O fermă organică din sud-vestul Spaniei produce un tip de șuncă care este considerat a fi cel mai scump din lume; bucata de la șold la glezna unui porc, a cărui carne este transformată în cea mai scumpă șuncă din lume, fiind vândută cu 4.100 de euro, informează site-ul BBC.
Jamón – este cuvântul spaniol al acestei delicatese din Peninsula Iberică. Și este o parte esențială a culturii gastronomice a Spaniei, încă din vremea romanilor de când a fost pentru prima dată menționat acest produs.
Acest tip de șuncă se consumă în satele micuțe, orașele aglomerate, spaniolii ajungând să consume aproximativ 160.000 de tone pe an.
Toată această șuncă este produsă în Spania din porci iberici, a căror carne este adeseori premiată pentru aroma sa specială.
Jamón ibérico de bellota (jamón provenită din carnea unor porci hrăniți cu ghinde care cad din copac și nutreț vreme de cel puțin 62 de zile pe an) tinde să fie versiunea gourmet a acestei șunci.
Pentru a ajuta consumatorul să aibă acces la aceste informații, inclusiv regiunea de unde este făcută șunca iberică, Spania a introdus în 2014 un sistem de coduri de culori prin intermediul cărora clasifică jamón-ul conform calității sale, culoarea neagră fiind nivelul cel mai superior.