-
Toamna schimbă paleta de culori în tonuri plăcute privirii şi ne oferă în dar legume şifructe de sezon ce merită savurate crude, dar şi în diverse combinaţii.Dovleacul este vedeta toamnei, aşteptând cuminte să fie transformat în plăcinte, supe şi garnituri, urmând că în luna octombrie, spre final, să fie ornamentul de vază al unei sărbătorii ce a capătat amploare şi pe la noi: Halloween-ul!Până atunci să vedem cum îl putem folosi în bucătărie, în două reţete de toamna care te vor face să te lingi pe degete.
Supă cremă de dovleac
Dovleacul şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de legumă „minune” având beta-caroten, care încetineşte procesul de îmbătrânire, dar şi o mulţime de vitamine, minerale şi antioxidanţi şi foarte puţine calorii.Ingrediente:1 dovleac mare2 cepe50 g unt sau 2-3 linguri de ulei4 roşii mari100 ml smântânăpătrunjel verde1 morcov1 rădăcina mică de ţelinăun căţel de usturoisarepipernucşoarăinspiraţie 🙂Se alege un dovleac mare şi frumos, care se curată de coajă şi de seminţe apoi se taie în cubuleţe. Se curată şi taie ceapă mărunt. Între timp, lăsăm untul să se topească pe foc, apoi călim uşor ceapa împreună cu cubuleţele de dovleac. Crestăm roşiile şi le opărim într-un vas cu apă clocotită, le curăţăm de coajă şi le dăm prin sită. Tocăm (sau radem) morcovul şi ţelină. Pasăm roşiile, morcovul şi ţelină într-o oală, adăugăm dovleacul călit cu ceapă şi un litru şi jumătate de apă. Când supă începe să dea în clocot, îi punem capac şi o lăsăm să fiarbă la foc mic încă vreo 20 de minute. După ce dovleacul s-a înmuiat, luăm supă de pe foc şi pasăm totul cu un mixer vertical. Punem supă pasată din nou pe foc adăugând şi căţelul de usturoi, zdrobit şi potrivim cu sare şi piper, dar şi nucşoară, după gust.Se poate servi simplă, cu smântână sau crutoane.Ravioli umpluţi cu dovleacO reţetă gustoasă, de sezon, care necesită însă mai mult timp pentru preparere. Credeţi-ne însă pe cuvânt, merită!Iată de ce avem nevoie:o bucată de dovleac de 500 g1 lingură ulei de măsline1 ou25g parmezan ras,nucşoară proaspătă, rasă15g pesmet alb proaspătsarepiper negru proaspăt măcinatPentru aluat:225g făină¼ linguriţă de sare½ linguriţă ulei de măsline2 ouă medii4 ouă medii, de la care folosim doar gălbenuşulPentru sosul cu unt de salvie:75g unt20 frunze mici salvie1 lingură suc de lămâie.Încălzim cuptorul la 200C. Între timp, curațam dovleacul de seminţe şi îl taiem în felii. Așezăm feliile într-o tavă, le stropim cu ulei şi sare şi le întoarcem de câte două ori pe o parte şi pe altă. După aproximativ 30 de minute, dovleacul se înmoaie, se scoate din cuptor și se lasă până se răceşte suficient după care se scoate pulpa de pe coajă. Aşezăm dovleacul într-un castron şi amestecăm bine până se omogenizează într-un piure fin. Acesta se amestecă cu gălbenuşul de ou, parmezan, nucşoară, pesmet şi condimente.Aluatul pentru paste:Se pun toate ingredientele de paste într-o cratiţă şi se amestecă până când seomogenizează. Se întinde aluatul pe o suprafaţă de lucru şi se frământă timp de 15 minute, apoi se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute.După accea se taie aluatul în sferturi şi câte o bucată pe rând, se rulează cu o maşină de paste, sau se modelează cu mâna.Puneţi câte o bucată de aluat pe o suprafaţă presărată cu făină apoi umpleţi fiecare bucată de aluat cu pastă de dolveac, sigilând umplutură.Raviolii se vor fierbe într- o oală mare cu apă şi sare. Se scurg şi se servesc alături de un sos din unt topit alături de câteva frunze de salvie şi nişte parmezan ras, după gust. Se servesc proaspeți și calzi!Poftă bună!