Soarele ne poate fi prieten, dar şi duşman, după cum ştim să profităm de beneficiile lui, sau, dimpotrivă, să ne expunem riscurilor radiaţiilor solare.
În timpul verii, numărul orelor în care soarele străluceşte poate fi de peste 12 ore pe zi, ceea ce face ca ponderea radiaţiilor astrului solar să fie una foarte mare.
Dacă radiaţiile de tip UVC sunt absorbite de stratul de ozon, radiaţiile UVB reuşesc să pătrundă în atmosferă, fiind responsabile de producerea arsurilor solare. La rândul lor, radiaţiile de tip UVA grăbesc îmbătrânirea cutanată şi favorizează declanşarea cancerelor de piele.
Ideal ar fi să reducem la mimimum posibil expunerea la soare. Este totuşi perioada în care petrecem cel mai mult timp în aer liber, deci va trebui să ne asigurăm o protecţie optimă împotriva razelor solare.
Respectarea câtorva reguli ce nu necesită eforturi sau sacrificii deosebite ne va permite să ne bucurăm de vară la maximum fără să ne punem sănătatea în pericol.
Recomandări de urmat
- Evitarea sau cel puţin limitarea ieşirilor în bătaia soarelui în intervalul 10.00-15.00, când radiaţiile sunt cele mai puternice. Multe dintre activităţile desfăşurate în aer liber pot să aibă loc dimineaţa devreme sau după-amiaza târziu. Respectarea acestei reguli nu înseamnă mai puţină distracţie şi relaxare, dar cu siguranţă reprezintă o măsură binevenită pentru o piele sănătoasă;
- Alegerea locurilor cu umbră atunci cand există această posibilitate în detrimentul spaţiilor expuse pe deplin la razele solare;
- Purtarea de haine de culoare deschisă, din ţesături naturale, subţiri şi lejere, care lasă pielea să respire. Crearea obişnuinţei de a purta şi pălărie de soare, pe cât posibil cu boruri largi, pentru a proteja pielea sensibilă de la nivelul gâtului, nasului şi urechilor;
- Protejarea ochilor. Nu doar pielea, ci şi ochii au de suferit în urma expunerii la soare. Medicii avertizează că radiaţiile solare cresc considerabil riscul apariției unor afecțiuni oculare precum conjunctivita, cataracta precoce, anumite patologii corneene etc. Așadar, vederea trebuie ocrotită cu ajutorul unor ochelari de soare de calitate cu indice de filtrare a razele ultraviolete de minim doi. Vârsta la care ochii sunt cei mai vulnerabili în faţa razelor solare este de până în 25 de ani şi după 50 de ani;
- Îngrijirea adecvată a pielii. O piele sănătoasă este mai puţin expusă factorilor externi de risc. În anotimpul cald, curăţarea pielii, fără a sări peste etapele tonifierii şi hidratării, va ajuta la păstrarea barierei naturale de protecţie a acesteia. În consecinţă, va fi mai puţin sensibilă la atacul razelor solare. Este recomandată, de asemenea, folosirea unei creme cu o protecție solară cât mai ridicată, mai ales pentru pielea sensibilă sau deschisă la culoare. Dacă vrei să alegi o variantă naturală alege uleiul din semnințe de morcovi, ulei de zmeură roșie, acestea fiind variantele cu cel mai ridicat factor de protecție (30-50 SPF).
- Nu uita că o piele frumoasă, înseamnă o piele hidratată, fiind indicat să consumi apă ori de câte ori organismul tău îți cere asta.