Prin Columbia nu am făcut foamea dar nici nu pot spune că am mâncat ceva special despre care să dau sfoară-n țară.
Nu degeaba nu ai să vezi niciun restaurant cu specific columbian prin lume! Gastronomia columbiană are influențe hispanice, indigene dar și africane. Se gătește foarte mult cu orez, porumb și cartofi.
La prânz ai meniu fix (meniu ejecutivo) care constă în general dintr-un fel de supă – sancocho de gallina (supă de pui cu legume) sau ajiaco (supă de cartofi, porumb și coriandru).
Felul doi constă în carne (porc, vită, pui sau pește) cu garnitură de orez, cartofi sau patacones (platane verzi prăjite care seamănă cu chipsurile de cartofi de pe la noi). Uneori variază cu yucca sau fasole și, dacă ai noroc, două-trei feliuțe de avocado.
Nu prea se consumă pâine ci arepas, un fel de turte călduțe din porumb.
Mulți adaugă ca și garnitură și puțină salată, de obicei varză sau morcov. Ca desert primești, în general, o banană prăjită cu brânză și un pahar cu suc de fructe
Iată câteva dintre mâncărurile tradiționale pe care le-am încercat în vacanța columbiană.
Bandeja paisa
Columbienii se mândresc cu Bandeja Paisa, o specialitate pe care o găsești mai ales în regiunea Medellin.
Un fel de mix cu de toate, o bombă calorică ce conține carne, orez, fasole, cârnat, ou prăjit, banane, roșii, avocado și diverse sosuri.
Pește și fructe de mare
Pe coasta Caraibelor ai să găsești o mulțime de restaurante cu specific pescăresc.
Majoritatea felurilor sunt destul de picante iar ca garnitură ai orez fiert în lapte de nucă de cocos.
Arepa
Peste tot ai să dai peste arepa, un fel de turte din porumb. Le poți găși și umplute cu brânză sau ou. Merg și ca snack, între mese.
Bollos
Un fel de mămăligă prăjită în care se amestecă și niște brânză sau unt.
Tamales
Tamales ai să găsești în întreagă America de Sud și Centrală.
Este vorba de niște turte/prăjituri din orez sau porumb învelite în frunze de platan, apoi aburite.
Le găsești umplute cu pui, cartofi, mazăre, morcovi, s.a.
Fiecare regiune are propria variantă de tamales, care diferă fie ca formă, fie ca umplutură.
Ceviche
Nu e tradițional de aici, ci mai degrabă specific țărilor aflate în apropiere de Caraibe dar e delicios!
Ceviche este o salată de pește marinat care se servește cu lămâie și mult ghimbir.
Cuy Asado -Porcușor de Guinea
O specialitate pe care am descoperit-o și în Peru este porcușorul de Guinea, prăjit în ulei sau perpelit pe grătar.
Acesta este servit în special în regiunea Narino, aflată în apropiere de Anzi.
Hormiga culonas
Furnicile cu fundul mare (hormigas culonas) se mănâncă prăjite în ulei, asemenea unor alune crocante.
Un snack inedit din regiunea Santander, un fel de delicatesă a acestei zone.
Cafeaua columbiană
Renumita cafea columbiană se duce la export. În schimb, la mic dejun primești o apă colorată sau ness, total nesatisfăcătoare, în special dacă îți place cafeaua.
Dacă vrei cafeaua aia după care e înnebunită întreagă Europa atunci trebuie să te duci neapărat în Zona Cafetera. Aici ai să găsești câteva cafenele cu cafea bună și îți poți face un stoc serios pentru acasă.
Fructe
Am profitat la maxim de varietatea de fructe proaspete, absolut delicioase!
Columbia e în topul țărilor cu cel mai mare consum de fructe și suc de fructe.
Aici am găsit atât de multe fructe necunoscute încât nu m-am abținut să nu le încerc pe toate.
Vorbesc de fructe precum zapote, nispero, lulo, uchuva, papayuela, curuba, mamoncillo, guanábana, tomate de arbol, noni, guava, pitahaya și multe altele, imposibil de tradus.