Bella Italia este renumită în întreagă lume pentru bucătăria delicioasă, iar lasagna este în top când vine vorba de preparate care te vor face să te lingi pe degete.
La prima vedere, lasagna poate părea o rețetă foarte dificil de preparat, intimidantă chiar, dar credeţi-ne pe cuvânt – nu e! Evident, nu e nici floare la ureche, şi nici din categoria celor care se prepară aproape singure, necesită ceva atenţie şi timp, dar aşa se întâmplă cu toate lucrurile bune, nu-i aşa?
În plus, lasagna e atât de gustoasă încât nu o să-ţi pară rău pentru timpul petrecut în bucătărie! Am spus timp? Ei bine, ia în calcul vreo 2-3 ore pentru că atât vei petrece în bucătărie, alături de ea! Să începem!
Ingrediente
300 g foi de lasagna
150 g parmezan
1 ceapă
1 morcov mic
1/4 ţelină mică
400 g roşii descojite din conservă
3 linguri unt
600 g carne tocată amestec
250 g vin roşu
sare
piper
8-10 frunze de busuioc
supă de vită
Pentru sosul bechamel
50 g unt
50 g făină
500 ml lapte
5 sare
1 vârf de cuţit nucşoară
Se taie ceapa, morcovul şi țelina în cubuleţe mici apoi se pun la călit în unt topit şi se lasă până se înmoaie. Peste legume, se adaugă carnea tocată, apoi vinul roşu şi se lasă pe foc mic, amestecând din când în când.
Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi scurse de zeamă, busuiocul, sarea şi piperul, după gust. Se pune puţină supă de vită şi se lasă să fiarbă, la foc mic, timp de 20 de minute.
În timp ce fierbe, ne ocupăm de sosul alb, numit şi sos bechamel. Se fierbe laptele şi se lasă deoparte. Într-o cratiţă se topeşte untul şi se adaugă făina care se amestecă în untul topit. Se lasă un minut să se prăjească în unt, iar apoi se dă deoparte pentru a se răci, 10 minute. Apoi, se adaugă laptele clocotit şi se desface făină, amestecând foarte bine. Se fierb din nou 5 minute, apoi se potriveşte tot mixul cu sare şi nucşoară.
Foile de lasagna se pun la înmuiat în apă rece. Se întinde puţin sos de carne pe fundul unui vas uns cu unt sau ulei, se presară parmezan şi se acoperă cu foi de lasagna, urmate de un strat de sos alb, un strat de sos de carne, un strat de foi până la terminarea ingredientelor. Se presară caşcavalul ras şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Gata! Nu-i aşa că nu pare complicat?
Poftă bună!