Județul Hunedoara este situat în partea sud-vestică a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni. Puţini știu că Hunedoara este unul dintre cele mai frumoase şi bogate județe ale ţării, pornind de la bogăţia naturală şi ajungând până la cea istorică, datorată amplasării sitului arheologic, Sarmizegetusa Regia.
Reședința județului este Deva, una dintre cele mai vechi așezări din ţară în care descoperi la tot pasul comori caracteristice altor epoci. Descoperirile arheologice făcute de-a lungul timpului au arătat că teritoriul Devei a fost locuit încă din epoca pietrei șlefuite.
Hunedoara, Hațeg sau Orăştie sunt alte câteva orașe cu răsunet istoric din județ.
Daca vrei să explorezi ținuturile Hunedoarei într-un week-end prelungit, iată care sunt cele mai importante obiective turistice pe care este indicat să nu le ocolești.
– Cetatea Devei– construită pe rămășitele unor fortificații dacice şi romane a servit de-a lungul secolelor drept reședința voievozilor transilvăneni. Te poți plimba printre zidurile vechi şi poți admira panorama superbă a orașului Deva de pe Dealul Cetăţii. Fortificația se vizitează zilnic. La poalele dealului se află Parcul Cetăţii şi Castelul Magna Curia, cea mai veche clădire monument istoric din Deva. Tot în Deva este recomandat să ajungi la Centrul Hipic Archia.
– Un important obiectiv pe care nu trebuie să îl ratezi în orașul Hunedoara, situat pe valea Cernei, este Castelul Huniazilor sau al Corvinilor. Acest muzeu de artă feudală întâmpină vizitatorii cu un aspect fastuos (săli somptuoase: Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb, Turnul Capistrano, dar şi picturi celebre sau lucrări în piatră).
– Îți vei imagina cum trăiau strămoșii noștri dacă vizitezi una dintre cele mai importante fortărețe din Munții Orăştiei, fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia.
– În sudul județului, mai precis în valea Jiului, găsești alte atracții turistice: Peștera Bolii, Cetatea Dacică Bănița şi Cheile Băniţei.
– La Muzeul Aurului din orașul Brad descoperi cea mai mare colecție de piese din aur nativ, unică în Europa. Aici, vei avea ocazia să admiri cristale şi lamele de aur sau alte minerale şi minereuri precum turcoaz, cuarț, diamant sau mercur.
– Dacă te afli în minunata Ţară a Hațegului, oprește-te la Rezervația naturală de zimbri unde ai încă posibilitatea să întâlnești unul dintre exemplarele pe cale de dispariție la nivel mondial. Zimbrul bison bonasus. Un alt obiectiv care te va fascina în această zonă este Geoparcul Dinozaurilor, loc în care vei afla informații despre toate speciile de dinozauri pitici şi mai mult vei vedea fosile ale acestora.
– Stațiunea balneară Geoagiu Băi, aflată în componenţa altui oraș hunedorean, Geoagiu, este vestită prin prezenţa izvoarelor cu ape minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, mezotermale şi termale (29-32 grade) cu adevărate proprietăți curative.
Astfel, prin explorarea în câteva zile a obiectivelor istorice şi naturale din județul Hunedoara, vei dobândi un important bagaj de cunoștințe autohtone şi nu numai.