Travel & Beauty

Cele mai importante obiective turistice cu care te întâmpină judeţul Harghita

Deşi este unul dintre cele mai mici judeţe din centrul ţării, Harghita dispune de un potenţial turistic deosebit, de localităţi turistice şi zone de agrement renumite.

Miercurea Ciuc, Odorheiu  Secuiesc, Gheorgheni sau Topliţa sunt câteva dintre cele mai importante aşezări urbane ale judeţului.

Potenţialul turistic natural al Harghitei, deosebit de valoros, include izvoare de ape minerale, saline sau rezervaţii naturale.

Uite o listă cu cele mai importante obiective turistice cu care te întâmpină judeţul Harghita

Barajul Frumoasa din Miercurea Ciuc, sursa foto: Tripadvisor

În Miercurea Ciuc, reşedinţa de judeţ, ai ocazia să descoperi Cetatea Miko, construcţie în stil renascentist care găzduieşte astăzi Muzeul Secuiesc al Ciucului. Palatul Justiţiei sau Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae sunt alte două locuri pe care ar trebui să le vezi dacă te afli în acest oraş.

Treci şi prin Odorheiu Secuiesc, care este comoara infinită a artei populare, a obiceiurilor şi a tradiţiilor. Casa de Cultură, Parcul Memorial, Biserica Franciscană, Stâlpul Milenar sau Cetatea Odorheiului sunt câteva locuri care îţi vor atrage atenţia.

Dacă ajungi în Topliţa, nu rata Cascada, deosebită prin faptul că apele sale sunt termale, iar aspectul acesteia se schimbă continuu datorită depunerilor de travertin.

Lacul Roșu, sursa: wikipedia

Două dintre cele mai de preţ comori naturale ale judeţului sunt Lacul Sfânta Ana şi Lacul Roşu.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, având forma unei palete de pictor, iar  zona din jurul lui formează o rezervaţie complexă geologică şi floristică. Lacul Roşu, aflat la poalele munţilor Hăşmaşu Mare este cel mai mare lac de baraj natural din ţară.

Munții Hășmașu Mare, sursa: wikipedia

Munţii Hăşmaşu Mare deţin multiple valori peisagistice. Peştera din care picură aur, Şugău, este un loc special în care te vor fermeca formele unice ale stalactitelor şi stalagmitelor, dar şi stâlpii cu guler. Peştera are o lungime de un kilometru, iar galeria principală deţine săli importante precum: Vestiarul, Sala Sfatului sau Hala Descoperirilor (în care poţi observa formele săpate de natură în stâncă, denumite sugestiv: meduza, delfinul sau ochiul bufniţei).

Dacă mergi în satul Crişeni, găseşti un muzeu unic în România, dedicat pălăriilor de paie. Ai ocazia să vezi aici sute de pălării de paie, confecţionate manual, dar şi cea mai mare pălărie din lume, care a intrat în Cartea Recordurilor.

Borsec, Tuşnad, Praid sau Băile Homorod constituie atracţii deosebit de importante ale judeţului Harghita .

Borsec – vestită staţiune balneoclimaterică te aşteaptă cu locuri interesante precum : Poiana Zânelor, Peştera de gheaţă sau Grota Urşilor.

Băile Tuşnad – renumită oază de linişte de la poalele masivului vulcanic Harghita, reprezintă un loc ideal de vacanţă în toate anotimpurile.

Vedere asupra stațiunii Praid, sursa: wikipedia

Staţiunea Praid te întâmpină cu peisaje superbe, izvoare sărate termale, bazine cu apă sărată şi salina Praid (recunoscută pentru proprietăţile sale curative). Salina este dotată cu un parc de aventură, locuri de joacă pentru copii, restaurante, o bibliotecă, o vinotecă etc.

Staţiunea climaterică Băile Homorod te încântă atât cu peisajele spectaculoase ce o înconjoară, cât şi cu specificul comunităţilor umane din regiune. Descoperă în zonă ruinele Foldvar.

Nu mai sta pe gânduri şi vizitează judeţul Harghita care te va impresiona atât prin frumuseţea obiectivelor turistice create de natură, cât şi prin frumuseţea aparte a locurilor create de mâna omului.