Travel & Beauty

Care sunt cele mai groaznice aeroporturi din lume?

Uneori cele mai bune aeroporturi din lume pot fi plictisitoare, aterizezi, ești supus unui control lejer de securitate și te cazezi într-un hotel în câteva minute. Experiența poate fi plăcută, dar nu memorabilă. Cele mai groaznice aeroporturi din lume dau dovadă însă de caracter.

Revista britanică The Economist a întreprins un top al celor mai defectuoase aeroporturi din lume.

Aeroportul din capitala Sudanului de Sud, Juba

Pe acest aeroport avioanele întârzie adeseori, pasagerii sfârșind prin a petrece ore în șir la temperaturi ridicate din cortul improvizat ce este folosit pe post de sală de așteptare.

Salonul destinat plecărilor internaționale nu are toalete, mâncare și niciun sistem de stat la coadă.

Juba are trei terminale, dar numai unul dintre acestea este dat în folosință. În 2011, când Sudanul de Sud a devenit independent, Guvernul a plănuit să construiască o facilitate din sticlă, oțel și ciment, destinată sosirilor și plecărilor aeriene, însă un an mai târziu lucrările au fost sistate din cauza neachitării facturilor. În 2016, Guvernul sud-sudanez a decis construirea unui terminal mai modest, dar acesta este de asemenea neterminat, gol, alături de cortul pe care călătorii sunt nevoiți să-l folosească.
Cei care sunt în trecere prin Juba sunt sfătuiți să aibă asupra lor o carte captivantă și stufoasă.

În anul 2017, aeroportul din Juba a fost catalogat drept cel mai groaznic din întreaga lume de către Guide to Sleeping in Airports, ce publică un sondaj al unor voluntari anonimi. De vreme ce fotografierea oricărui aeroport din Sudanul de Sud este interzisă, va trebui să vă mulțumiți cu descrierea unuia călător ce a catalogat aeroportul sud-sudanez ca fiind străbătut de „mirosuri îngrozitoare și mizerie”.

Vedere panoramică a aeroportului Juba, sursa foto: Pinterest

Aeroportul Regele Abdulaziz din Djedda, Arabia Saudită

Acest aeroport din Arabia Saudită se află pe locul al doilea în topul celor mai groaznice aeroporturi, nu din cauza condițiilor, ci pentru că este traversat anual de o mulțime de persoane ce întreprind pelerinaje la Mecca, iar aeroportul nu poate face față tuturor.

Așa arată aeroportul din Djedda când este asaltat de pelerini musulmani, sursa foto: Pinterest

Creta, Santorini și Insula Rodos

Diferențele între așteptări și realitate au propulsat în topul celor mai proaste aeroporturi din lume aerodromurile din Creta, Santorini și Rodos. Sute de mii de nord-europeni au zburat în vara lui 2017 în Grecia pentru a avea parte de o vacanță ieftină, aceștia au avut însă de-a face cu greve, întârzieri și alte infamii cu care nu erau obișnuiți. Mulți dintre aceștia au făcut plângeri prin intermediul smartphone-urilor.

Aeroportul din Creta, sursa foto: Pinterest

O serie de aeroporturi din zone de război sunt mult mai slab catalogate decât Aeroprotul Internațional Juba.

Bangui, Republica Africii Centrale

Un editor din Africa al ziarului The Economist menționează Bangui din Republica Africii Centrale. Conform acestuia gardul aeroportului a fost furat, iar piloții avioanelor de mari dimensiuni trebuie să fie mereu atenți dacă cineva neautorizat traversează pista de aterizare, care se află între orașul african și o tabără de refugiați.

Pista de aterizare din Bangui, aflată în apropierea unei atbere de refugiași, sursa foto: Pinterest

Aeroportul Internațional Lubumbashi, Republica Democrată Congo

Oficialii pentru securitatea din acest aeroport sunt cunoscuți pentru tărăgănarea de care dau dovadă, în speranța că pasagerii le vor oferi „un mic cadou” pentru a grăbi lucrurile. Dacă le înmânezi un dolar, aceștia te vor lăsa să te urci în avion chiar fără ca bagajele tale să fie controlate. Asemenea acțiuni sunt adeseori catalogate drept mită, dar de fapt ele sunt o formă de șantaj. Călătoria cu avionul în locuri precum Congo devine astfel mai anevoioasă, riscantă și mult mai neplăcută.

Vedere a aeroportului din Lubumbashi, sursa foto: Pinterest

Pasagerii aerieni pot reprezenta adeseori ținte atractive pentru infractori. Călătorii sunt suficient de înstăriți pentru a-și permite un bilet de avion, poartă asupra lor bagaje, ce au uneori în interiorul lor lucruri valoroase. Ei sunt departe de casă și nu sunt familiari regulilor locale. Aeroporturile creează de asemenea oportunități pentru oficiali și hoți de a înșela turiștii.

În Manilla, capitala statului filipinez, unii oficiali ai aeroportului ascund „gloanțe” în bagajele pasagerilor pentru ca atunci când le verifică să poată solicita mită pentru ca turiștii să nu fie arestați.

În Johannesburg în Africa de Sud, mulți pasageri s-au plâns că lucuri din bagajele lor au fost furate sau amestecate cu obiecte din valizele altor turiști.

În New Delphi, unii călători sunt hărțuiți de oficiali care par a se teme că dacă nu par ocupați vor fi înlocuiți de roboți, așa cum mulți au fost în cadrul aeroporturilor modernizate. Actele îți vor fi cerute din nou la verificare, deși un inspector funcționar tocmai le-a inspectat.

În Cairo, de asemenea, procedurile de imigrare sunt anevoioase, cozile sunt împărțite pe naționalități și caste.

Regulile se schimbă la granițe, iar unii oficiali ai aeroporturilor le pun în aplicare fără a le înțelege sensul. Un corespondent al ziarului The Economist mărturisește cum a fost reținut în Santiago, Chile pentru nedeclararea unei pungi de migdale.

Cele mai proaste aeroporturi din lume reflectă viciile Guvernelor ce le administrează. Phenianul de exemplu are o aură totalitară, conform unui corespondent, la aterizarea avionului pasagerilor avionului le-a fost înmânat un ziar, fiind rugați să nu îndoaie fotografia liderului Kim Jong Un de pe prima pagină.

În Caracas, Venezuela, există riscul ca valizele tale să fie controlate în mod excesiv, de mai multe ori chiar, din cauza brigăzii anti-drog.

Nu numai în statele sărace există însă aeroporturi îngrozitoare. Aeroportul Charleroi din Bruxelles a fost catalogat ca fiind murdar, cu o mâncare mizerabilă, iar orarele de decolare și ateriozare foarte prost organizate.

Multe alte persoane s-au plâns în legătură cu un terminal ce nu a fost dus la bun sfârșit încă de acum șase ani pe un aeroport din capitala germană, Berlin.

Un alt aeroport blamat de turiștii europeni este Luton din Marea Britanie, acesta este considerat a se afla la o distanță mult prea mare de capitala londoneză.

Aeroporturi din întreaga lume au de-a face cu un număr tot mai mare de pasageri. Numărul acestora aproape dublându-se din 2005, până la 4 miliarde de pasageri în 2017. Unele aeroporturi se descurcă de minune folosindu-se de tehnologie și un design inteligent, altele însă, se pare, că mai au multe de învățat.