Peru are o mulțime de minuni care merită vizitate, în frunte, desigur, cu fabulosul Machu Picchu.
Alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat aici este deșertul Nazca. Acesta se remarcă datorită unor linii misterioase care nu au nici până acum vreo explicație realistă, majoritatea interpretărilor fiind speculații sau legende.
Acesta linii trasate pe suprafața pământului reprezintă figuri de păsări, păianjeni, maimuțe, pești, șopârle, oameni dar și creaturi greu de definit.
Cele mai mari desene au o înălțime de peste 200 m. Aceste linii au fost create acum 2.000 de ani de către poporul Nasca și se află pe coasta sudică a Perului.
Se presupune că aceștia au împins pietrele întunecate formând șanțuri de diverse forme geometrice.
Liniile au fost create prin îndepărtarea pietrisului roșu ce acoperă deșertul și înlocuirea sa cu pământ albicios provenit din stratul de sub pietriș.
Și cum această zonă este foarte aridă și nu plouă aproape niciodată nu e de mirare că desenele s-au păstrat atâta vreme.
Dacă modul în care au fost relizate nu este neapărat un mister, însemnătatea acestora ne scapă însă.
Unii oameni de știință afirmă că poporul Nazca a creat aceste linii pentru a putea fi văzute de zei.
Alții au susținut că aceste figuri se află în legătură cu cosmologia și astronomia.
Figurile pot fi văzute foarte bine din avion. Costă în jur de 70-90 de dolari să survolezi întreagă zonă timp de 30 de minute.
Le poți admira și dacă te urci pe dealurile din jurul deșertului, însoțit, sau nu, de un ghid local. Există chiar turnuri de observație, înalte de 10-12 metri, de unde vei avea o priveliște bună a unora dintre semne.
Liniile au fost descoperite pentru prima dată de arheologul peruvian Toribio Mejia Xesspe, care a reușit să le surprindă în anul 1927.
Din acel moment, au fost demarate o serie de cercetări cu privire la cultura Nazca și originile acestor linii.
S-a ajuns la concluzia că acestea datează din perioada 400-650.
Platoul Nazca se întinde pe o suprafață de peste 80 km. Între orașele Nazca și Palpa, la o distanță de aproximativ 400 km de Lima, capitala statului Peru.
Dacă ai ajuns pâna aici, îți recomandăm și o vizită la muzeul matematicianei Maria Reiche.
Acesta și-a dedicat o bună parte din viață cercetării acestui fenomen și se află îngropată în curtea muzeului.