există un videoclip în care un designer RAW de la G-Star pictează pe blugi cu cafea fierbinte. „E mai mult o artă. Și da, în caz că vă întrebați, cafeaua a fost organică!” – a mai precizat Frouke Bruinsma.