„Cel mai frumos machiaj al unei femei este pasiunea, dar cosmeticele sunt mai ușor de cumpărat.” Yves Saint Laurent a spus asta și poate că aceste cuvinte ar trebuie să rămână în mintea oricărei femei care se află în fața oglinzii, gata pregătite pentru make-up.
Nu neglijăm deloc pasiunea și alegem patru produse de bază, care ar trebui să nu lipsească din trusa de machiaj al niciunei doamne sau domnișioare: rujul, rimelul (mascara), anticearcănul și blushul.
De altfel, trusa de machiaj este accesoriul obligatoriu din ritualul de îngrijire al femeii.
Aceasta trebuie să conțină câteva produse cu care se poate realiza relativ ușor orice tip de machiaj.
1. Rujul
Este unul dintre cele mai cunoscute produse cosmetice.
Femeile îl foloseau și în vechime.
Pentru prima dată, a fost purtat de femeile din Mesopotamia, în urmă cu 5.000 de ani.
În acele vremuri, medicii îl interziceau, pe motiv că împiedică circulația sângelui în zona feței. Și biserica interzicea folosirea rujului, pe care îl considera un semn al femeilor ușoare, chiar o formă de încarnare a diavolului.
Rujul este un produs de bază în make up, destul de versatil.
Poate fi folosit pentru buze, dar și ca blush ori fard de ochi (folosit în aceste situații, puteți păstra foarte ușor cromatica generală a machiajului).
Specialișii recomandă ca în trusa de machiaj să aveți un ruj nude.
Se potrivește oricărui tip de machiaj și oricărui tip de ten.
Puteți alege un ruj mat sau unul hidratant, glossy, hrănitor și protector.
Nelipsitul ruj roșu nu trebuie evitat.
În general, femeile îndraznețe apelează la clasicul ruj roșu, este perfect pentru machiajul de seară, pentru a evidenția buzele.
Ce greșeli facem atunci când ne dăm cu ruj
Specialiștii spun că nu trebuie neapărat să avem un ruj scump, ca acesta să arate bine pe buze. Machiajul buzelor ar putea fi perfect dacă sunt respectate anumite reguli, și anume:
- pregătiți buzele înainte, printr-un peeling pe care îl puteți face zilnic (folosind zahăr, de exemplu) și faceți o hidratare corectă a acestora (foarte eficientă este mierea)
- foloisți creionul de buze într-o nuanță foarte apropiată cu cea a rujului. În acest fel, rujul va rezista mai bine și conturarea buzelor va fi pusă în evidență
- fixați rujul cu ajutorul unui șervețel așezat între buze, excesul de ruj pe ajunge pe șervețel, iar buzele nu vor arăta încărcate.
2. Rimelul (Mascara)
Este un alt produs nelipsit din portfardul unei femei. Folosit în mod corect, rimelul dă profunzime privirii și evidențiază ochii. Este un produs folosit de multă vreme.
Încă din vechime, în jurul anului 4.000 înainte de Hristos, bărbații, dar și femeile, foloseau o substanță neagră numita Khol pentru a-și înnegri genele, ochii și sprâncenele. Era o formă de a alunga spiritele rele După căderea Imperiului Roman, această practică a început să fie mai puțin folosită, dar în Orientul Mijlociu a continuat să fie utilizat la scară largă, din motive religioase.
Totuși, primul rimel a fost inventat pentru impresarul francez Eugène Rimmel în secolul XIX. Rimelul modern a fost creat în 1913 de chimistul T.L. Williams pentru sora sa, Mabel. Era făcut din praf de carbon amestecat cu vaselină de petrol. Produsul a fost un succes, iar Williams a început să-l vândă prin poștă. Firma sa, Maybelline, s-a transformat în principala companie de produse cosmetice. Consumatorii obișnuiau să umezească o pensulă și o frecau de o pastilă de rimel pentru ca mai apoi s-o aplice pe gene. Tubul modern și periuța aplicatoare au apărut în anul 1957, când au fost introduse pe piață de către femeia de afaceri Helena Rubinstein.
Denumirea de „mascara“ provine de la cuvântul arab „maskhara“, care însemna bufon. De fapt, bufonii foloseau foarte mult acest produs, pentru că umblau machiați de cele mai multe ori.
Cum folosim corect rimelul?
- Curățați foarte bine genele.
- Înainte de a apela la mascara, genele trebuie să fie curățate. Chiar dacă v-ați demachiat seara, până dimineața se pot depune pe gene sebum, care împiedică rimelul să se aplice uniform.
Aplicați rimelul în zig zag
Există o tehnică deloc complicată a aplicării rimelului: porniți de la baza genelor și mergeți spre vârful acestora, în mișcări de zig zag. Rimelul nu se aplică prin mișcări verticale, pentru că genele se vor lipi.
Truc. Puteți să folosiți două tipuri de rimel: unul pentru alungire si un al doilea pentru volum. Trebuie să așteptați ca primul strat să se usuce complet până să îl aplicați pe cel de-al doilea.
3. Anticearcănul
Este produsul care ne face să arătăm mult mai odihnite, să avem un look fresh și chiar mai sofisticat. Secretul constă în folosirea corectă a acestui produs. Un anticearcăn bun poate să ascundă problemele, dar este o adevărată provocare să găsiți nuanţa şi formula potrivită.
De fapt, cheia folosirii corecte a acestui produs nu este să alegeți corect nuanța potrivită, ci să vă dați seama de intensitatea culorii de care aveți nevoie.
Sunt trei tipuri de culori de anticeacăn: deschis, mediu sau închis. Trebuie aleasă combinația care se potrivește cel mai bine pigmentului pielii pe care îl aveți.
Din păcate, sunt multe femei care se confruntă cu cearcăne. Dermatologii au explicat că, în jurul ochilor, avem un ţesut subţire care este supus la un „stres” mai mare decât alte porţiuni ale pielii, şi din această cauză apar cearcăne, pungi, sau riduri fine.
Cum se aplică corect un anticearcăn
- Aplicați în jurul ochilor o cremă hidratantă. Cele mai indicate sunt cele care conțin cafeina, ceai verde sau acid hialuronic.
-
Aplicați anticearcanul cu degetele ori cu un burețel special. Specialiștii în make-up au câteva recomandări. Pentru cearcanele violet – albastrui amestecați foarte bine un corector galben cu un pic de corector portocaliu .Pentru cearcane maro pământii folosiți un corector de culoare roz sau piersică.
- Este foarte important să estompați anticearcanul și să faceți o trecere ușoară a culorii spre orbite și spre pomeți, așa încât să evitați așa-numiții „ochelari panda”. Rezultatul nu trebuie să fie unul artificial, ci unul foarte natural. Pielea trebuie să arate sănătoasă și radiantă, nicidecum încărcată.
4. Blush-ul
Este un produs minune, prin care un ten tern sau obosit își recapătă prospețimea. Specialiștii în make-up spun că este o armă secretă a frumuseții, dacă știm să îl folosim corect și să nu abuzăm prea mult de el, altfel riscăm să devenim un clown.
Sunt mai multe tipuri de blush: pudră, cremă, mousse, perle. Trebuie să alegeți formula potrivită tenului pe care îl aveți. În cazul unui ten gras sau mixt, trebuie folosit blush-ul pudră, iar formula cremoasa este indicată pentru tenul uscat.
Cum trebuie aplicat blush-ul
Secretul constă în instrumentul cu care aplicăm acest produs pe obraz, precum și zona pe care îl aplicăm. Make-up artiştii recomandă pensulele groase. Renunțați la pensulele mici pe care le găsiți în cutiuţele de farduri pentru obraz.
Trebuie să luați produsul cu ajutorul acestei pensule, apoi scuturați ușor pensula sau suflați pentru a înlătura excesul și aplicați dinspre pomeți spre păr.
Pentru a găsi zona optimă pentru blush, trebuie să puneţi degetul mare pe osul de la ureche şi să întindeţi, apoi, degetul arătător spre baza nasului. Acolo este osul pometelui, unde trebuie să aplicaţi blush-ul.
Pentru o față rotundă, blushul trebuie aplicat de-a lungul pometilor, în diagonala, pentru a-i scoate în evidență. În cazul unei fețe pătrate, blushul se aplică în direcție oblică pe obraji, urmărind linia pomeților. Pentru o față ovală, blushul trebuie aplicat pe orizontală de pe pomeși spre lobul urechii. În cazul une fețe în formă de inimă (triunghi inversat) blushul trebuie aplicat în centrul pomeților.
Cum alegem culoarea blushului
Specialișii în make-up recomandă să alegem culoarea blush-ului in funcție de pigmentul pielii. Astfel, pentru tenurile deschise, se recomandă blushuri în nuanțe de roz pal. Pentru tenurile cu pigment neutru, sunt indicate tonurile de roz cald sau piersică. În cazul unui pigment galben, se recomandă blush în nuanțe de bej-somon sau caramel.