Travel & Beauty

De la boaba de cacao la ciocolată

Image via Pixabay/ Alexander Stein

Europenii au intrat pentru prima dată în contact cu boabele de cacao în secolul al XVI-lea, însă neștiind ce să facă cu ele, acestea nu au primit o atenție prea mare.

Șaptesprezece ani mai târziu, conchistadorul Hernando Cortez descoperă însă cum conducătorul aztecilor, Montezuma, prepară din boabele de cacaco o băutură fierbinte, numită „chocolatl”.

Pentru că băutura este mult prea amară pentru gustul său, rețetei originale i se adaugă trestie de zahăr, vanilie sau scorțișoară, iar amestecul capătă popularitate în rândul aristocrației bătrânului continent.

În secolul al XIX-lea, o companie britanică solidifică ciocolata, iar doi ani mai târziu, elvețianul Daniel Peter adaugă acesteia lapte. Acest sortiment de ciocolată devine cel mai căutat și apreciat în întreaga lume.

Să vedem însă cum se cultivă aromatele boabe de cacao și care sunt pașii prin care se obține prețioasa pudră.

Floarea copacului de cacao crește direct pe trunchiul acestuia, dezvoltându-se într-un fel de capsulă

 

Fructul arborelui de cacao, ajuns la maturitate

 

Fructele de cacao, culese și pregătite să fie sortate

 

În interiorul fiecărei capsule o pulpă albă înconjoară între 25-40 boabe de cacao

 

Așa arată boabele de cacao după ce au fost curățate de pulpa albă din interiorul fructului de cacao

 

Așa arată boaba de cacao, în interiorul fructului

Acestea sunt apoi uscate la soare, pe fiecare parte.

După, ele sunt sortate și ambalate în saci de pânză, gata să fie trimise peste tot în lume.

Producătorii de ciocolată vor prăji boabele de cacao, le vor măcina înainte de a fi puse într-un malaxor care în două zile va transforma apreciatele boabe într-o pastă de ciocolată savuroasă.

 

În funcție de rețetă, pastei de ciocolată i se poate adăuga zahăr, miere, lapte, sare de mare, chilli, coji de portocală, afine, biscuiți, rom, ghimbir s.a.m.d. Aromele și gusturile depinzând de la o zonă sau de la o persoană la alta. Gustul predominant este însă cel al ciocolatei, o aromă căutată în continuare de conchistatorii moderni.

 

sursa articolului și a fotografiilor: Bored Panda
Sursa fotografiei principale: Pixabay/Alexander Stein