Situat în provincia istorică Bucovina, județul Suceava se mândrește cu numeroase vestigii istorice, culturale, dar şi cu importante monumente ale naturii.
Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei sunt câteva dintre orașele din județ care abundă în atracții turistice.
Te gândești să descoperi regiunea din nordul ţării? Uite câteva dintre locurile pe care le poți descoperi aici.
– Suceava, reședința județului este una dintre cele mai cunoscute așezări urbane din Moldova. Orașul are un farmec aparte. Aici găsești numeroase monumente, muzee, case memoriale şi vechi cetăţi care amintesc de gloria vremurilor demult apuse. Cetatea de Scaun a Moldovei cu ale sale ziduri ce au fost martore la numeroase bătălii şi invazii este un simbol reprezentativ al Sucevei. În zona centrală o orașului te va impresiona arhitectura barocă a Palatului Administrativ. Muzeul etnografic, Hanul domnesc, Muzeul Satului Bucovinean sau Complexul Muzeal Bucovina sunt obiective care reflectă tradițiile şi obiceiurile regiunii Moldova. Sala Tronului din incinta Muzeului de Istorie reconstituie viața de la curtea lui Ştefan cel Mare.
Planetariul din Suceava, circular ca formă, dispune de un proiector capabil să afișeze Soarele, Luna şi circa 6000 de stele. Foarte aproape de Suceava, pe dealul Zamca poți vedea ruinele fostei cetăţi Şcheia, cunoscută şi sub numele de Cetatea de Apus a Sucevei.
– Tot la câțiva kilometri de Suceava, te va încânta peisajul rezervației floristice de la Frumoasa.
– Dacă ajungi în Câmpulung Moldovenesc, vizitează Muzeul de Artă a Lemnului, unde sunt expuse piese interesante de interior din lemn sau diverse instalații tehnice şi Muzeul Lingurilor din Lemn „Ioan si Elisabeta Țugui” . Aici ai ocazia să vezi peste 6000 de linguri de lemn, de diverse mărimi şi utilizări, din diferite specii de lemn, dar şi colecții de ștergare, cusături, ceramică si numismatică.
– În Vatra Dornei, Muzeul Etnografic îţi oferă o imagine de ansamblu a creației populare din județul Suceava. Tot în acest oraș găsești şi Muzeul de Științele Naturii şi Cinegetică constituit din două secții: Secția de Faună şi Floră din zona Dornelor şi Secția de Cinegetică din întregul ţinut.
– Dacă te afli în județul Suceava, mergi neapărat la Salina Cacica, deosebită prin vechime, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare şi dispuse pe mai multe orizonturi. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare se ajunge la adâncimea de 44 de metri, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal. Salina este renumită pentru puritatea sării care se extrage de aici.
– În Ciocănești găsești Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, singurul muzeu din România în care sunt expuse ouă încondeiate de maeştri şi artiști din toată ţara.
– În Parcul Naţional Călimani poți admira diverse specii de flori, arbori şi arbuști sau poți întreprinde drumeții pe crestele răzlețe ale munților Călimani.
– Munții Rarău te vor impresiona şi ei cu varietatea formelor de relief, cu liniște şi o atmosferă de poveste. Câteva obiective care merită descoperite în zona munților Rarău sunt Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Piatra Buhei, Moara dracului, Izvorul Alb sau Peștera Liliecilor. Peisajul sălbatic, formele bizare ale stâncilor din zona Pietrele Doamnei te învăluie în aura de mister a legendelor.
– Un loc special din județ, care nu trebuie ocolit este satul Marginea, unde se realizează faimoasa ceramică neagră.
-Stațiunea Vatra Dornei este renumită pentru sporturile de iarnă în sezonul rece (dispune de patru pârtii de schi) pentru river-rafting şi parapantă, pentru frumusețea peisajelor, dar şi pentru beneficiile apelor minerale.
Județul Suceava vine în întâmpinarea vizitatorilor cu o serie de atracții şi pentru acest fapt merită din plin să fie explorat.