Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - RevistaMargot.ro

Pasiunea pentru gătit nu este pentru oricine, și tocmai de aceea au apărut master chefii, oameni care au făcut din gătit mai mult decât o artă.

Care sunt cei mai cunoscuți bucătari ai lumii?

Vă prezentăm mai jos cinci dintre ei.

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - travelandbeauty.ro
sursa foto? Pinterest

Anthony Bourdain

Este unul dintre cei mai influenți bucătari din lume, considerat foarte excentric.

În opinia sa, sexul și mâncarea sunt foarte asemănătoare.

A reușit să îmbine perfect pasiunea pentru gătit cu dragostea pentru călătorii.

Anthony se plimbă prin toată lumea, pentru a încerca feluri de mâncare inedite.

A ajuns inclusiv în România.

El a absolvit Institutul Culinar din America, în 1978.

Este directorul executiv al faimosului restaurant Les Halles, din New York.

A scris mai multe romane de ficțiune, dar și de bucătărie.

A devenit cunoscut prin cartea sa culinară Kitchen Confidenial: Aventuri din intimitatea restaurantelor, pe care a publicat-o în anul 2000.

Unul dintre volumele sale – Crud – Povesti tăioase din lumea mâncărurilor și a celor care gătesc – a stârnit numeroase controverse. Limbajul folosit în această carte este unul tăios, fără perdea, iar această atitudine a declanșat, deopotrivă, un val de simpatie, dar și numeroase critici.

Bourdain este apreciat și pentru prezentarile sale de televiziune.

A colaborat cu Travel Channel și CNN.

Emisiunea sa, Anthony Bourdain: No Reservation – a avut un mare succes.

Bucătarul a explicat cum a ajuns să facă televiziune: „Mă pregăteam sa scriu o carte despre experiențele unui chef care gusta mâncarea specifice fiecărui loc în care ajungea. Doi clienți m-au auzit vorbind despre proiect si m-au intrebat dacă nu vreau sa fac televiziune cu ei. Acesta a fost începutul” .

De fapt, povestea de succces a bucătarului a pornit de jos.

În urmă cu 20 de ani, Anthony Bourdain era un simplu spălător de vase. A fost fascinat de arta culinară și a parcurs ușor drumului către glorie: a devenit ucenic, ajutor de bucătar și mai apoi bucătar.

El a spus că în spatele succesului stă tatăl său, pe care îl descrie ca fiind un om simplu.

„Pentru el, mâncarea ori era exceptională, ori nu era deloc. O friptură cu cartofi prăjiti într-o braserie de doi bani putea fi la fel de bună ca o cină intr-un restaurant de lux.”

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - RevistaMargot.ro
Julia și soțul său, Paul; sursa foto: Pinterest

Julia Child

S-a născut în California și este considerată primul om care a revoluționat emisiunile culinare de televiziune.

Ea a reușit să demonstreze că între bucătarii amatori și cei profesioniști nu sunt diferențe atât de mari și, dacă ai pasiune și perseverență, poți reuși în domeniul culinar, indiferent de vârsta pe care o ai.

Ea a reușit într-un mod foarte plăcut să prezinte publicului american misterele bucătăriei franceze, în special prin intermediul cărții sale, Mastering the Art of French Cooking – două volume cu peste 1000 de pagini. Cele două volume nu au poze, ci doar schițe sau imagini grafice care redau modul de preparare a diferitelor feluri de mâncare ori ustensilele folosite.

Cel care a ajutat-o să își descopere și să își dezvolte pasiunea pentru gătit a fost chiar soțul ei, Paul Child, care a locuit o perioadă în Paris și a fost cucerit de aromele bucătăriei franceze. De altfel, el a fost cel care a fotografiat tot ceea ce gătea soția sa, pozele au fost developate iar un grafician talentat a redat ceea ce a văzut în poze. Imaginile au fost folosite, apoi, în cele două volume.

Imediat după ce a împlinit vârsta de 32 de ani, Julia s-a înscris la cursurile unei celebre școli culinare „Le Cordon Bleu”.

La televiziune, ea a ajuns din întâmplare. A fost invitată la o emisiune pentru a-și promova cartea. În timpul show-ului, a gătit o omletă, iar momentul ei a fost bine primit de public, mulți telespectatori trimițând scrisori de felicitare.

Julia a fost angajată și a a avut prima ei emisiune culinară. În 1996, TV Guide a așezat-o pe Julia Child pe locul 46 în clasamentul celor mai bune 50 de vedete TV din toate timpurile.

În anul 1993, a devenit prima femeie inclusă de către Institutul Culinar în Hall of Fame, iar în noiembrie 2000 a primit cea mai mare distincție posibilă in Franța – Legiunea de Onoare.

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - RevistaMargot.ro
sursa foto: Pinterest

Gordon Ramsay

S-a făcut cunoscut prin comportamentul său vulcanic, dar și pentru talentul unic în bucătărie. Este un personaj controversat, pentru că are limba ascuțită și un temperament vulcanic.

Gordon susține că pasiunea sa pentru gătit nu poate fi egalată, dar recunoaște că prima sa dragoste a fost fotbalul, însă o accidentare gravă l-a împiedicat să își urmeze visul în acest domeniu.

Mai târziu toate cartile scrise de Gordon Ramsay – inclusiv autobiografia – au devenit best-seller-uri.

La 31 de ani, si-a deschis propriul restaurant, „Restaurant Gordon Ramsay”, fiind singurul chef de pe teritoriul Marii Britanii care a primit 10 stele Michelin.

De altfel, în 2012, revista Forbes l-a plasat pe primul loc în topul celor bogați bucătari din lume cu o avere estimată la 38 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a câștigurilor sale provin din contractele media, care îi aduc peste 22 de milioane de dolari, anual.

Ramsay are și o carieră de succes în televiziune. Cele mai cunoscute emisiuni ale sale sunt: „Hell’s Kitchen”, „Ramsay’s Kitchen Nightmare” și „Master Chef USA”.

Celebrul chef a dezvăluit cele trei reguli de aur ale unei mese perfecte la restaurant: clienţii ar trebui să evite specialităţile, să fie suspicioşi în privinţa laudelor excesive şi să negocieze pentru vin.

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - RevistaMargot.ro
sursa foto: Pinterest

Jamie Oliver

Are 42 de ani și este fondatorul a numeroase restaurante.

Jamie se luptă să convingă oamenii să mănânce sănătos. Militează activ împotriva mâncarii procesate.

În ultima perioadă, Jamie Oliver a pledat pentru introducerea educaţiei alimentare în școli.

Mai mult, el a realizat și un documentar care declanșează un „război absolut” împotriva zahărului şi a îndulcitorilor artificiali.

Jamie Oliver a primit distincția MBE, una dintre cele mai importante decorații ale Marii Britanii.

Este unul dintre cei mai bogați bucătari din lume, însă începutul anului 2018 l-a prins cu datorii uriașe. Potrivit Daily Mail, maestrul bucătar britanic Jamie Oliver a acumulat datorii de 80 milioane de euro. Jamie a încercat să negocieze chirii mai mici pentru restaurantele sale, în efortul de a evita prăbuşirea imperiului său culinar.

Cauzele care au contribuit la acumularea datoriilor mari au fost costurile ridicate ale ingredientelor achiziţionate din Italia, Brexit-ul, precum şi salariile mari oferite angajaţilor.

Oliver deţine un lanţ de restaurante care include 25 de localuri în Marea Britanie şi 28 în alte ţări.

Pasiunea sa pentru gătit a început în tinerețe, când își ajuta părinții în restaurantul pe care aceștia îl dețineau.

La vârsta de 16 ani, Jamie și-a terminat studiile la Westminster Catering College. Primul său job a fost acela de patiser, la restaurantul Antonio Carluccio’s Neal’s Yard (cu specific italian).

Începând cu anul 1997, a colaborat cu diverse televiziuni, unde a prezentat show-uri culinare de succes.

Emisiunea sa – „The Naked Chef” – a cunoscut un succes imens.

De altfel, Jamie Oliver a devenit faimos și prin cărțile sale. Volumul „Jamie’s 30 Minute Meal”, apărut în anul 2010, s-a vândut in peste un milion de exemplare, numai in Anglia.

Cinci dintre bucătarii cei mai cunoscuți din lume - RevistaMargot.ro
sursa foto: Pinterest

Thomas Keller

Este considerat numărul unu în materie de gătit, în SUA.

Este apreciat pentru rețetele sale unice, inovatoare.

A devenit faimos în Statele Unite, deși nu are studii de specialitate. Și-a dobândit cunoștințele în domeniul culinar din propria experiența.

Lucrând în primul său restaurant din California – „The French laundry” a câștigat premiul de Cel mai bun Chef-Bucătar din California, în 1997.

De asemenea, restaurantul său a fost inclus pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume.

În anul 2005, a primit 3 stele Michelin pentru restaurantul sau din New York, Per Se.

Un an mai târziu, a primit alte trei stele pentru un alt restaurant deschis în zona San Francisco. Aici. împreună cu echipa sa a revoluționat bucătăria americană, dându-i note franțuzești, clasice.

Thomas Keller este singurul bucătar american care a fost premiat cu trei stele Michelin pentru două restaurante diferite.

Pentru el, o ieșire perfectă la restaurant nu înseamnă doar „vin bun și mâncare de calitate, ci și o atmosferă potrivită, o servire impecabilă și un local frumos”.

Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.