Travel & Beauty

Efectele negative ale Photoshopului asupra sănătății mentale

 

Creat în 1988 de către frații Thomas şi John Knoll cu scopul de a schimba şi ajusta culorile, Photoshopul a devenit o adevărată „artă” a timpurilor moderne.

Mass-media ne bombardează cu imagini în care ne sunt arătate corpuri perfecte şi astfel ni se creează o percepție falsă asupra frumuseții. Ochii mari, sprâncenele arcuite, pomeții ridicați, buzele perfect conturate, gâtul subțire, talia de viespe, coapsele ferme, picioarele lungi şi zvelte sunt câteva dintre trăsăturile fizice complet modificate cu ajutorul Photoshopului. În marea majoritate a cazurilor se exagerează şi se retușează imaginile în așa fel încât nu mai au  de-a face în nici un fel cu realitatea.

Psihologii sunt de părere că imaginile prelucrate, oferite de mass-media creează complexe atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Însă cei care sunt puternic afectați  de aceste imagini distorsionate sunt adolescenții, care percep perfecțiunea ca fiind realitate.

Percepția asupra propriului corp este strâns legată de anumite experiențe. Atâta timp cât mass-media expune imagini „ideale”, perfecte apare frustrarea, apar sentimentele de revoltă către propria persoană sau scade stima de sine.

Adolescenții simt nevoia de a fi acceptați şi plăcuți de cei din jur. Astfel, ei îşi doresc să arate ca în imaginile ‚ideale” din reclame. Foarte mulți devin frustrați cu privire la ei înșiși, refuză să se hrănească pentru a arăta ca manechinele din reclame, pentru a avea un corp perfect sau chiar apelează la operații estetice inutile.

Imaginile modificate pentru ca totul să arate impecabil promovează percepția ireală a corpului. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să se accepte așa cum este, nu să caute să câștige imposibilul.

În ultima perioadă naturalețea a devenit un mare trend. Multe branduri de renume au început să promoveze imagini autentice, neretușate, naturale care să-i determine pe clienți să se simtă bine în pielea lor sau să îşi îmbrățișeze micile defecte. De asemenea, foarte multe vedete consideră Photoshopul a fi dăunător întrucât creează efecte artificiale ce le afectează imaginea şi practic le dezumanizează. Brad Pitt, Beyonce sau Lady Gaga sunt câteva dintre vedetele care preferă naturalețea şi se declară total împotriva retușării în Photoshop.

Așadar, abuzul de Photoshop falsifică realitatea şi creează o serie de neplăceri în percepția asupra propriului corp. Ca indivizi trebuie să învățăm să ne acceptăm corpul așa cum este.

Nu contează că nu avem buzele atât de mari, picioarele atât de subțiri, fiecare dintre noi este diferit și mai ales frumos, în felul său. Tocmai aceste particularități personale ce ne diferențiază de ceilalți ne fac să ne simțim deosebiți și speciali.

Provocarea este să te iubești pe tine însuți!