Travel & Beauty

Ceva vechi, ceva nou, ceva îmbietor

Bună tuturor, cum a început primăvara pentru voi?

Ne-a șocat puțin zăpada de la prima oră din weekend, dar am trecut repede peste și am reintrat în zona căldurii și a soarelui, și mai ales, a voii bune.

Ei bine, eu am avut noroc cu o prietenă care a avut drum la Vâlcea și am mai dat o fugă până acasă la mama, pentru că nu puteam rata ocazia să îi dăruiesc personal un mărțișor.

Când am ajuns acasă mama făcea clătite. Trebuie să înțelegeți câteva lucruri despre mama. La 62 doi de ani este unul dintre cei mai activi oameni pe care îi știu, extrem de curioasă și deschisă la nou. Astfel încât multă vreme am avut o problemă reală în a conștientiza că trec anii peste ea, că încep să apară unele limitări fizice sau de altă natură, pentru că ea a fost mereu un argint viu.

Ei bine, de vreo trei ani s-a apucat și de alergat, dacă tot am luat-o cu mine peste tot – așa cum făcea și ea cu mine când eram mică. A descoperit adrenalina concursurilor, plăcerea pe care o oferă acest sport, și-a făcut prieteni noi, a vizitat locuri și a făcut lucruri pe care nu spera să le facă la vârsta asta.

 

Dublin, Cross Rock’n Roll 2018

 

Cu timpul însă, după multe podiumuri și distanțe din ce în ce mai mari parcurse, a început să mai cedeze câte ceva pe ici pe colo. Au început crampele în zona gambelor și o scădere în greutate, pe care de abia reușește să o mențină conform recomandărilor medicului.

Așa că, ușor, ușor am început să povestim despre ce înseamnă o alimentație mai diversificată; poate diferită de ce știa ea, care cu siguranță implică o cheltuială în plus, pe care și-o permite în mai mare sau mai mică măsură.

Am încercat însă să îi explic că investiția făcută în alimentație, analize anuale (sau când e nevoie) o va scuti de vizitele mai costisitoare la medici și tratamente de recuperare îndelungate; nu că nu ar cunoaște deja aceste aspecte, ea însuși fiind asistentă de laborator.

Dincolo de energia ei debordantă, vârsta își spune totuși cuvântul și în combinație cu diverse alte puncte slabe ale organismului, ar putea întâmpina probleme care să o pună pe bară mult timp sau definitiv – lucru valabil pentru noi toți.

Dar mama ascultă și ia aminte. Deși poate la început i s-a părut ciudat sau poate exagerat și scump acest stil de viață, reușește acum, puțin câte puțin să combine felul ei de a găti cu alimentația de sportiv; astfel încât să își asigure un aport sănătos de nutrienți care să o ajute cu alergarea. Așa că m-a surprins când mi-a spus rețeta de la clătite și m-a rugat să calculăm caloriile și nutrienții să vadă „ce a făcut ea acolo.”

Clătite americane

250 gr făină albă
½ plic praf de copt
2 lingurițe de ulei de floarea soarelui
1 linguriță de zahăr brun
1 ou
Esență de vanilie, puțină sare și apă minerală

Topping: 1 banană mică feliată și două lingurițe de miere

Total porție trei clătite: 520 calorii (108gr carbohidrați / 26gr grăsime / 12gr proteină)

Au ieșit 11 bucăți, foarte bune, pufoase și nu foarte dulci încât am putut noi adăuga ce am vrut peste (o clătită având 130 calorii/bucată).

Sfatul meu a fost să încerce o făină integrală, la un preț similar cu cel al făinei folosite de ea.

Miere în loc de zahăr pe cât posibil și să păstreze uleiul exact în această cantitate, pentru că indiferent de marcă sau de faptul că este vorba de ulei de măsline sau de floarea soarelui, uleiul este foarte caloric (în medie 800 calorii la 100 ml, ceea ce înseamnă că cele două lingurițe ne „costă” un 160 calorii – foarte mult pentru un produs care nu conține decât grăsime).

Este o rețetă bună, cu toate că eu mă feresc de făină din cauza numărului mare de carbohidrați pe care îl conține, însă sunt binevenite înaintea unui antrenament sau o activitate fizică mai intensă.

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

Clătite proteice

80gr pudră de clătite
125ml lapte de cocos
Un praf de scorțișoară și un strop de esență de vanilie

Topping: 20gr unt de arahide amestecat cu o linguriță de sirop de arțar, coacăze negre și cătină.

Totalul unei  porții de trei clătite: 500 calorii (45gr carbohidrați / 15gr grăsime / 44 gr proteină)

Acestea sunt clătitele care pe mine mă fac momentan fericită pentru că sunt un produs pe care nu mi-am permis să-l consum pe o perioadă îndelungată, tocmai pentru că rețeta tradițională este foarte calorică și „plină de dulce.”

Printre suplimentele necesare cuiva care face sport în mod constant sau este foarte activ, pudra proteică pentru clătite se numără printre preferatele mele.

După cum observați, în materie de calorii, ambele rețete sunt la fel. Însă pe partea de nutrienți diferă mult.

Dacă ați folosi lapte și zahăr în compoziție treburile ar sta cu totul altfel din toate punctele de vedere.

În cazul de față aș folosi clătitele mamei înainte de antrenamente și clătitele mele pentru zilele de recuperare datorită cantității mari de proteină.

În concluzie

Haideți să nu ne interzicem anumite bunătăți doar pentru că sunt delicios de calorice. Mai bine să găsim o alternativă care să se potrivească atât cu bugetul, cât și cu stilul nostru de viață.

Să nu mergem pe principiul, „da’ măi dar nu se compară cu clătita adevărată!” Posibil, însă pe termen lung trebuie să alegem între a ne obișnui cu un gust puțin diferit versus o viață mai puțin calorică; și mă refer la aceia dintre noi care mănâncă cantitativ multe produse de acest fel, pentru că dacă mâncăm clătite tradiționale o dată pe săptămână nu e capăt de țară și acest lucru e valabil și pentru cartofi prăjiți și altele de acest fel.

După cum am mai spus, moderația face minuni. Iar pentru aceia dintre voi foarte activi, macronutrienții, acești mici giganți ascunși în calorii, trebuie avuți în vedere pentru că pot face diferența între o hrănire sănătoasă și o lipsă de anumite minerale și vitamine.

Dar despre toate acestea, într-o altă povestire. Până atunci însă, moderație și echilibru!

Acestea fiind spuse vă urez „La mulți ani, frumoase doamne, domnișoare, surori, mătuși, bunici și mămici!”

Vă doresc o primăvară activă cu zâmbete calde și rețete de viață reușite, condimentate cu aventuri picante și amintiri savuroase!