Travel & Beauty

Cele mai importante muzee din Oslo

Image via Life in Norway

În Oslo poți petrece o vacanță întreagă vizitând doar muzee; dacă ești pasionat de așa ceva. Travel&Beauty a selectat pentru tine cele mai importante muzee din capitala Norvegiei, obligatoriu de bifat pentru un suflet gurmand de cultură și istorie.

 

Image via vikingeskibsmuseet

Muzeul Vaselor Vikinge

La Muzeul Vaselor Vikinge te poți pune la punct cu istoria Norvegiei.

Aici se află trei corăbii vikinge, descoperite în Gokstad, Oseberg și Tune. Acestea sunt foarte bine conservate, cu o vechime de peste 1.000 de ani.

Corăbiile au fost folosite drept morminte pentru regii vikingi; care erau îngropați împreună cu bogățiile adunate de-a lungul vieții.

Îți poți prelungi căutarea și în Muzeul Maritim al Norvegiei sau Muzeul Fram; unde se află legendara corabie de lemn cu pânze Fram, folosită în 3 expediţii importante.

 

Image via Grown Up Travel Guide

Muzeul Kon-Tiki

Aflat în peninsula Bygdøy, muzeul Kon-Tiki, îți dezvăluie totul despre faimoasa expediție a lui Thor Heyerdahl.

Dacă ești pasionat de acest subiect, poți pierde chiar și două ore răsfoind documente din expedițiile lui Fridtjof Nansen în Africa și ale lui Roald Amundsen la Polul Sud în 1911.

 

Celebrul taboul Țipătul. Image via Hand Made Piece

Muzeul Munch

Nu doar vikingii, ci și artiștii au pus Norvegia pe harta țărilor ce merită vizitate.

La Muzeul Munch, muzeul dedicat celui mai mare pictor norvegian, poți vedea cu ochii tăi versiunea în tempera a celebrei picturi „The Scream”. Pictura orginală o vei găsi însă la loc de cinste, în Galeria Națională din Oslo.

Mai poți admira o colecție permanentă de peste 1.200 de picturi, 4.500 de schițe, 21 de sculpturi, o mulțime de poze făcute de artist și multe, multe obiecte personale.

Muzeul a luat naștere în urmă unui concurs de arhitectură, iar deschiderea oficială a avut loc pe 29 mai, 1963, anul în care artistul ar fi împlinit vârstă de 100 de ani.

 

Ilustrație de Theodor Kittelsen, unul dintre artiștii găzduiți de Galeria Națională

Galeria Națională

Cum spuneam, piesa de rezistență a muzeului este celebrul „The Scream”, de Munch.

Tot aici se află și Madonna lui Munch, alături de cea mai bogată colecție de artă norvegiană din perioada romantică a secolului al XIX-lea, întinzându-se până la jumătatea secolului trecut.

Mai poți admira lucrări ale unor maeștri europeni precum Gauguin, Picasso, El Greco, Manet, Degas, Renoir, Cezanne și alții.

Dacă ești însoțit de cei mici, vizitează și expoziția permanentă denumită „The Fairy Tale Room”, cu lucrări inspirate din folclorul și basmele norvegiene tradiționale.

 

Image via Wikipedia

Muzeul Norvegian de Artă Populară

Dacă ești curios să vezi varianta norvegiană a Muzeului Satului, alege o zi cu soare și vizitează Norsk Folkemuseum; unde te familiarizezi cu aspecte ale vieții norvegienilor din anul 1500 și până în prezent.

Printre cele 160 de case și ferme strămutate aici, se plimbă animale din Scandinavia și, dacă ai noroc, o să prinzi poate vreuna dintre sărbătorile norvegiene tradiționale care se ține aici.

Cea mai veche piesă este Gol Stave, o bisericuța din lemn din secolul al XIII-lea; în vreme ce, cel mai nou exponat, este o machetă a unui complex de clădiri moderne din 2002.

 

Image via Instagram/travel_illy

Parcul cu sculpturi Vigeland

Parcul Frogner, sau parcul de sculpturi Vigeland, ce găzduiește operele artistului norvegian Gustav Vigeland, nu e chiar muzeu, ci mai degrabă un parc în aer liber.

Vestea bună e că intrarea este gratuită.

Spunem asta pentru că Norvegia este îndeajuns de scumpă încât trebuie să-ți calculezi fiecare bănuț, iar dacă vizitezi toate muzeele din listă e posibil să scoți din buzunar în jur de 100 de euro.

Aici, aleile parcului sunt decorate cu 212 statui din bronz sau granit ce înfățișează bărbați, femei și copii în ipostaze ce exprimă o paleta bogată de trăiri sufletești.

În centrul parcului tronează o coloană imensă de 14 metri, realizată între anii 1928-1942, compusă din 121 de figuri umane care simbolizează ciclul vieții de la naștere până la moarte.

 

Sursa imaginii principale: Life in Norway