Două rețete de toamnă

Rețete de toamnă - revista travelandbeauty.ro
  • Toamna schimbă paleta de culori în tonuri plăcute privirii şi ne oferă în dar legume şi
    fructe de sezon ce merită savurate crude, dar şi în diverse combinaţii.
    Dovleacul este vedeta toamnei, aşteptând cuminte să fie transformat în plăcinte, supe şi garnituri, urmând că în luna octombrie, spre final, să fie ornamentul de vază al unei sărbătorii ce a capătat amploare şi pe la noi: Halloween-ul!
    Până atunci să vedem cum îl putem folosi în bucătărie, în două reţete de toamna care te vor face să te lingi pe degete.

    Supă cremă de dovleac

     Dovleacul şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de legumă „minune” având beta-
    caroten, care încetineşte procesul de îmbătrânire, dar şi o mulţime de vitamine, minerale şi antioxidanţi şi foarte puţine calorii.
    Ingrediente:
    1 dovleac mare
    2 cepe
    50 g unt sau 2-3 linguri de ulei
    4 roşii mari
    100 ml smântână
    pătrunjel verde
    1 morcov
    1 rădăcina mică de ţelină
    un căţel de usturoi
    sare
    piper
    nucşoară
    inspiraţie 🙂
     Se alege un dovleac mare şi frumos, care se curată de coajă şi de seminţe apoi se taie în cubuleţe. Se curată şi taie ceapă mărunt. Între timp, lăsăm untul să se topească pe foc, apoi călim uşor ceapa împreună cu cubuleţele de dovleac. Crestăm roşiile şi le opărim într-un vas cu apă clocotită, le curăţăm de coajă şi le dăm prin sită. Tocăm (sau radem) morcovul şi ţelină. Pasăm roşiile, morcovul şi ţelină într-o oală, adăugăm dovleacul călit cu ceapă şi un litru şi jumătate de apă. Când supă începe să dea în clocot, îi punem capac şi o lăsăm să fiarbă la foc mic încă vreo 20 de minute. După ce dovleacul s-a înmuiat, luăm supă de pe foc şi pasăm totul cu un mixer vertical. Punem supă pasată din nou pe foc adăugând şi căţelul de usturoi, zdrobit şi potrivim cu sare şi piper, dar şi nucşoară, după gust.
    Se poate servi simplă, cu smântână sau crutoane.
     Ravioli umpluţi cu dovleac
    O reţetă gustoasă, de sezon, care necesită însă mai mult timp pentru preparere. Credeţi-ne însă pe cuvânt, merită!
    Iată de ce avem nevoie:
    o bucată de dovleac de 500 g
    1 lingură ulei de măsline
    1 ou
    25g parmezan ras,
    nucşoară proaspătă, rasă
    15g pesmet alb proaspăt
    sare
    piper negru proaspăt măcinat
    Pentru aluat:
    225g făină
    ¼ linguriţă de sare
    ½ linguriţă ulei de măsline
    2 ouă medii
    4 ouă medii, de la care folosim doar gălbenuşul
    Pentru sosul cu unt de salvie:
    75g unt
    20 frunze mici salvie
    1 lingură suc de lămâie.
     Încălzim cuptorul la 200C. Între timp, curațam dovleacul de seminţe şi îl taiem în felii. Așezăm feliile într-o tavă, le stropim cu ulei şi sare şi le întoarcem de câte două ori pe o parte şi pe altă. După aproximativ 30 de minute, dovleacul se înmoaie, se scoate din cuptor și se lasă până se răceşte suficient după care se scoate pulpa de pe coajă. Aşezăm dovleacul într-un castron şi amestecăm bine până se omogenizează într-un piure fin. Acesta se amestecă cu gălbenuşul de ou, parmezan, nucşoară, pesmet şi condimente.
     Aluatul pentru paste:
    Se pun toate ingredientele de paste într-o cratiţă şi se amestecă până când se
    omogenizează. Se întinde aluatul pe o suprafaţă de lucru şi se frământă timp de 15 minute, apoi se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute.
    După accea se taie aluatul în sferturi şi câte o bucată pe rând, se rulează cu o maşină de paste, sau se modelează cu mâna.
    Puneţi câte o bucată de aluat pe o suprafaţă presărată cu făină apoi umpleţi fiecare bucată de aluat cu pastă de dolveac, sigilând umplutură.
    Raviolii se vor fierbe într- o oală mare cu apă şi sare. Se scurg şi se servesc alături de un sos din unt topit alături de câteva frunze de salvie şi nişte parmezan ras, după gust. Se servesc proaspeți și calzi!
    Poftă bună!
Incă nu există niciun comentariu
Lasă un răspuns.

Adresa ta de email nu va fi publicată.