Travel & Beauty

Ce mănânci când…?

Faci sport nu doar pentru a arăta bine, ci și pentru a te simți în formă. Atenție deci ca alimentația să nu-ți submineze eforturile.

Iată câteva sugestii pentru ca mâncarea să vină în ajutorul antrenamentului!

Înainte de antrenament

– Carbohidrați complecși

Aceștia sunt sursa energiei. Deci nu începe nici un antrenament pe stomacul gol, deoarece vei obosi foarte repede și vei avea o senzație de disconfort. În plus, dacă nu mânânci înainte de efort fizic, corpul începe să consume din propria masă musculară, transformând-o în glicogen. Mergi la sală pentru tonifiere sau dezvoltarea mușchilor, nu ca să scapi de ei, nu-i așa? Așadar, nu sări peste masă! Este bine să mănânci cu cel puțin o oră înainte de efortul fizic. În funcție de momentul zilei în care alegi să faci antrenamentul, poți opta pentru:

Cereale integrale
Orez brun
Paste integrale
Pâine integrală
Iaurt cu banane
Migdale, alune
Covrigi cu semințe

– Proteine

Carbohidrații trebuie să fie însoțiți de proteine, preferabil de origine animală. Carnea de pui, carnea roșie și peștele sunt o sursă sigură de aminoacizi esențiali corpului. Evită plictisitorul piept de pui la grătar. Un meniu variat și delicios te impulsionează să mergi cu drag la sală.

– Glucide

Mănâncă orice fruct îți place. Încearcă un smoothie dacă preferi. Însă acesta nu trebuie să înlocuiască o masă completă. Zaharurile din fructe vor duce la creșterea rapidă a glicemiei. Cum orice crește, trebuie să și scadă, vei descoperi că exact în mijlocul antrenamentului te vei simți lipsit de energie.

În timpul antrenamentului

În funcție de tipul de efort fizic pe care-l faci, vei avea sau nu nevoie să mănânci în timpul antrenamentului. Pentru o oră normală de mers la sală, masa de dinainte acoperă nevoile organismului. Dacă însă faci ciclism, atletism sau înot de anduranță cu orele, este posibil să ai nevoie de mici gustări.

Este esențial să te hidratezi. Chiar și dacă înoți! Există preconcepția că dacă ești în apă nu te poți deshidrata. Greșit! Din cauză că ești în apă, nu observi cum este eliminată apa din organism prin transpirație. Nu aștepta să îți fie sete pentru a bea apă. Setea este semnalul că trupul tău deja este deshidratat.

După antrenament

Continuă hidratarea. Consumă carbohidrați pentru refacerea glicogenului din mușchi. Nu uita de proteine pentru repararea mușchiului. Idei delicioase pentru refacerea după efort fizic:

Lapte și cereale, dar nu seara, pentru că sunt greu asimilate de organism
Hummus
Smoothie de fructe și legume
Cartof copt cu brânză de vaci
Pește pe grătar cu legume precum fasole verde, morcovi sau dovlecei.

Reține că alimentația joacă un rol foarte important în modelarea corporală, dar trebuie să îți motiveze eforturile fizice.

Spor la fiare!