Travel & Beauty

Ce mâncăm în Ucraina

Image via Blogloving

Dacă ajungi prin Ucraina te vei îndrăgosti de mâncarea de aici!

Primul lucru pe care ai să-l remarci la gastronomia locală e că se cam face abuz de făină. E plin de patiserii, foietaje și aluaturi!

Al doilea lucru care îți pune în pericol silueta sunt grăsimile. Mâncarea ucrainiană conține multe sosuri grele, uleioase așa că riscul să revii în țară cu câteva kilograme în plus e mare!

Dar asta nu înseamnă că nu merită să încerci cîte puțin din fiecare și să-ți alegi felurile favoritele!

Image via Lavender&Macarons

Primul lucru care îți vine în minte când zici Ucraina e borșul, nu-i așa?

Cel tradițional conține obligatoriu sfeclă roșie din belșug, de unde și culoare rubinie a ciorbei. Este un fel de ciorbă foarte densă, conține cartofi, ceapă, morcovi, varză și, desigur, borş. Îl poți găsi cu sau fără carne (în general de vită, dar uneori și de porc) și se servește cu o lingură de smântană, ceapă și niște feliuțe subțiri de slăninuță și/sau un cățel de usturoi.

 

Image via I.Pinmg

 

Varenky sunt un fel de fel de găluște/colțunași, disponibili atât dulci cât și sărați. Sunt confecționați din aluat, dar umplutură depinde de imaginația și preferințele bucătarului. Varza, carnea, ciupercile, brânză de vaci, cireșele sau cartofii sunt cele mai tipice umpluturi.

O adaptare a rețetei Pui Kiev. Image via Pinch of Nom

De Pui Kiev ai auzit și tu cu siguranță! Este vorba de piept de pui fraged umplut cu brânză și șuncă, rulat apoi prăjit în pesmet. O nebunie!

 

Image via Foodista

 

Holubtsi sunt sarmale, exact ca ale noastre, le găsești disponibile atât în foaie de varză murată, cât și în frunze de viță de vie.

 

Image via

 

Nalisniki este un fel de clătită in care poți pune aproape orice dar umplutura tradițională este cu brânză de vaci și stafide. Merge de minune la mic dejun, mai ales dacă torni un pic de smântână si dulceață deasupra.

 

Image via Saveur

 

La desert poți încerca Makiwnyk, un fel de rulade umplute cu semințe de mac și aromate cu vanilie și scorțișoară.

 

Image via I.Pinimg

 

La categoria băuturi îți recomandăm să incerci Kvas, o băutură alcoolică făcută din pâine fermentată și apă.

 

Image via The Broken Bread

 

În multe restaurante se servește compot. Fix compotul acela clasic pe care îl face și bunica. Uneori ți se servește direct la borcan. Poți alege între compotul de vișine (cel mai des întâlnit), mere dar și altele mai sofisticate cu rodii, fructe de pădure, scortișoara și diverse arome.

În orașele mari precum Odesa sau Kiev găsești o mulțime de restaurante cu specific georgian.

 

Sursa imaginii principale: Blog Lovin