Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl

Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl - travelandbeauty.ro

Din ce în ce mai mulți turiști sunt atrași de turismul extrem, numit și turism de catastrofă.

Cernobyl rămâne pe primul loc când vine vorba de experiențe de acest gen. Iată la ce trebuie să te aștepți dacă te bate gândul să faci vreodată vreo excursie pe acolo.

Cel mai apropiat loc de zona radioactivă este Kievul, aflat la puțin peste 100 de kilometri distanță. Din Kiev îți poți organiza excursia la fața locului, cu cel puțin o zi înainte, sau o poți face mai din timp, apelând la o agenție online.

În prezent a crescut interesul oamenilor pentru această regiune așa că s-au înmulțit și numărul agențiilor care oferă tururi. Există tururi de o zi sau chiar de două/trei, cu cazare chiar în zona respectivă.

Accidentul nuclear de la Cernobîl este cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. El s-a petrecut pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, şi a constat într-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone.

Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl - travelandbeauty.ro
Image via Pixabay/Studioklick

Începând cu anul 2011, Guvernul ucrainean a anunţat permisul accesului vizitatorilor în perimetrul contaminat, denumit acum Zona de Excludere a Cernobîlului. Aici, în prezent, doar puține regiuni au rămas închise, restul teritoriilor afectate fiind accesibile celor interesați.

În prezent se estimează că regiunea este vizitată zilnic de aproximativ 1.000 de turiști. Costul unei excursii de o zi oscilează între 60-100 de dolari și include ghid, transport și o masă de prânz la cantină locală.

Atenție! Nu poți face acest tur pe cont propriu! Trebuie să te înscrii cu ceva timp înainte iar cei de la agenție îți vor prelua datele și se vor ocupa de formalitățile necesare pentru obținerea permisului de vizitare a zonei.

Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl - travelandbeauty.ro
Image via Pixabay/Free-Photos

Pe teritoriul contaminat trebuie să ții cont de următoarele reguli

– înregistrează-te din timp la agenție și trimite datele corecte din pașaport. Nu uita să iei cu tine pașaportul pentru ca vei trece pe lângă doua controale și nu ai acces fără el.

– Îmbrăcămintea trebuie să fie comodă și să îți acopere cât mai mult din corp. Ți se recomandă un tricou cu mânecă lungă sau hanorac și pantaloni lungi. În picioare e bine să ai pantofi rezistenți, eventual niște ghete de munte, mai uzate, de care să nu-ți pară rău dacă trebuie să te desparți la final.

– fumatul și consumul de alcool sunt strict interzise.

– nu merge prin praf, pentru că este puternic radioactiv. Vara este mai periculoasă, nivelul radiațiilor din atmosfera fiind mult ridicat.

– persoanele sub 18 ani nu pot participa la tur nici măcar însoțiți de părinți.

– femeilor însărcinate nu le este recomandat acest tur.

– nu ai voie să atingi sau să iei cu tine niciun obiect din zona contaminată. Suveniruri ai să găsești la primul control de la granița, fix la intrarea în Cernobyl.

Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl - travelandbeauty.ro
Image via Pixabay/Amort1939

Ce vizitezi aici?

Pregătește-te pentru un peisaj postapocalitipic cum ai văzut prin filmele hollywoodiene.

Ai să treci pe lângă sate abandonate unde natura și-a recâștigat dreptul. Ai să faci o tură prin fostul oraș Pripyat, unde locuiau pe vremuri în jur de 50.000 de oameni.

Una dintre atracțiile principale este parcul de distracții abandonat unde se află Roata Mare. Acest parc urma să fie inaugurat cu ocazia zilei de 1 mai, dar din cauza exploziei care a avut loc cu câteva zile înainte nu a mai fost niciodată deschis.

Se vizitează și Baza militară Duga, unde se află radarul experimental Duga-1, o construcție imensă de 150 de metri. Poți închiria și un aparat Geiger, care îți măsoară nivelul radiațiile.

Tu te-ai aventura într-o asemenea excursie?

Cum arată o excursie în Zona Morții, Cernobîl - travelandbeauty.ro
Image via Pixabay/sergiiasvn
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.