Travel & Beauty

Descoperă județul Sibiu

Așezat în regiunea centrală a României, județul Sibiu este un teritoriu al ţării plin de farmec estetic, istoric şi natural. Județul deține un număr însemnat  de obiective turistice demne de toată atenția.

Reședința Sibiu este una dintre cele mai importante atracții turistice din România, un oraș în care medievalul şi modernul se îmbină într-un mod cât mai plăcut.

Mediaș, Avrig, Agnita sau Cisnădie sunt alte câteva orașe importante din județul Sibiu.

Iată cât de lungă este lista obiectivelor pe care ai ocazia să le cunoști  atunci când te afli în acest județ.

– În Sibiu principalele atracții le poți vedea în perimetrul Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet, Pasajul Scărilor şi Strada Cetăţii.

Atracția centrală a orașului este Turnul Sfatului, situat între cele mai importante piețe ale orașului: Piața Mare şi Piața Mică.

Pasajul Scărilor făcea cândva legătura între Orașul de Jos (partea cea mai veche a orașului) şi Orașul de Sus. Arhitectura medievală a pasajului cu ramificații de scări şi arcade te transpune, cu siguranță, într-o altă lume.

Podul Minciunilor în apropierea Crăciunului

Şi Podul Minciunilor face legătura între cele două, fiind un veritabil simbol al orașului, un loc încărcat de legendă. De asemenea, acesta este singurul pod din România confecționat din fontă turnată cu decorațiuni prin traforare.

În Piața Aurarilor aflată la capătul de jos al Pasajului Scărilor întâlnești case din perioada goticului târziu, dar şi construcții cu elemente de fortificație ce dau un caracter medieval orașului.

O simplă plimbare prin centrul istoric al Sibiului este deosebită datorită atmosferei de poveste redată de arhitectura veche a clădirilor, a turnurilor de observație şi a zidurilor de apărare încă foarte bine conservate.

Strada Cetăţii te poartă printre turnurile de apărare ale vechiului oraș: Turnul Archebuzierilor, al Olarilor sau al Dulgherilor

Casa Weidner sau Casa Lutsch sunt alte mari valori ale Sibiului, graţie vechimii şi istoriei lor.

Tot în Sibiu e neapărat să vezi cele patru bastioane: Bastionul Mercenarilor, Bastionul Haller, Turnul Gros sau Bastionul Porții Cisnădiei.

Muzeele nu lipsesc din acest oraș cu o importanţă încărcătură istorică şi culturală. Palatul sau Muzeul Brukenthal (aflat în Piața Mare a orașului), cel mai vechi muzeu din România, te invită în epoca vechii nobilimi. Printre multe altele, aici ai ocazia să admiri Galeria de Artă Contemporană şi Galeria de Artă Românească.

Moară de vânt la Muzeul Astra

Alte muzee care îţi vor atrage atenția sunt: Muzeul de Istorie, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare sau Muzeul de locomotive cu aburi.

Foarte interesant este faptul că de-a lungul străzilor medievale din Sibiu au loc adesea diverse festivaluri: Festivalul Internaţional de Teatru, de jazz, de muzică clasică sau electronică, Festivalul de Artă Medievală şi Artă Contemporană.

– În județul Sibiu se disting mai multe subregiuni: Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor, Ţara Secașelor. Toate acestea au un farmec aparte pentru că aici natura îşi arată frumusețea pură, aerul este încă proaspăt şi timpul parcă trece mai greu.

– Dacă te afli în județul Sibiu, treci şi pe la Cetatea Cisnădioara care te încântă cu peisajul

Cetatea Cisnădioara

absolut uimitor ce se desfășoară în jurul ei, dar şi cu legende pe care le auzi acolo.

– Pentru a ajunge la ruinele cetăţii feudale Salgo din Sibiel, ai ocazia să explorezi diferite zone împădurite sau de platou, adevărate frumuseți ale naturii.

– Treci şi pe la Muzeul de Icoane pe sticlă Zosim Oancea din Sibiel, recunoscut ca fiind cel mai mare muzeu de acest gen din Europa.

– Locul desprins din basme pe care nu trebuie să îl ratezi este Castelul de Lut din Valea Zânelor, aflat la 40 de kilometri de Sibiu, în localitatea Porumbacul de Sus.

– La capitolul stațiuni Ocna Sibiului îşi întâmpină vizitatorii cu zece lacuri de apă sărată şi patru cu apă dulce, motiv pentru care a primit şi titlul neoficial de „litoralul Ardealului”.

– Păltiniş îi așteaptă vara pe iubitorii de drumeții şi iarna, pe cei ai sporturilor pe zăpadă. Te distrezi şi ai parte de multă adrenalină în Parcul de Aventură din Păltiniş.

Din Păltiniş se pot face excursii în Munții Cindrel sau Rezervația Iezerele Cibinului, o zonă complexă de floră şi faună, întregită de culmi netede şi de circuri glaciare.

Județul Sibiu merită din plin să fie explorat întrucât atracțiile turistice de aici abundă atât în număr, cât şi în farmec.