Majoritatea celor care vizitează Belgia vin pentru arhitectura impresionantă, orașe medievale, plimbări printre canale pitorești, pentru Atomium, Uniunea Europeană, s.a.
Cei care apreciază arta vin să vadă locul unde s-au născut Rubens, Magritte, Bruegel, van Dycke și pentru muzeele de aici.
Propunerea Travel&Beauty de azi este puțin diferită și trece direct prin stomac, fiind vorba mai exact de un city break culinar.
Pentru că Belgia nu înseamnă doar cartofi prăjiți, care apropo, sunt delicioși, gauffre și ciocolată, ci și mâncăruri sofisticate, care se aseamănă destul de mult cu cele franțuzești.
Aici, în fiecare regiune vei descoperi însă feluri noi tradiționale. O mare parte din gastronomia belgiană e bazată pe carne de vânat așa că, în funcție de sezon poți gusta fazan, iepure, mistreț, rață sau porumbel.
Este indicat ca după orice masă să te oprești să deguști o bere. De fiecare dată alta, dacă se poate.
Belgia produce peste 400 de mărci de bere și multe dintre ele sunt atât de bune încât îți va fi greu să-ti alegi o favorită. Ai beri mănăstirești, albe, brune, arămii, beri cu fructe (cireșe sau fructe de pădure), cu miere sau chiar cu șampanie.
Iată câteva delicatese pe care trebuie neapărat să le testezi.
Frites – cartofii prăjiţi belgieni
Nu știm care este secretul dar banalii cartofi prăjiți sunt transformați aici într-o adevărată delicatesă.
Sunt prăjiţi în ulei de bună calitate în două etape, până când capătă o culoare galben-aurie şi sunt foarte crocanți, fără să fie arși.
Îi poți savura alături de maioneaza, ketchup sau diverse alte sosuri.
Moules Frites
Scoile și crustaceele joacă un rol important în bucătăria belgiană.
Midiile cu cartofi prăjiţi sunt o mâncare tradiţională, la care nu te poți limita la o singură porție.
Aproape toate restaurantele servesc fructe de mare dar și preparate din pește.
Moules-mariniere
Rămânem tot la categoria crustacee, de dată asta midii marinate. Acestea se fierb la aburi, pană se deschid și se servesc alături de vin alb, ţelină, ceapă, pătrunjel şi cartofi prăjiți.
Mâncăruri pe bază de vânat
În anotimpul rece se gătesc multe reţete pe bază de vânat dar și iepure, porumbei raţe şau bibilici. Îți recomandăm în special faisan a la brabanconne (fazan cu andive caramelizate).
Carbonnades Flamandes
Multe dintre reţetele belgiene sunt preparate cu bere, precum stufatul de vită carbonnades.
Aromat, suculent şi dulce acesta se servește de obicei alături de frites, muştar şi maioneză.
Chicons au Gratin
Pe limba noastra, andive gratinate învelite în şuncă, coapte în sos cremos de branză.
Salata a la Liege
Tradițională din Liege, această salată caldă conține cartofi, fasole verde, ouă fierte și bucăţele de şuncă prăjită.
Flamiche aux Poireaux
Un fel de tartă sau plăcintă sărată cu praz.
Waterzooi
Tradițională din Gent, waterzooi este un fel de tocăniță consistentă pe bază de carne de pui sau peste și legume (praz, cartofi, sos rosii, morcovi).
Garnaalkroketten
O gustare ce constă în crochete de cartofi umplute cu crevete proaspete și prăjite în ulei.
Gauffre
Ca desert trebuie neapărat să încerci faimoasele gauffre belgiene care se servesc cu zahăr, ciocolată sau frișcă.
Nu rata nici legendara ciocolată belgiana, atât de fină încât ți se topește în gură.
Tu ce delicatese belgiene ai încercat până acum?