Travel & Beauty

Champs-Elysées în perioada sărbătorilor

Bulevardul Champs-Elysées din Paris nu își dezamăgește niciodată vizitatorii și îi încânta prin clădirile de inspirație barocă. În traducere liberă Champs-Elysées înseamnă Câmpurile Elizee, și reprezintă locul unde, în mitologia greacă, erau primiți doar cei binecuvântați.

În perioada sărbătorilor însă acest celebru bulevard impresionează printr-un spectacol de lumini mult așteptat și prin somptuozitate.

Spectacol de lumini ce are loc în fiecare perioadă a sărbătorilor pe faimosul bulevard, sursa video: dailymotion.com

Travel&Beauty a adunat pentru tine câteva detalii interesante despre istoria acestei embleme pariziene:

La începuturi, bulevardul era acoperit de câmpuri și grădini, însă în anul 1616, Marie de Medici a luat hotărârea de a prelungi Grădinile Tuileries cu un bulevard amenajat cu arbori. În secolul XVIII, după mai multe schimbări, bulevardul devine unul dintre cele mai populare din Paris, în anul 1828 intrând în proprietatea orașului.

Grădinile Tuileries în perioada iernii, sursa foto: parisdailyphoto.com

Bulevardul are o lungime de 1.91 km, de-a lungul sau avându-și locații magazinele marilor creatori de modă din lume, precum și o mulțime de boutique-uri, cafenele, cinematografe și restaurante selecte.

Arcul de Triumf din Paris, sursa foto: thetrans-atlantic.tumblr.com

Piesa de rezistență este Arcul de Triumf ce se înalță la capătul bulevardului Champs-Elysées, și a fost construit în cinstea victoriilor strălucite ale lui Napoleon. Arcul de Triumf este o capodoperă arhitecturală cu o deosebită încărcătură istorică pentru locuitorii orașului. Datorită poziției sale față de Arcul de Triumf, bulevardul a fost deseori locul perfect pentru parade, în istorie remarcându-se cea a trupelor germane care au intrat mândre în oraș, în 1940, pentru a sărbători Căderea Franței.

Arcul de Triumf veghează asupra bulevardului Champs-Elysées încă din anul 1836. Napoleon I a dat ordin să se construiască acesta după victoria de la Austerlitz pentru comemorarea vitejiei armatei franceze. Construcția Arcului a început în 1808, dar Jean Chalgrin, arhitectul desemnat, s-a stins din viață în anul 1811, astfel că lucrarea a fost preluată de Jean-Nicolas Huyot.

Construcția monumentului a fost suspendată, din nou, pe durata domniei dinastiei Bourbon dar reluată apoi în perioada 1833-1836.

Mormântul Soldatului Necunoscut, simbol al tuturor celor care și-au dat viață în timpul Primului Război Mondial, este inaugurat în anul 1920. Flacăra eternă ce veghează mormântul este aprinsă în data de 11 noiembrie 1923, din acea zi, flacăra fiind aprinsă în fiecare seară.
Monumentul are o înălțime de 50 m și o lățime de 45 m, fiind al doilea cel mai mare arc de triumf din lume. Designul Arcului de Triumf din Paris a fost inspirat de Arcul lui Titus, o construcție din perioada romană. Monumentul este decorat cu sculpturi și basoreliefuri ce reprezintă scene de bătălie din timpul lui Napoleon. Sala Mare interioară este un adevărat muzeu al Arcului de Triumf. Pentru a ajunge pe terasă va trebuie fie să urci 284 de trepte, fie să iei liftul pentru o parte din traseu și apoi să uri cel 64 de trepte rămase. De pe terasă, poți admira intreg bulevardul Champs-Elysées dar și Place de la Concorde, Turnul Eiffel, Louvre și chiar Arcul de la Défense.

Obeliscul din Place de la Concorde, sursa foto: mariaodorosariosbellini.tumblr.com