Whiskey sau scotch? Mulți sunt tentați să creadă că este vorba despre una și aceeași băutură. Ei, bine, vă înșelați! Sunt băuturi diferite, în funcție de țara de proveniență. Cu siguranță, le-ați gustat cel puțin o dată viață, pentru că sunt printre cele mai populare băuturi din lume. Ambele băuturi fac parte din marea familie a „whiskey-ului”, însă sunt produse în țări diferite: Irlanda și Statele Unite, respectiv Scoția. Așadar, sunt diferențe!
„Whisky” este un termen larg care acoperă mai multe băuturi din Scoția, Irlanda, Canada și Asia. Este o băutură obținută prin distilarea malțului de orz, secară, grâu și porumb fermentat. În Irlanda și Scoția, whiskey-ul a produs încă din 1404, respectiv 1496. Pentru a-și proteja tradiția, Scoția a patentat termenul de „scotch”, care înseamnă „scoțian”. Pe eticheta de pe sticla de whisky irlandez scrie „Whiskey”, iar pe cel fabricat in Canada este inscripționat „canadian whisky”. Așadar, există diferențe între termeni – felul în care este scrisă denumirea „whiskey” sau „whisky” ţine de ţara de origine.
Această băutură faimoasă a fost produsă la început de călugării irlandezi, încă din secolul al VI-lea. Au denumit licoarea „uisce beatha”, adică „apa vieții”. În secolul al XII-lea, când au ocupat Irlanda, băutura a fost preluată de soldații englezi, care i-au schimbat denumirea în „whisky”. Acesta a devenit, de altfel, un termen generic pentru mai multe „tării” înrudite.
Ce este whiskey-ul?
În Irlanda şi Statele Unite, whisky-ul este denumit „whiskey”, si nu este o greșeală de ortografie. De exemplu, în SUA există mai multe versiuni:
Bourbon – conţine minim 51% porumb și este produs mai ales în statul Kentucky (cele mai cunoscute sunt Jim Beam, Wild Turkey şi Four Roses).
Tennessee whiskey – are în plus faţă de bourbon filtrarea prin carbune din lemn de arţar şi baricul special din stejar american. (Cel mai cunoscut este Jack Daniel’s).
Rye whiskey– este cunoscut ca whiskey-ul de secară (conţine minim 51% secară)
Corn whiskey – conţine minimum 80% porumb, este lăsat maximum 6 luni la maturat în butoaie.
Ce este schotch-ul
Scotch-ul este un tip de whisky fabricat în Scoția. Potrivit legislației din Marea Britanie, se poate numi „scotch” băutura obținută din malț (la care să adaugă drojdie) distilat la maximum 94,8% ABV și la minimum 40% ABV, maturat în butoaie de stejar timp de cel puțin trei ani. Singurii aditivi acceptați sunt apa și colorant caramel.
Sunt mai multe tipuri de scotch:
Single malt – făcut de o singură distilerie și din orz malțificat
Single grain – făcut de singură distilerie, folosind ca materie primă grâu, porumb sau o combinație dintre acestea două
Blended malt – este combinația dintre două sau mai multe scotch-uri single malt din distilerii diferite
Blended grain – făcut din două sau mai multe scotch-uri single grain în distilerii diferite
Blended – făcut din cel puțin un single malt amestecat cu cel puțin un single grain
Cel mai bine vândut single malt este Glenfiddich, cel mai bine vândut blend scotch este Johnnie Walker, țara cu cea mai mare producție și cel mai mare consum de whisky este India, iar în statul Kentucky sunt mai multe butoaie pline cu whiskey lăsate la învechit decât numărul de locuitori.
Cum se bea whisky-ul
Nu amestecați niciodată această băutură cu gheață sau cu sucuri.
În cazul în care vi se pare prea tare, puteți adăuga puțină apă plată sau carbogazoasă. Sunt specialiști care chiar recomandă ca whisky-ul să fie băut cu apă, pentru că se spune că apa îi eliberează aromele.
De asemenea, se recomandă că whisky-ul să fie băut dintr-un pahar în formă de lalea.