Dimineața a început cu o veste care a cam stricat tot vibe-ul.
Parcul Național Natural Tayrona, aflat la coasta Marii Caraibe; adică ceea ce sperăm că o să fie highlight-ul vacanței noastre trebuie șters de pe lista.
Motivul?
Acesta este închis timp de o luna pentru curățenie. Tocmai acum??? Asta e! Ne reorientăm. Căutăm noi trasee, noi locuri de vizitat. Prilej cu care descoperim că nici nu mai avem prea mult din vacanță, mai exact vreo 2 săptămâni. Ne continuăm drumul spre nord, următoarea destinație fiind Cartagena.
Am lăsat în urmă Medellin-ul și, după vreo 10 ore sau chiar mai bine, am ajuns în Cartagena. Vorbim de cel mai turistic oraș al țării, și asta pe bună dreptate! Cartagena este absolut superbă, fiind pe vremuri unul dintre cele mai importante porturi din Spania Colonială.
Nu ne-am luat cazarea dinainte așa că după ce am coborât din autobuz am pornit cu bagajele după noi în căutarea unui loc potrivit.
Vom sta cel puțin 5 zile așa că avem nevoie de un loc drăguț, în care să ne simțim bine.
Ne-am cazat în zona Getsemani, plină de hosteluri și cafenele și am ieșit la o plimbare prin zona.
Ne-am îndreptat spre Centrul vechi, atracția principala a orașului.
Istoria bogată a acestui oraș se reflectă în arhitectura colonială cu case vechi, balcoane largi pline de flori și piețe cochete.
Cazările de aici sunt foarte scumpe. Dar dacă îți permiți chiar merită să stai măcar o noapte în această zonă unde și-a găsit inspirația chiar și Gabriel Garcia Marquez.
Intrarea principală în orașul-fortăreața era numită inițial Boca del Puente și are un turn cu ceas în stil republican, un adevărat simbol al Cartagenei.
Am făcut zeci de poze în Plaza de Bolivar, unde se află statuia lui Simon Bolivar; cel mai important lider ai luptei de eliberare față de dominația spaniolă.
Pe vremuri piață era folosită pentru parade militare, iar după anul 1610 a fost denumită Piața Inchiziției, deoarece e fix lângă Palatul Inchiziției.
Ne-a luat vreo jumătate de zi să explorăm tot Centrul Vechi. Am bifat pe rând Piața Proclamației, unde locuitorii s-au adunat pentru a-și declara independența. Piața San Pedro de Claver, numită după sfântul San Pedro de Claver care a ajutat sclavii aduși din Africa și vânduți în oraș. Piața de la Aduana, cea mai mare și veche piață din Cartagena. Am trecut pe lângă Plaza de los Coches, o piață triunghiulară înconjurată de zidurile orașului vechi, de case cu arhitectură colonială spaniolă și de clădiri cu arcade în stil colonial.
Apoi am privit orașul din altă perspectivă, de sus, de pe zidurile fortăreței de 30 de metri grosime și 11 km lungime; care au protejat cândva orașul de pirați. Se pare că acum e locul preferat al îndrăgostiților care caută refugiul în tot felul de cotloane mai ascunse privirii.
După amiază am luat cina în Piața Santo Domingo, fix lângă biserica colonială Santo Domingo iar seara am petrecut-o pe malul mării.
Cartagena are câteva plaje, dar nu din cele spectaculoase. Dar cine mai e pretențios! După o luna de orașe și sate coloniale, junglă, deșert, munți și plantații de cafea, orice plajă e de ajuns!
Zilele astea vom face o excursie de o zi cu barcă până la Playa Blanca unde sper să rămânem vreo 2 zile.